hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Tűzvédelmi előírások nyári aratás idején

2022.07.19

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a mezőgazdászok figyelmét, hogy a nyári betakarítási munkálatok idején, a gabonafélék aratásakor és a takarmányraktárakban fokozott figyelmet kell fordítani a tűzveszély elhárítására.

Tekintettel arra, hogy az évnek ebben az időszakában a mezőgazdasági munkálatok során megnő a tűzesetek száma, amelyek a környezetre, az emberi életre és az értéktárgyakra egyaránt nagy veszélyt jelentenek, ezért különösen fontos a betakarítási munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelme, a gabonafélék aratása és tárolása pedig az alábbi általános rendelkezések betartásával végezhető el:

  • a gabonamezőkön, illetve azok közelében tilos a dohányzás;
  • gabonaérés idején tilos a gabonamezőkön, illetve azok közelében való vadászat;
  • tilos tüzet gyújtani, tarlót vagy növényi hulladékot égetni az aratás helyszínétől számított 200 méteren belül;
  • kötelező a haszongépjárművek és egyéb munkagépek műszaki felülvizsgálatának elvégzése szakember által;
  • kötelező az aratás során használt erőgépek szakszerű karbantartása a gyártó utasításai szerint;
  • munkagépen, gépjárművön történő karbantartás vagy javítás, amely nyílt láng használatával jár, a gabonatáblától legkevesebb 30 méter távolságra végezhető el, növényzettől mentes területen;
  • gabonatáblán dohányozni még a járművek, munkagépek vezető fülkéiben is szigorúan tilos! Az aratás idejére a gabonatáblától 50 méterre, az üzemanyagtárolóktól legalább 40 méterre kell dohányzóhelyet kijelölni.
  • a munkagépek üzemanyaggal való megtöltése álló motorral engedélyezett a gabonatáblán kívül;
  • tilos a nyílt láng használata az üzemanyag szintjének ellenőrzésekor, illetve a töltéskor;
  • tilos az üzemanyagtartályok töltése éjszaka, kivételes esetben csak elektromos fényforrás mellett engedélyezett;
  • az aratás során használt munkagépeknek az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:
    a.) az üzemanyagtartály és a kipufogódob nem lehet lyukas, megfelően kell csatlakozzon a motorhoz, nehogy kipattanjon egy szikra;
    b.) a zárt üzemanyag ellátó rendszernél a szivárgások, a gázolaj csepegése esetén a rendellenességet azonnal ki kell javítani;
    c.) kötelező az akkumulátor csatlakozó saruinak megfelelő karbantartása a szikraképződés megakadályozása érdekében;
    d.) a gépjárművezetők megfelelő tűzvédelmi ismeretekkel kell rendelkezzenek;
    e.) a munkagépek kötelező módon működő, érvényes tűzoltó készülékkel kell legyenek ellátva;
    f.) az arató-, cséplőgépet hajlékony földelő vezetékkel, akkumulátorát, pedig legalább nehezen éghető, villamosságot nem vezető anyagú védő burkolattal kell ellátni.

Fontos tudni! A munkagépeken, takarmányraktárakban keletkezett tűz esetén, rögtön tárcsázzák a 112-es sürgősségi hívószámot! 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.