hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata támogatja a kulturális és a testi-lelki egészségmegőrző programokat

2022.05.05

A több éve aktív kulturális, sport és ifjúsági pályázatok mellett idén először a testi és lelki egészségmegőrző programok támogatására is hirdetett pályázati kiírást Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa. Antal Árpád-András polgármester, Vargha Fruzsina alpolgármester, Kondor Ágota, önkormányzati képviselő, továbbá Kispál Ágnes-Evelin a Magma Kortárs Közeg Egyesület részéről, Péter Ilyés Kinga az Ispiláng Egyesület részéről, Szőcs Enikő a Sepsi Adrenalin Sport Egyesület részéről és Paltán Enikő a Székely Mikó Kollégium Alapítvány részéről közös sajtótájékoztató keretében mutattak be néhányat az idei év nyertes kulturális pályázatai, illetve a testi és lelki egészségmegőrző programok közül. 

A családorvosok, iskolai fogászati rendelők és a kórház tevékenysége mellett idén a testi-lelki egészségmegőrző tevékenységekre is odafigyelünk, hiszen fontosnak tartjuk a megelőzést. Az emberek többsége az autójára több figyelmet fordít, mint a saját egészségére. A prevenciós programokra nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni ebben a mandátumban, hiszen a megelőzés kevesebbe kerül mint meggyógyítani egy betegséget”  – emelte ki Antal Árpád polgármester.

Kondor Ágota önkormányzati képviselő a testi és lelki egészség megőrzését célzó pályázatokra vonatkozó adatokat ismertette: az egyesületek, civil és egyházi szervezetek 45 pályázatot tettek le összesen, a támogatásra szánt keretösszeg 500 000 lej, ebből 489 897 lejt osztott szét az önkormányzat a 37 pozitív elbírálásban részesült pályázat között. A nyertes pályázatok főbb témái között az egészséges életmód népszerűsítése, a hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatása, szakmai konferenciák, képzések, családtámogató programok, prevenciós programok szenvedélybetegségekkel élők és mozgássérülteket célzó programok szerepelnek. 

Örvendünk, hogy ennyire sok jó kezdeményezés érkezett be az egyesületektől, civil és egyházi szervezetektől, ez azt jelenti, hogy számos kiváló szakember van a városban, akik fontosnak tartják ezeket a tevékenységeket. Abban reménykedünk, hogy ez a lehetőség a jövőben is folytatódik, és további jó ötletekkel, programokkal fognak pályázni” – mondta Kondor Ágota.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 2011 óta járul hozzá a kulturális programok megvalósításához vissza nem térítendő támogatások által egyesületek, alapítványok részére. Vargha Fruzsina alpolgármester ismertette az idei évben leadott pályázatokat. A leadási határidőig 87 pályázat érkezett be, 66 nyert pozitív elbírálást, az önkormányzat 450 000 lejt ítélt oda a nyertes pályázatoknak. 

A nyertes pályázatok között szerepel hagyományőrzés, népművészet, folklór, óvodai és iskolai napok, koncertek, konferenciák, képzések, kézműves foglalkozások, képzések, természetvédelem és vetélkedők. 

Örvendek, hogy a két évig tartó járványidőszak nem szabott gátat a kulturális pályázatok kiírásának és meg tudtak valósulni ezek a tevékenységek. Fontosnak tartom ezt a lehetőséget, hiszen a pályázatok által megvalósuló programok azokból az igényből fakadó réseket töltik ki, amelyek közelebb hozzák a kultúrát az egész közösséghez. Fontos kiemelni, hogy a programjavaslatok nagy része gyermekeknek szól, hiszen elengedhetetlen, hogy a gyermekekkel minél korábban megszerettessük a kulturális eseményeket”  – hangzott el Vargha Fruzsina alpolgármester részéről. 

Kispál Ágnes-Evelin a Magma Kortárs Közeg Egyesület A művészet mindenkié című nyertes pályázatát mutatta be. A program célkitűzése a kortárs művészet megértésének elősegítése minden korosztály számára, a kreativitás és kritikai szemlélet fejlesztése interaktív tárlatvezetések és kreatív műhelyfoglalkozások által. A célcsoportot főként a helyi és környékbeli óvodás és iskolás gyerekek alkotják, valamint a kortárs képzőművészet iránt érdeklődő felnőttek. Az állandó programok között interaktív tárlatvezetések és kreatív műhelyfoglalkozások, tehetséggondozó program és az ez által született kiállítás szerepel. A várható eredmények közé több tudás megszerzése a kortárs képzőművészet területén, az alkotások könnyedebb értelmezése és a kreativitás fejlesztése sorolható. 

Péter Ilyés Kinga az Ispilang Egyesület részéről az Élményműhely című programot mutatta be. A gyerekek és szüleik számára szervezett esemény alkalmat biztosít fizikai és lelki élmények kialakítására a kézművesség és a technikai tapasztalatok felelevenítése által. A célcsoportot a 0-4 osztályos gyerekek és azok szülei képezik. A tevékenység során több alkalommal találkoznak, különböző alapanyagokból próbálnak ki különböző technikákat, együtt játszanak, kézműveskednek. A találkozás  során a gyermekek a vezető pedagógusoktól pozitív konfliktus-megoldási mintákat sajátíthatnak el, új barátságokat köthetnek.

Szőcs Enikő a Change Center és a Sepsi Adrenalin Sport Egyesület részéről az  Egészséges Életmód Akadémia című pályázatot ismertette, amelynek célja egészségügyi problémákkal küzdő fiatal személyek teljes átképzése az életmódbeli szokások javítása érdekében. A célcsoport 20-40 év közötti sepsiszentgyörgyi lakosok, akik már valamilyen kialakult egészségügyi problémával küzdenek (alultápláltság, elhízottság, magas vérnyomás, cukorbetegség, ízületi és kardiológiai problémák, vízháztartás problémák, nemzési nehézségek, metabolikus zavarok, stb.). A tevékenységek között szerepelnek: előadások, egyéni életvitel elemzés, egészségügyi felmérések, fizikai aktivitás, a táplálkozási szokások javítása, lelki egészséggondozás, személyre szabott tervek kidolgozása. A program időtartama 5 hónap és május 22-ig lehet rá jelentkezni. 

Paltán Enikő a Székely Mikó Kollégium Alapítvány nyertes pályázatát, az Internetes bántalmazás megelőzése iskolában című program részleteit mutatta be. Kiemelte, hogy az iskolai bántalmazás, a bullying egyre aggasztóbb méreteket ölt a fiatalok, diákok körében, szinte hetente szembesülnek a pedagógusok ezzel a komplex, súlyos következményekkel járó jelenséggel. Az internetes bántalmazás befolyásolhatja a mentális egészséget, a szociális kapcsolatok kialakítását és a tanulási eredményeket. 

A program hatékony kezelési és megelőzési módszereket kíván nyújtani a tanároknak, pedagógusoknak, majd általuk a diákoknak is. A negyven órányi képzést magyarországi szakemberek fogják tartani, akik évek óta kutatják a témát, kiváló ismerői a zaklatás, bántalmazás jelenségének. 

A hatékony beavatkozási módszereket, eljárásokat ismertetése által a pedagógusok képessé vállnak prevenciós tevékenységek tervezésére, figyelembe véve a célcsoport életkorát és internethasználati szokásaikat, hiszen ebben az esetben is könnyebb megelőzni, mint kezelni a jelenséget miatt kialakult problémákat. 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.