hu
 
Péntek, 2024. Április 19.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felújítja a városi fedett uszodát

2022.01.13

A magas veszteségek miatt, a munkálatok kezdetéig már nem nyílik meg a Román Vilmos uszoda

Az Oltmező utcában található városi uszoda és szabadidőközpont idén nagyszabású felújításon esik át, amely norvég alapokból nyert támogatással valósul meg.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, az uszoda működésével járó veszteségek nagyon magasak, ennek egyik oka, hogy a fűtést egy régi, nagy fogyasztású és alacsony hatásfokú központi fűtési rendszer biztosítja. Az épület nincs kellőképpen hőszigetelve, és a régi ablakok miatt a hőveszteségek is nagyon magasak. Továbbá, az öltözők állapota sem felel meg a jelenlegi szabványoknak, az elmúlt években elvégzett kisebb felújítási munkálatok pedig csak részben oldották meg a nagy úszómedence néhány problémáját.

A felsorolt okok miatt, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata évek óta kompenzálja a jegyek árait, hozzájárul a költségekhez, viszont idővel ezek évről évre emelkedtek, idén a gáz- és villanyárak nagyfokú emelkedésével tetőztek. Az uszoda üzemeltetésének költségei jelenleg havonta megközelítőleg 240 000 lejre emelkednek, ami az idei évre 2,8 millió lejes becsült összköltséget jelent. Összehasonlításként, a sepsiszentgyörgyi lakosok által befizetett ingatlanadó összértéke évi 3,6 millió lej, melynek szinte a teljes összegét az uszoda működtetésére kellene fordítani.

A tavaly októberi számokat figyelembe véve kiderül, hogy amikor az uszoda 50 százalékos kapacitással működött és naponta átlagosan 140 belépést jegyeztek az uszodában, az önkormányzat költsége egy belépőjegyre számolva közel 50 lej volt. Ilyen jelentős támogatás mellett is, a közüzemi számlák drágulása miatt, az uszoda újranyitása esetén egy belépőjegy megközelítőleg 100 lejbe kerülne.

A világjárvány okozta korlátozások miatt csökkent az ügyfelek száma, valamint a nagyon magas költségek miatt az önkormányzat úgy döntött, hogy csak a felújítási munkálatok befejeztével nyitja meg újra az uszodát, amikor a működési feltételek sokkal kedvezőbbek lesznek.

A tervezésre és kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárások a végéhez közelednek, a felújítási munkálatok várhatóan még ebben az évben elkezdődnek.

A sepsiszentgyörgyi uszoda volt az első ilyen típusú létesítmény, amelyet az 1990-es évek közepén építettek Székelyföldön. Az építkezés minősége nem felelt meg a szabványoknak, ezért az uszodának az évek során súlyos költségveszteségei voltak.

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be

Indul a 60 Plusz Akadémia
2024.04.04

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kara és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 60 Plusz Akadémia néven indítanak előadás-sorozatot, melynek célja az időseknek szóló ingyenes oktatási lehetőség biztosítása.