hu
 
Vasárnap, 2021. Július 25.

Startol a Prospera Sepsi elnevezésű projekt Sepsiszentgyörgyön

2021.07.14

Cél 600 hátrányos helyzetben élő személy hétköznapi életének megkönnyítése

Közös sajtótájékoztató keretében mutatták be Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának igazgatója, Veres Nagy Timea, a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület menedzsere és Kerezsi Hajnalka, a Gyulafehérvári Caritas projektmenedzsere július 14-én az újonnan induló PROSPERA SEPSI  elnevezésű projektet, amely integrált szolgáltatásokat nyújt a mélyszegénységgel küzdők számára Sepsiszentgyörgyön. 

A projekt fő pályázója a Gyulafehérvári Caritas, partnerei között Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, az Eurocenter Amőba Oktatási Központ, a Háromszéki Közösségi Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezete és a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség sorolható. A két éves futamidő alatt 600 hátrányos helyzetben élő személyt vonnak be a város három területén: az Őrkőn, a Csíki negyedben és Szépmezőn. A célközönséggel egy 36 fős, szakemberekből álló csapat dolgozik majd, támogatva a résztvevőket a hétköznapi életükben és tevékenységeikben, hozzájárulva, hogy hosszú távon kikerüljenek a stagnáló, hátrányos élethelyzetükből. 

Hiszem és teszek annak érdekében, hogy a különböző szociális szolgáltatásokat közösen vagy az egyházi és civil szervezetekre bízva kell nyújtani, összefogva kell megoldást találni a rendkívül nehéz és összetett problémákra. A kiszolgáltatott és mélyszegénységben élő embereket segítenünk kell, a kiszolgáltatottságot külső segítséggel kell csökkentenünk. A célunk az, hogy ne halat adjunk azoknak az embereknek, akik bajban vannak, hanem próbáljuk megtanítani őket halászni. Ez viszont egy nehéz és összetett feladat” - mondta el Antal Árpád-András polgármester. Ugyanakkor megköszönte az eddigi befektetett időt, energiát, elszántságot és pénzt mindazoknak, akik közösen dolgoztak a projekt összeállításán. 

Azt szeretném, hogy két év múlva valós eredményekről és folyamatokról számoljunk be, amelyek komoly változásokat indítanak el a jövőre nézve itt Sepsiszentgyörgyön” - zárta gondolatait a városvezető. 

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának igazgatója elmondta, hogy ez a projekt sok évnyi munkának a megfeszített gyümölcse, amit minden partnernek és munkatársnak megköszönt. Kiemelte, hogy két év alatt nem számolják majd fel a mélyszegénységet, viszont komoly lépéseket tudnak tenni ennek csökkentésében.

Azt szokták mondani, hogy egy lánc annyira erős, mint amennyire erős a leggyengébb láncszem. Ez a projekt abban segít, hogy az említett három körzetben élő emberek megerősödjenek és közelítsenek a város átlag lakosságának életszínvonalához. Ez egy olyan partnerség, ahol jelen van a vállalkozói réteg, a civil szektor és a közintézmények is. Az az önkormányzat és az a közösség, aki nemcsak az utakba, épületekbe, aszfaltba és betonba fektet, hanem az emberekbe is, az egy jövőképes közösség, ebből a szempontból Sepsiszentgyörgy és az itteni városvezetés Erdély egyik zászlóvivője” - hangzott el Ludescher László igazgató részéről. 

Veres Nagy Timea, a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület menedzsere ismertette, hogy a két éve indított folyamatnak, miszerint 7 millió euró eurót lehet fordítani a helyi kezdemények támogatására, ez az egyik legnagyobb volumenű projektje, amelyik már a finanszírozási fázisban tart. 

Azt hiszem, hogy ennyire összetett és nagyívű beavatkozás talán még nem történt a városban és örvendek, hogy sikerült egy ilyen partnerséget összehozni, hiszen mindegyik szektornak külön hatásköre van. Így közös elköteleződés alakul ki, valós eredmények születhetnek a közös célok elérése érdekében, hogy úgy segítsünk az embereknek, hogy önállóan tudják megszervezni az életüket.” - mondta Veres Nagy Timea, megköszönve a közös munkát a szervezeteknek.  

Kerezsi Hajnalka, a Gyulafehérvári Caritas fejlesztési aligazgatója és a projekt menedzsere annak konkrét adatait és a célkitűzéseket ismertette: hosszú távon működő szociális és szociomedikális szolgáltatásokat hoznak létre a felújításra kerülő és újonnan épülő közösségi központokban. A projekt egyik erős komponense a foglalkoztatottság kérdése, ennek értelmében szakképzéseket szerveznek, okleveleketet szerezhetnek a résztvevők, ami segíti őket majd elindulni a munkaerőpiacon, olyan irányba, ahol a tudásuknak és kapacitásuknak köszönhetően valóban megállják a helyüket. 

A projekt a családok szintjén gondolkodik, a célcsoportban gyerekek és fiatal, munkaképes felnőttek szerepelnek. Az idősebbek családtagként lehetnek részesei a család egységének megerősítését szolgáló tevékenységeknek. Így együtt tudnak fejődni és erőssebbé válni, hiszen hosszú távú eredményeket így lehet elérni, mintsem egyéni szinten.” - hangsúlyozta Kerezsi Hajnalka projektmenedzser.  

A pályázat összértéke 4.965.626,11 lej, amiből Európai Uniós támogatás 4.679.701,40 lej. Az állami költségvetés 243.014,25 lejjel és a projektpartnerek 42.910,46 lejjel járulnak hozzá a projekt megvalósításához.

Fotóstand és tandem kerékpár a Gaia közelében az Erzsébet parkban
2021.07.23

Tekerjünk közösen és örökítsük meg fényképen a Föld installációt Sepsiszentgyörgyön!

Eltörölték a sugásfürdői belépőjegyet
2021.07.23

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa határozatot fogadott el a sugásfürdői belépőjegy eltörléséről. A határozat július 21-én lépett hatályba.

Kezdődnek a Csíki utca korszerűsítési munkálatai Sepsiszentgyörgyön
2021.07.22

Idén a gáz- és a vízhálózat felújításán dolgoznak a Grigore Bălan tábornok út és az Oltmező utca közötti szakaszon

Elkészült a SEPSI óriásbetűk nyári kiadása
2021.07.21

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ötödik alkalommal öltöztette tematikus ruhába a #SEPSI óriásbetűket a Főtéren. A tenger hangulatát idéző külső Szederjesi Szidónia és Fazakas Noémi sepsiszentgyörgyi grafikusok munkája, melyet egy helyi cég kivitelezett. Az alkotás nyár végéig lesz megtekinthető.

Szúnyogirtásra kerül sor szerdán és csütörtökön este Sepsiszentgyörgyön
2021.07.19

Július 21-én és 22-én éjszaka szúnyogirtásra kerül sor Sepsiszentgyörgyön. Csak sötétedés után fognak permetezni a kívánt hatás elérése és a méhek védelmének érdekében. Idén nem kerül sor repülőből való permetezésre.