hu
 
Szombat, 2022. Július 02.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felújítja a városi fedett uszodát

2022.01.13

A magas veszteségek miatt, a munkálatok kezdetéig már nem nyílik meg a Román Vilmos uszoda

Az Oltmező utcában található városi uszoda és szabadidőközpont idén nagyszabású felújításon esik át, amely norvég alapokból nyert támogatással valósul meg.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, az uszoda működésével járó veszteségek nagyon magasak, ennek egyik oka, hogy a fűtést egy régi, nagy fogyasztású és alacsony hatásfokú központi fűtési rendszer biztosítja. Az épület nincs kellőképpen hőszigetelve, és a régi ablakok miatt a hőveszteségek is nagyon magasak. Továbbá, az öltözők állapota sem felel meg a jelenlegi szabványoknak, az elmúlt években elvégzett kisebb felújítási munkálatok pedig csak részben oldották meg a nagy úszómedence néhány problémáját.

A felsorolt okok miatt, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata évek óta kompenzálja a jegyek árait, hozzájárul a költségekhez, viszont idővel ezek évről évre emelkedtek, idén a gáz- és villanyárak nagyfokú emelkedésével tetőztek. Az uszoda üzemeltetésének költségei jelenleg havonta megközelítőleg 240 000 lejre emelkednek, ami az idei évre 2,8 millió lejes becsült összköltséget jelent. Összehasonlításként, a sepsiszentgyörgyi lakosok által befizetett ingatlanadó összértéke évi 3,6 millió lej, melynek szinte a teljes összegét az uszoda működtetésére kellene fordítani.

A tavaly októberi számokat figyelembe véve kiderül, hogy amikor az uszoda 50 százalékos kapacitással működött és naponta átlagosan 140 belépést jegyeztek az uszodában, az önkormányzat költsége egy belépőjegyre számolva közel 50 lej volt. Ilyen jelentős támogatás mellett is, a közüzemi számlák drágulása miatt, az uszoda újranyitása esetén egy belépőjegy megközelítőleg 100 lejbe kerülne.

A világjárvány okozta korlátozások miatt csökkent az ügyfelek száma, valamint a nagyon magas költségek miatt az önkormányzat úgy döntött, hogy csak a felújítási munkálatok befejeztével nyitja meg újra az uszodát, amikor a működési feltételek sokkal kedvezőbbek lesznek.

A tervezésre és kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárások a végéhez közelednek, a felújítási munkálatok várhatóan még ebben az évben elkezdődnek.

A sepsiszentgyörgyi uszoda volt az első ilyen típusú létesítmény, amelyet az 1990-es évek közepén építettek Székelyföldön. Az építkezés minősége nem felelt meg a szabványoknak, ezért az uszodának az évek során súlyos költségveszteségei voltak.

Sepsiszentgyörgyön épül meg az országban egyedülálló Kommunizmus Múzeuma
2022.07.01

A Helyi Tanács elfogadta az erre vonatkozó projekt benyújtását az országos helyreállítási alaphoz (PNRR), amely 11,4 millió euróval támogatja a múzeum megépülését

Jégcsarnok, hulladékgyűjtő ökoszigetek és 12 töltőállomás elektromos autók számára Sepsiszentgyörgyön
2022.06.30

A város fejlesztése érdekében Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa több fontos határozattervezetet szavazott meg

Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125
2022.06.30

Szabadtéri kiállításmegnyitó Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala indokolt esetben sürgősségi segélyben részesíti a rászorulókat
2022.06.30

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala a közösségi médiában tévesen megfogalmazott és elterjedt információk tisztázása érdekében tájékoztatja a lakókat a sürgősségi segély odaítélésének lehetőségéről, amelyet jól megindokolt esetben ítélnek oda az arra rászorulóknak. 

Mire figyeljünk a kánikulában?
2022.06.29

A Románia Belügyminisztériuma alá tartozó Kovászna megyei „Mihai Viteazul” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége a következő, kánikulában betartandó szabályokra hívja fel a lakosság figyelmét.