hu
 
Szombat, 2022. Január 29.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felújítja a városi fedett uszodát

2022.01.13

A magas veszteségek miatt, a munkálatok kezdetéig már nem nyílik meg a Román Vilmos uszoda

Az Oltmező utcában található városi uszoda és szabadidőközpont idén nagyszabású felújításon esik át, amely norvég alapokból nyert támogatással valósul meg.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, az uszoda működésével járó veszteségek nagyon magasak, ennek egyik oka, hogy a fűtést egy régi, nagy fogyasztású és alacsony hatásfokú központi fűtési rendszer biztosítja. Az épület nincs kellőképpen hőszigetelve, és a régi ablakok miatt a hőveszteségek is nagyon magasak. Továbbá, az öltözők állapota sem felel meg a jelenlegi szabványoknak, az elmúlt években elvégzett kisebb felújítási munkálatok pedig csak részben oldották meg a nagy úszómedence néhány problémáját.

A felsorolt okok miatt, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata évek óta kompenzálja a jegyek árait, hozzájárul a költségekhez, viszont idővel ezek évről évre emelkedtek, idén a gáz- és villanyárak nagyfokú emelkedésével tetőztek. Az uszoda üzemeltetésének költségei jelenleg havonta megközelítőleg 240 000 lejre emelkednek, ami az idei évre 2,8 millió lejes becsült összköltséget jelent. Összehasonlításként, a sepsiszentgyörgyi lakosok által befizetett ingatlanadó összértéke évi 3,6 millió lej, melynek szinte a teljes összegét az uszoda működtetésére kellene fordítani.

A tavaly októberi számokat figyelembe véve kiderül, hogy amikor az uszoda 50 százalékos kapacitással működött és naponta átlagosan 140 belépést jegyeztek az uszodában, az önkormányzat költsége egy belépőjegyre számolva közel 50 lej volt. Ilyen jelentős támogatás mellett is, a közüzemi számlák drágulása miatt, az uszoda újranyitása esetén egy belépőjegy megközelítőleg 100 lejbe kerülne.

A világjárvány okozta korlátozások miatt csökkent az ügyfelek száma, valamint a nagyon magas költségek miatt az önkormányzat úgy döntött, hogy csak a felújítási munkálatok befejeztével nyitja meg újra az uszodát, amikor a működési feltételek sokkal kedvezőbbek lesznek.

A tervezésre és kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárások a végéhez közelednek, a felújítási munkálatok várhatóan még ebben az évben elkezdődnek.

A sepsiszentgyörgyi uszoda volt az első ilyen típusú létesítmény, amelyet az 1990-es évek közepén építettek Székelyföldön. Az építkezés minősége nem felelt meg a szabványoknak, ezért az uszodának az évek során súlyos költségveszteségei voltak.

Idén is folytatódik az Értéket adunk roncsautódnak! elnevezésű program
2022.01.28

Kiterjesztették a Sepsiszentgyörgyön legalább öt éve forgalomba írt gépjárművekre is, a korábbi tíz év helyett

Ingyenes szélessávú internethez lehet csatlakozni Sepsiszentgyörgyön
2022.01.28

Egyetlen kattintással ingyenesen lehet csatlakozni a vezeték nélküli, szélessávú internethez Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban és a Sepsi Arénánál a WIFI4EU program jóvoltából.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa elfogadta az eddigi legmagasabb éves költségvetését
2022.01.27

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa csütörtökön, a január 27-i soros tanácsülésen elfogadta a város 2022-es évre vonatkozó költségvetését. 

Hétvégén óránként indulnak autóbuszok Sugásfürdőre
2022.01.26

Az időjárási viszonyoknak és a hóágyúzásnak köszönhetően mindkét sípálya működik Sugásfürdőn.

Lakónegyedi parkolóhelybérlési kisokos Sepsiszentgyörgyön
2022.01.21

Sepsiszentgyörgyön a lakossági parkolóhelyek bérbeadását az utólag módosított és kiegészített 2009/55-os helyi tanácshatározat szabályozza, amelynek értelmében a parkolóhelyek bérbeadása árverés útján történik.