hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Sepsi Bölcsi néven önálló intézménybe szervezték a sepsiszentgyörgyi bölcsődéket

2022.09.08

Idén 383 bölcsődést irattak be, a helyek számának növelése érdekében újabb bölcsődéket építenek

Önálló intézménybe szervezte az önkormányzat a sepsiszentgyörgyi bölcsődéket, így az állami finanszírozás mellett az önkormányzat saját költségvetésből egészíti ki a bölcsődék kiadásait – jelentette be közös sajtótájékoztató keretében Antal-Árpád András polgármester és Albert Andrea, a Sepsiszentgyörgyi Bölcsőde igazgatója.

A Sepsi Bölcsi mint önálló intézmény ezelőtt öt héttel jött létre, amelynek igazgatásával Albert Andreát bízták meg, aki előtte hosszú ideig vezette a Gödri Ferenc Általános Iskolát.

„Mivel egy olyan új intézményről beszélünk, amely fejlődni fog a következő években is, nagyon fontosnak tartottam, hogy olyan személy vezesse az új intézményt, akinek már van tapasztalata ezen a területen” – hangsúlyozta a polgármester.

A Kós Károly utcában található, önálló jogi személyiséggel bíró intézményt három bölcsőde egyesítésével hozták létre: a csíki negyedi Árvácska, az állomás negyedi Napsugár (ide tartozik a kilyéni bölcsődei csoport is) és az egykori Svájci Villában található bölcsődei csoportok egyesítésével. Korábban a bölcsődék az önkormányzat által fenntartott szociális rendszerhez tartoztak, és kizárólag helyi költségvetésből volt fedezve a fenntartásuk. 

Az új kormányhatározat értelmében a bölcsődék bekerülhetnek a tanügyi hálózatba, ennek következtében az önkormányzatoknak dönteniük kellett, hogy az intézményeket átadják az állami rendszernek vagy önálló jogi személyiséget hoznak létre és önkormányzati hatáskörben maradnak a bölcsődék. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata úgy döntött, hogy az intézmény maradjon az önkormányzati hatáskörben, idéntől lehetővé vált a kormányzati finanszírozás, a kormány által biztosított költségvetést pedig az önkormányzat kiegészíti.

A sepsiszentgyörgyi bölcsőde négy helyen működik, összesen 17 csoporttal. Az átszervezés után 58-ról 62-re nőtt a bölcsődei alkalmazottak száma és további 21 személyt alkalmaznak.

„További alkalmazásokra is sor kerül, egyelőre átvettük azt a személyzetet akivel eddig működött a három bölcsőde. További alkalmazásokat az intézmény részéről a tanügyminisztérium által meghirdetett pedagógusi állások betöltése után tudunk végezni” - közölte Albert Andrea.

Új bölcsődék épülnek Sepsiszentgyörgyön

A bölcsődés helyek számának növelése és a zsúfoltság csökkentése érdekében az önkormányzat további négy helyszínen tervezi az új bölcsődék építését, ezek összesen további 140 gyermek befogadására lesznek alkalmasak.

A Borvíz utcában folyamatban van az építő kiválasztása, legkésőbb tavasszal indul a munkálat. A bölcsőde 20 fős gyermekcsoport befogadására lesz alkalmas.

A Nicolae Iorga utcában az Országos Befektetési Vállalattal együttműködve építi az önkormányzat a bölcsődét, a tervek szerint az építkezés jövőben indul, ahol közel 70 gyereket tudnak majd befogadni.

Szépmezőn megtörtént a szerződéskötés a műszaki terv és engedélyeztetési terv elkészítésére, az építkezés jövő tavasszal kezdődhet el és 20 gyermeknek tudnak helyet biztosítani.

Az önkormányzat és az unitárius egyház együttműködésével a George Enescu utcában két 15 fős csoport befogadására alkalmas bölcsőde létesül, várhatóan a jövő nyárra. Az unitárius egyház által építtetett bölcsődét a város fogja működtetni.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.