hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Stratégiai együttműködést kezdeményez a BBTE a háromszéki önkormányzatokkal

2021.03.04

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), valamint Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala stratégiai partnerségi szerződés megkötésére készül. Ennek megalapozása érdekében 2021. március 3-án megbeszélést tartott a BBTE képviseletében dr. Soós Anna oktatásért, valamint dr. Markó Bálint, a kihelyezett tagozatokért és a nem hagyományos oktatásért felelős rektorhelyettes a megyei tanács képviselőjével, Tamás Sándor tanácselnökkel, valamint az önkormányzat képviseletében bekapcsolódó Antal Árpád polgármesterrel. A találkozón részt vett dr. Cziprián-Kovács Loránd, a sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozat igazgatója és dr. Csák László, a Közigazgatás szak koordinátora.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Dr. Markó Bálint jelezte: a képviselők tartalmas tárgyalásban egyeztették a stratégiai partnerségi szerződés tartalmát, amely lehetőséget biztosít majd az érintett intézményeknek kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést megvalósítani változatos területeken.

Dr. Soós Anna kifejtette: a BBTE és a helyi közösség közös érdeke a sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozat fejlesztése, hiszen az mindkettőnek szerves része diákságával és oktatóival együtt. Az együttműködés egyik aspektusa éppen az egyetem már meglévő képzési, továbbképzési programjainak kiegészítése lenne a kihelyezett tagozat kínálatának bővítése által alap- és mesteri képzési szinten egyaránt. Az informatika, a turisztika, illetve a tanárképzés, továbbképzés területén egyaránt olyan programkínálatról lenne szó, amely a helyi közösség fejlődését, előrelépését szolgálja. Dr. Soós Anna kiemelte a BBTE nemrég elindított didaktikai mesteri képzését, amelynek elvégzése a továbbiakban az otthoni közösségbe visszatérve hasznosul a helyi oktatásban.

A háromszéki egyetemi képzés nagy ügynek számít, ezért előbb megteremtettük az összhangot és a mostani stratégiai együttműködés mentén szervezzük a konkrét programokat” – szögezte le Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Szun-ce hadvezért parafrazálva. „A közigazgatási szak stratégiai jelentőségű számunkra Székelyföldön, az önkormányzatok rekrutációja szempontjából is. Ha csak a megyei tanács és a hozzátartozó intézményeket nézzük, jelenleg 1960 személy dolgozik nálunk. Ezek jó része olyan szakember, akiknek értékes tudást nyújthat a BBTE kihelyezett tagozata, legyen szó közbeszerzési folyamatokról, pályázatírásról, digitalizációról stb. és ezeket a továbbképzéseket anyagilag is finanszírozni tudjuk. Természetesen az utánpótlás szempontjából is fontos a minőségi oktatás a közigazgatási szakon” – hangsúlyozta a tanácselnök, aki elmondta, számos konkrét kérdésben egyeztettek az egyetem vezetőivel.

Javasoltuk, hogy gyakorlati szakembereket is vonjanak be a képzésekbe, hogy az elméleti képzés mellett a valóságra is készítsék fel a diákokat, hogy már a szorgalmi időszakban is kapcsolódjanak be olyan szakemberek, akik az adott területen működnek. Ugyanígy a szakdolgozat témájának kitalálásakor a tanárok mellett az adott területen tevékenykedő mentorok bevonását szorgalmazzuk. Fel kell készülni a koronavírus-járvány utáni időszakra, ezért javasoltuk, hogy legyen képzés és továbbképzés a panziótulajdonosoknak. Ez a turizmus szempontjából fontos az egész térségre nézve” – sorolta a tanácselnök.

Új fejezetet szeretnénk nyitni a kihelyezett tagozat életében, az egészségügyi válság nemcsak problémákat, hanem különböző lehetőségeket is hozott, gyakorlatilag az online képzés közelebb hozta a tudást” – hangsúlyozta, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki szerint ez az együttműködés egy sepsiszentgyörgyi Restart BBTE programelképzelés.

Ma az idő a legértékesebb, ezért sem mindegy, hogy hány év alatt szerez valaki versenyképes tudást. Most lehetőség nyílik, hogy a sepsiszentgyörgyiek rövidebb időtartam alatt versenyképes tudást szerezzenek, ami nyilván versenyképes jövedelmet is jelent. Ugyanakkor fontos érték Székelyföldön a magyar nyelvű közigazgatás, amit tovább kell erősíteni. Ma már a közszférában versenyképes jövedelmet biztosítunk, és fontos, hogy felkészült munkatársakat tudjunk alkalmazni” – fejtette ki a város vezetője. Mint bejelentette, az egyetemmel közösen a sepsiszentgyörgyi önkormányzat még idén nyelvtanulási programot indít, ezer személy kaphat ezer lejes ösztönzőtámogatást, hogy a románok magyarul, a magyarok románul tanuljanak, a cél az, hogy a program végére egy szinttel feljebb lépjenek nyelvtudásban. Ugyanakkor az is jó hír, hogy az egyetemmel közösen uniós forrásokat is lehívhatnak, tette még hozzá a polgármester. „Úgy az EU helyreállítási alapjából, mint a Regionális Operatív Programból tudunk pályázni, nem vagyunk versenyhelyzetben a kolozsváriakkal, ugyanis a Központi Fejlesztési Régióhoz kell benyújtanunk a projekteket” – mondta Antal Árpád, aki optimizmusának adott hangot, hogy tíz év múlva többezer egyetemista fog tanulni Sepsiszentgyörgyön a BBTE-n és a Sapientia Egyetemen.

Dr. Markó Bálint ismertette azokat a fejlődési irányokat, amelyekben a kihelyezett tagozat és a helyi önkormányzat közötti együttműködés elmozdíthatja a helyi közösséget. A rektorhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a BBTE az ország legnagyobb egyeteme, ami önmagában véve nem jelentené egyben a minőséget is; a BBTE esetében azonban ez a két faktor egybeesik, amint a különböző nemzetközi rangsorok (THE, URAP, QS, illetve országszinten az Egyetemi Metarangsor) is igazolják. A kiválóság kötelesség is, nem csak az oktatás és kutatás terén: az intézménynek kötelessége a társadalom irányába hasznosítani a megvalósításait. Az egyetem folyamatosan reagál a közösség igényeire, többek között a különböző oktatási formák biztosításának igényére – gondolhatunk nyílt kurzusokra, továbbképzési programokra, tanárképzésre, amelyek a helyi közösség fejlesztésére szolgálnak. „Ez közös játék, egy kooperatív tér; ha megfelelően játszunk, ha megfelelően vagyunk ott, akkor a helyi közösség fejlődése, visszahatva ránk, a mi fejlődésünket is lehetővé teszi, mert mi szerves rész vagyunk a közösségnek” – fejtette ki dr. Markó Bálint. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a BBTE kihelyezett tagozataival – beleértve a két, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön működő kart – hálózatként működik, és ereje éppen ebben rejlik, hogy helyi igényekre helyi megoldásokat tud – többek közt a közös projektek által – nyújtani. Az egyetem a lokalitást tartalmilag, nyelvileg és formailag rugalmas képzésekkel biztosítja. Az együttműködés a három intézmény között tehát nem csupán üdvözlendő, hanem természetes is.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.