hu
 
Hétfő, 2024. Július 22.

Nagycsaládos program


GYAKORLATI ÚTMUTATÓ

Ki és mikor igényelhet nagycsaládos igazolványt?

A program kedvezményezettjei azok a családok, akik teljsítik a következő feltételeket:

 • sepsiszentgyörgyi lakhellyel rendelkeznek,
 • legkevesebb három gyermekkel rendelkeznek és a gyermekek közül legalább egy kiskorú,
 • a szülők egyike dolgozik
 • a kedvezményezett szülőknek nincs tartozása a város fele

A szülők az év bármely időszakában benyújthatják az igényléseket Sepsiszentgyörgy Önkormányzatához a nagycsaládos igazolványokra és az ezzel járó kedvezményekre. Az aktuális hónap 10-ig letett iratcsomók még abban a hónapban elbírálásra kerülnek.

A nagycsaládos programra vonatkozó módosított 44/2019-es számú tanácshatározat a szabályzattal együtt IDE kattintva érhető el.

Mit kell tartalmazzon az iratcsomó? 

 1. Kitöltött kérés >>> letölthető innen
 2. Saját felelősségre kitöltött nyilatkozatok a gyermekek számát illetően, mindkét szülő vagy egyedülálló szülő részéről>>> Letölthetők innen
 3. A családtagok személyi igazolványának és születési bizonyítványának másolata
 4. Házassági bizonylat másolata, vagy a válási bizonylat/elhalálozási bizonylat másolata.
 5. Legkevesebb egyik szülő munkaviszonyát igazoló okirat, munkahelyi igazolás, fizetési igazolás.
 6. Igazolás a tanügyi intézményektől, ahová a gyerekek járnak: a hiányzások száma az elmúlt tanévben az iskolás gyermekek esetében, az óvodások és a nulladik osztályosok esetében igazolás az intézménytől, ahová beíratták őket.

Az eredményekről a családokat minden hónap 15-én értesítik az intézmény munkatársai.

Mi kell a kártyák megújításához? 

 1. Kitöltött kérés >>> letölthető innen
 2. Saját felelősségre kitöltött nyilatkozatok a gyermekek számát illetően, mindkét szülő vagy egyedülálló szülő részéről>>> Letölthetők innen
 3. Legkevesebb egyik szülő munkaviszonyát igazoló okirat, munkahelyi igazolás, fizetési igazolás.
 4. Igazolás a tanügyi intézményektől, ahová a gyerekek járnak: a hiányzások száma az elmúlt tanévben az iskolás gyermekek esetében, az óvodások és a nulladik osztályosok esetében igazolás az intézménytől, ahová beíratták őket.
 5. Nagycsaládos kártyák
 6. A szülők személyi igazolványának másolata

A letett dokumentumokon kívül ellenőrzésre kerül a szülők esetleges adóhátraléka. Ha a szülők bármelyikének van adóhátraléka a kártyákat visszatartjuk és értesítjuk a családot. A tartozás kifizetését követően egy új kéréssel lehet igényelni a visszatartott kártyákat. A  kártyák megújítását követően a családokat sms-ben, vagy e-mailben értesíti az önkormányzat. A kártyákat Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának székhelyén lehet átvenni, az Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató Irodában

Milyen fényképre van szükség az igazolványok kiállításához?

A pozitív elbírálásban részesült családoknak az igazolványok kiállításához szükséges fényképeket küldeni a családtagokról, elektronikus formában. Az igazolvány típusú fényképket az alábbi követelményeknek kell megfelelniük:

 • A fotón szereplő személy arca legyen jól látható, tekintete a fényképezőgép objektívébe nézzen
 • A fotón szereplő személynek legyen semleges arckifejezése
 • A fénykép háttere legyen fehér színű
 • A lehető legkevesebb árnyék legyen a fotón
 • A fénykép ne készüljön később, mint hat hónapja
 • A fénykép legyen .jpg kiterjesztésű
 •  A fénykép a rajta szereplő családtag személyi számával legyen elnevezve

A fényképeket az info@sepsi.ro e-mail címre kell továbbítani.

Hol lehet átvenni az elkészült igazolványokat?

Amikor a nagycsaládos igazolványok elkészülnek, a családokat e-mailben értesíti az önkormányzat. A kártyákat Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának székhelyén lehet átvenni, az Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató Irodában. Az igazolványok átvétele után lehet kitölteni az ingyenes parkolóhelyekre vonatkozó kérést.

Az igazolványok felhasználására vonatkozó részletes információk ide kattintva találhatók, ugyanakkor további kérdésekkel a 0267 311 243-as telefonszámon lehet az önkormányzat munkatársaihoz fordulni.

Mire használható a nagycsaládos igazolvány? 

 1. Ingyenes lakónegyedi parkolóhely a családnak:  igénylése csak abban az esetben lehetséges, ha az igénylés pillanatában a kért utcában vannak még szabad helyek. Az erről való egyeztetés helyben történik a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadó irodájában, vagy a 0267-313323 telefonszámon.  Az egyeztetést követően a parkolóhely igényléséhez szükséges: típuskérés (igényelhető az ügyfélfogadó irodában); személyazonossági igazolvány egyszerű fénymásolata; gépjármű bejegyzési igazolat (certificat de înmatriculare) egyszerű fénymásolata; nagycsaládos igazolvány egyszerű fénymásolata; a parkolóhely lezáró kengyelre fizetett garancia számlamásolata (60 RON).
 1. Ingyenes köztéri parkolóhely a családnak: igényléséhez szükséges személyazonossági igazolvány egyszerű fénymásolata; gépjármű bejegyzési igazolat (certificat de înmatriculare) egyszerű fénymásolata;nnagycsaládos igazolvány egyszerű fénymásolata.
 1. A Tamási Áron Színházba kedvezményes színházjegy az egész családnak, amely kiváltásához szükséges a nagycsaládos igazolvány felmutatása a Városi Jegyirodában.
 1. Kónya Ádám Művelődési Ház kedvezményes Hangverseny évad-bérlet az egész családnak, amely kiváltásához szükséges a nagycsaládos igazolvány felmutatása a Városi Jegyirodában.
 1. Andrei Mureșanu Színház kedvezményes színházbérlet az egész családnak, amely kiváltásához szükséges a nagycsaládos igazolvány felmutatása a Művész Mozi by Cityplex jegypénztáránál.
 1. SepsiRekreatív egységeibe (sípálya, uszoda, sóbarlang, strand,, jégkorcsolyapálya) való kedvezményes belépés az egész családnak, amelyhez szükséges a nagycsaládos igazolvány felmutatása a SepsiRekreatív jegypénztárainál.
 1. Sugásfürdői Szabadidőközpontba való kedvezményes belépés az egész családnak , amelyhez szükséges a nagycsaládos igazolvány felmutatása a jegypénztárnál.

Figyelem, a kártya érvényességi idejének lejártával azt meg kell újítani!