hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Sepsiszentgyörgyön megszületett a zene által a varázslat

2023.07.10

Négy napig a klasszikus zenéé volt a főszerep az első SepsiClassic Komolyzenei Fesztiválon

Több mint 1000 résztvevővel zajlott az első komolyzenei fesztivál, a SepsiClassic július 6. és 9. között Sepsiszentgyörgyön. Az eseményen zenetörténeti előadásokon, szabadtéri koncerteken az Erzsébet parkban, szimfonikus, kamara és szóló koncerteken vettek részt a zenekedvelők. 

A fesztivál résztvevőinek száma, a koncertek végén a közönség részéről érkező hosszú percekig tartó vastaps, a minden korosztályú érdeklődők számának napról napra való növekedése mind azt jelzi, hogy Sepsiszentgyörgyön van igény a klasszikus zenére és a komolyzenei fesztiválra. A SepsiClassic fesztiválnak köszönhetően Sepsiszentgyörgy felkerült Európa klasszikus zenei térképére.

Csütörtökön a világhírű Kaganovskiy Virtuózok Salut d’amour című produkciója és Furus Ábel helyi tehetség fantasztikus játéka a teltházas unitárius templomban méltó nyitánya volt a fesztiválnak! 

Kolonits Klára, Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, Keresztes Antónia előadása és Zsoldos Bálint érzéki zongorajátéka igazi színfoltja volt az eseményeknek az Árkosi Kulturális Központban, péntek este. A nyár virágai című, gondosan összeállított repertoárban a művészek a romantika nagyjaitól, Tchaikovskytól, Brahmstól és Griegtől játszottak.

Az est zárásaként Somogyi-Tóth Dániel nemzetközileg elismert orgonaművész és karmester szólaltatta meg a Krisztus Király templom orgonáját, akihez Kádár János Balázs sepsiszentgyörgyi klarinétművész csatlakozott. Purcell, Vivaldi, Bach darabokat hallhatott a közönség. 

A fesztivál igazi különlegessége volt a Bogányi-zongora. A 7 év alatt elkészülő áramvonalas „csodazongora”  új elképzelés és technológia alapján épült, teljesen egyedi formája és felépítése van. A magyar fejlesztésű, nagyon tiszta, erőteljes hangzású zongorán játszottak a fellépő zongoraművészek szombaton és vasárnap.

Elsőként Radnóti Róza zongoraművész szólaltatta meg a különleges hangszert a felújított Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében. A zongoraművész Ligeti György világhírű magyar zeneszerző születésének centenáriuma alkalmából Ligeti 100 – Miniatúrák Bartók és Ligeti műveiből címmel adott zongoraestet. A közönség helyi tehetségek játékát is hallhatta, elsőként Dénes Dorottya szólaltata meg gordonkáját, majd Sebestyén-Lázár Regina lépett a közönség elé saját szerzeményekkel, itt is közreműködött Dénes Dorottya. 

Teltház előtt játszottak Bogányi Gergely és Veress Ábel zongoraművészek, akikhez Kiss Lucia cselló- és Kóbor Éva hegedűművész csatlakoztak. Az előadásuk a fesztivál egyik legkiemelkedőbb mozzanata volt. 

Vasárnap a sepsiszentgyörgyi zenei világ egyik izgalmas alakja Szőcs Botond, zongoraművész, nemcsak a Bogányi-zongora billentyűit, hanem a hallgatóság szívét is megmozgatta energikus, ugyanakkor érzékeny játékával. Tette ezt zenetársaival közösen: Filip Zsombor gitár-, Csoma Attila tuba- és Mădălina Bourceanu énekművésszel a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében.

Hosszú percekig tartó vastapssal jutalmazta meg az állva ünneplő közönség a Temesvári Banatul Filharmónia szimfonikus koncertjét, amely méltó záróakkordja volt az első komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgyön. A Krisztus Király templom lenyűgöző akusztikájában játszott Bartók és Beethoven művek tökéletesen keretbe helyezték a négy nap eseményeit. 

Andriș Ovidiu-Florian, a temesvári Banatul Filharmónia menedzsere beszédében így fogalmazott: „Habár az ismeretes, hogy Temesvár Európa Kulturális Fővárosa, de ezzel a rendezvénnyel Sepsiszentgyörgy most felkerült Európa klasszikus zenei térképére.”

Csütörtökön és pénteken reggel Zsoldos Dávid zenetörténész Bach és Händel, továbbá Liszt és Paderewski munkásságának és magánéletének részleteibe kalauzolta el az érdeklődőket a Tükörfordítás című előadásain. Olyan kiemelkedő művészekről mesélt, akik az útjuk során elértek koruk társadalmának olyan csúcsára, amilyenre akkoriban a művészek eljuthattak. „Bízom benne, hogy sok évig kitart majd ez a munka és ez a rendezvény, hiszen ez egy olyan fesztivál, ami a nagyvárosokban is megállná a helyét. Vigyázzanak rá és legyenek rá büszkék a sepsiszentgyörgyiek.” - hangzott el Zsoldos Dávid a Magyar Zenei Tanács elnöke, a Papageno alapító igazgatója a fesztivál zárókoncertjén. 

Pénteken a Lilium Quartet, vasárnap pedig a Clarinetto Kamarazenekar szabadtéri koncertjére került sor az Erzsébet parkban, a szép környezet és a hangulatos helyszín számos érdeklődött vonzott. 

Az első SepsiClassic szervezői: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület. 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.