hu
 
Vasárnap, 2024. Június 30.

Napenergiával is működik a szennyvíztisztítás Sepsiszentgyörgyön

2024.03.07

Sepsiszentgyörgy szennyvíztisztító telepének energiahatékonyságát fejlesztette európai uniós támogatással a Közüzemek Rt., amely által a szükséges energiamennyiség 55 százalékát megtermelik - erről számolt be közös sajtótájékoztatón Antal Árpád polgármester és Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. igazgatója.

Ahhoz, hogy a sepsiszentgyörgyiek jó minőségű, folyamatosan működő közszolgáltatásokat kapjanak, fontos, hogy a különböző szolgáltatások mögé olyan rendszereket hozzanak létre, amelyek a folyamatos energiaellátást tudják biztosítani az intézmények számára, ehhez pedig előszőr az energiafüggőség problémáját kell megoldani. Az elmúlt években a Közüzemek Rt. két olyan beruházást valósított meg, amely által a szennyvíztisztító központ energiahasználatának túlnyomó részét önerőből tudja fedezni.

„Azért dolgozunk, hogy Sepsiszentgyörgy és annak különböző intézményei a következő években is minél ellenállóképesebbek legyenek a kívülről érkező hatásokkal, sokkokkal szemben. Jelen esetben az energiafüggőséget szükséges felszámolni minél nagyobb mértékben, amelynek eredményeképpen a szennyvíztisztító központ energiahasználatának több mint 55 százalékát saját erőből tudják megtermelni. Ez két beruházás révén valósult meg, az egyik a biogáz, amely egy nagyobb mennyiségű energiát termel, a másik pedig a napelempark. Én úgy vélem, hogy ez rendkívül fontos, és a továbbiakban el kell érjük azt, hogy az energiafogyasztás 100 százalékát saját erőből lehessen megtermelni” – hangsúlyozta a polgármester.

A szennyvíztisztító állomáson a biogáz használata mellet most már fotovoltaikus napelemek segítségével hatékony és környezetbarát módon tudják fedezni az energiaszükséglet egy részét. Ez azért is fontos, mert ezáltal maguk rendelkezhetnek az energiaforrások fölött, és ha minél kisebb mértékben kell külső forrásokra támaszkodni, annál biztosabb az üzemeltetés folytonossága.

„Ebben a beruházásban az a jó, hogy napsütésben a teljes fogyasztásunkat le tudjuk fedni napenergiából. Ez kiegészíti a biogáz által nyújtott teljesítményt, ami a szennyvíztisztító energiaszükségletének 20-25%-át fedi le. Vannak olyan periódusok, amikor a fotovoltaikus rendszerünk vissza tudna tölteni a hálózatba, ez meg is fog történni, mihelyt jóváhagyják a proszumer státusunkat. Mivel a szennyvíztisztító a legnagyobb fogyasztónk, fontos volt, hogy ezt tudjuk lefedni saját forrásokból” – közölte ki a közüzemek igazgatója.

A sepsiszentgyörgyi szennyvíztisztítónál 290 kW-os rendszert telepítettek. Az Európai Unió Kohéziós Alapjából biztosított, Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében elnyert, vissza nem térítendő támogatásból megvalósított beruházás összege közel egymillió lej. 

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.