hu
 
Péntek, 2024. Augusztus 02.

Természetművészeti (nature-art) workshop

2019.12.11

A Kortárs természet elnevezésű szabadtéri kiállítássorozathoz kapcsolódóan, természetművészeti workshopra kerül sor Péter Alpár képzőművész vezetésével december 14-én 10 órától az Erdélyi Művészeti Központban. A workshop felnőtteknek és fiataloknak is egyaránt szól. 

A workshop elsődleges célja egy új természetszemlélet megismertetése a kortárs művészet egy viszonylag új áramlatán, a természetművészet elméleti és gyakorlati ismertetésén keresztül.

A műhelymunka elméleti résszel keződik, ami vetített előadásból és az azt kísérő szakmai beszélgetésből áll a következő témakörök érintésével:

  • az emberi kultúra és a természeti tér viszonyának alakulása a képzőművészeten keresztül ismertetve,
  • az élő természeti tér új kihívásai a kortárs művészetben, nature-art jellegű mozgalmak,
  • a természettel együtt élő, egyedi kulturális sajátodságokkal rendelkező közösségek és és a kortárs művészet közötti diszkurzív folyamatok lehetőségei,
  • az élő természeti tér szakmai kihívásai,
  • a művészet mint élő folyamat.

Az elméleti részt követően, a gyakorlati részre már az Erzsébet parkban kerül sor 11 órától.  A résztvevőknek a természeti tér nyújtotta élő folyamatokra (pl. szélfújás, napsütés) a helyben található természeti anyagok használatával kell reagálniuk. A reakciók lehetnek performatív gesztusok, rögtönzött installációk, koncept jellegű művek, amelyek elsődlegesen fotó-videó dokumentáció formájában mutathatók be utólagosan.  Az alkotói munka lehet egyéni vagy csoportos. A gyakorlatot mindig szakmai beszélgetés előzi meg, felkészítve a résztvevőket a feladatra, majd közös kiértékeléssel és személyes élménybeszámolóval zárul.

A workshop komplex módon és sokrétűen szélesíti a résztvevők kortárs képzőművészeti ismereteit mind elméleti, művészettörténeti, mind gyakorlati szempontból. A természetművészeten keresztül olyan műfajokba kapnak betekintési lehetőséget, mint installáció, objekt, performance vagy más intermediális műfajok, ugyanakkor megismerkedhetnek a kortárs szobrászat új törekvéseivel és anyaghasználatával is. Emellett egy új, innovatív megközelítését ismerhetik meg a természeti térnek mint a kortárs művészet potenciális helyszínének.


 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.