hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Most már minden harmadik gyermek sportol valamit

2024.02.08

Interjú Bartók Attila-Botonddal, a Bevezetés a sportba program gyógytornászával

Mintegy 3600 gyermeknek van lehetősége játékosan ismerkedni a sporttal a Sepsi Arénában és a városi uszodában a Bevezetés a sportba program által. A Sepsiszentgyörgy Önkormányzata által a Királypingvinek Sportegyesülettel közösen indított kezdeményezés célja az egészséges életmód népszerűsítése, a sport megszerettetése. A program részeként város összes tanintézményének nagycsoportos és elemi osztályos tanulói a tanév idején heti egy alkalommal mozoghatnak, ismerkedhetnek a labdajátékokkal, tanulhatnak korcsolyázni és úszni felkészült edzők és kinetoterapeuták segítségével. Interjúsorozatunk ötödik részében a program egyik gyógytornászával, Bartók Attila-Botonddal beszélgetünk.

Mondj néhány szót magadról.

– Bartók Attila-Botondnak hívnak, a Sepsi SIC kosárlabdacsapatánál vagyok tizenegy éve gyógytornász és emellett a kezdetektől bedolgozok a Bevezetés a sportba programba. A program úgy kezdődött, hogy a város minden sportklubjától jöttek az edzők és akkor jött egy ötlet, hogy jó volna egy gyógytorna-szigetet is kialakítani, mert vannak gyermekek, akikkel jó lenne ezen a téren is foglalkozni. Itt inkább a gyermekek mozgáskoordinációjára, a helytelen testtartás és a lúdtalp javítására fektetjük a hangsúlyt. Mindenki átmegy ezen a szigeten, így olyan gyakorlatsorokat állítunk össze, amelyek mindenki számára hasznosak, nem ártanak.

Milyen feladatokat kapnak a gyerekek a gyógytorna-szigeten?

– Próbálunk olyan játékos gyakorlatokat adni, amelyek a törzsizmokat erősítik, fejlesztik a koordinációt, egyensúlyt. Ezek a gyakorlatok eltérőek a többi szigettől és kicsit nehezebbek, a többi szigeten játszanak, versenyeznek, itt például másznak, kúsznak, négykézláb járnak, meg vannak olyan gyakorlatok, amikor lehúzzák a cipőjüket és akkor lúdtalpra kapnak gyakorlatokat.

Milyen ortopédiai rendellenességekkel találkoztál eddig a gyermekeknél?

– Mi annak idején, amikor az egyetemről kijöttünk a feleségemmel, önkéntesen három iskolát is felmértünk, és az derült ki, hogy a gyermekek 75 százaléka lúdtalpas vagy bokasüllyedéses, sok volt a hanyag tartásos és akadt hátgerincferdüléses is.  Ehhez a mozgáshiány is hozzájárul, régen sokat jártunk mezítláb, az iskolában kihúzott háttal kellett ülni, ez nagyon hiányzik most. A lúdtalp esetében például az izom nincs kifejlődve vagy túl gyenge. Rengeteg gyermek hanyag tartású, előre van esve a válluk, fejük, sokan azt sem tudják, hogy kell kihúzni magunkat. Sok olyan gyermek van, aki például nem tud kúszni, életükbe nem láttak olyant, hogy hogyan kúsznak a katonák. Először meg kell tanítsuk, hogy mi az a medve-járás, pók-járás, rák-járás. Négykézláb mennek előre és hátrafele, nincsen erejük, hogy ezeket megcsinálják a saját testsúlyukkal, nem tudnak mozogni, nem ismerik a testüket, hogy mit bír meg.

Tapasztaltál-e már valamilyen fejlődést amióta elkezdődött a program?

– Igen, ahhoz képest, amikor indult a program, most már minden harmadik gyermek sportol valamit. Annak idején még kitűnt az osztályból, hogy ki kosarazik s ki focizik, most már mindenki csinál valamit, a lányok kosaraznak, a fiúk hokiznak, fociznak, kevés gyermek van, aki nem mozog, ebben látok fejlődést. A nagyobb korosztályú gyerekeknél látok fejlődést, javult a mozgáskoordinációjuk, könnyebben végzik el a gyakorlatokat.

Mit szeretsz a munkádban a legjobban?

– Szeretek gyerekekkel foglalkozni. Elsősorban segíteni próbálok, rámutatni a problémákra, hogy mire kellene odafigyelni a gyerekeknél. Azonkívül, hogy mozognak, fejlődnek, próbáljuk őket figyelemre, fegyelemre is nevelni. 

Van-e valami kedves történeted, amit szívesen megosztanál?

– Történet nem jut eszembe, de érezzük azt, hogy amikor jönnek a gyermekek, szerintem szeretik ezt a programot, örülnek, hogy itt vannak. Látom, hogy nekik is megvan a kedvenc tanáruk, a kedvenc szigetük, a kedvenc sportjuk, ragaszkodnak. Sajnos kevés idő jut szigetenként, de próbáljuk a tőlünk telhető legtöbbet csinálni, adni a gyermekeknek, hogy fejlődjenek, tanuljanak és szívesen jöjjenek a programra.

Van–e esetleg, amit még fontosnak tartasz megemlíteni?

– Igen, indult a Csíki Sándor program az önkormányzatnál, amikor mi, gyógytornászok felmértük a gyermekeket, szerintem azt is kellene folytatni vagy másképp folytatni. Az egyéni felméréseket követően az eredményeket hazaküldték a szülőknek és volt, aki el tudott menni egyéni tornára valamelyik gyógytornászhoz, de a felmérések annyiba is maradtak. Szerintem sok olyan szülő van, aki nem engedheti meg, hogy saját költségen gyógytornászhoz vigye a gyermekét. Én annak látnám értelmét, hogy ez a program az elkövetkezendőkben lehetőséget biztosítson a korábban felmért problémák kezelésére, javítására.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.