hu
 
Csütörtök, 2024. Augusztus 01.

Szakértői munkacsoport segíti Sepsiszentgyörgy önkormányzatát a RARE projekt megvalósításában

2017.06.01

Nyolc ország és 21 partnerszervezet részvételével indult útjára a RARE - Változó diskurzusok, változó gyakorlatok: A romák, mint emberi erőforrás (RARE - Changing Discources, Changing Practices: The Roma As Human Resources) c. projekt, amely az Interreg: Duna 2014-2020 - Új transznacionális együttműködési program keretében jött létre.
A projekt fő partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Romániából hárman csatlakoztak a romák foglalkoztatottságát elősegítő program megvalósításához: az Együtt Ügynökség (Agentia Impreuna), az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata. Sepsiszentgyörgyről a helyi Máltai Szeretetszolgálat társult partnere a projektnek, az önkormányzat által vállalt tevékenységek lebonyolításában nyújt szakmai segítséget.
A 30 hónapos projektet felölelő pályázat egyik ajánlása a Helyi Érintettek Csoportjának (Local Stakeholders Group) megalakítása, amely szakmai tanácsokkal látja el a megvalósításban részt vevő partnereket. A 21 partner közül elsőként Sepsiszentgyörgyön alakult meg ez a csoport.
Május 9-én került sor arra a találkozóra, amelyen – a sepsiszentgyörgyi önkormányzat meghívására – közel 20 helyi intézmény és szervezet képviselői vettek részt. A találkozó célja az volt, hogy a roma munkaerő foglalkoztatottságának kérdésében érintett intézmények, szervezetek, valamint természetes személyek megismerjék a RARE projekt részleteit, valamint tudásukkal, tapasztalatukkal és meglátásaikkal segítsék a megvalósításban részt vevő csapat munkáját.
A közel két órás megbeszélés során nem csak a RARE projekt részletei kerültek bemutatásra, hanem megismerhettük a különböző szociális, oktatási intézmények tapasztalatait, bepillantást nyertünk az örkői roma telepen dolgozó civil szervezetek munkájában, valamint az ott élő romák képviselőivel arról is beszélgettünk, hogy milyen nehézségekbe ütköznek az álláskereső roma fiatalok.
A beszélgetés végszavaként egy roma munkaerőt népszerűsítő kommunikációs kampány ötletét kezdtük el kidolgozni, ajánlásokat kaptunk arra vonatkozóan, hogy milyen szervezeteket és lehetséges munkaadókat érdemes még bevonni a tervezésbe, valamint elkezdődött a Sepsiszentgyörgyön megvalósulandó minta projekt ötletbörzéje is, amely pillanatnyilag tervezési fázisban van, hiszen abban mindannyian egyetértettünk, hogy a konkrét tevékenységeket előbb egy igényfelmérésnek kell megelőznie mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalról.  
A Helyi Érintettek Csoportjának megalakulásáról, valamint az eddig elvégzett szakértői munkáról Bukarestben, május 24-26. között sorra került tematikus munkacsoport találkozón értesítettük a partnereket.

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.