hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Intelligens energiahálózat koncepciójának kidolgozására nyert támogatást Sepsiszentgyörgy

2022.03.09

A beruházás eredményeként egy hatékony és környezetbarát energetikai rendszer jön létre

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az EUCF – European City Facility – Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása program harmadik pályázati felhívására nyújtott be tavaly decemberben egy integrált, a város energetikai hatékonyságának növelését célzó pályázatot a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársaival együttműködve.

A 60.000 euró értékű elnyert támogatás egy olyan intelligens energiahálózat koncepciójának kidolgozását segíti, mely a jelentősebb energetikai beruházási projektek összekapcsolására alkalmas, egy költség- és energiahatékonyan működő energia-menedzsment érdekében.

A hálózat komponensei folyamatban lévő és majdani beruházások révén valósulnak meg, illetve bizonyos esetekben a lehetőségek szakmai vizsgálatát követően kerülhet sor kivitelezésükre. Ezek közül a fontosabbak:

  • Középületek energetikai korszerűsítése új szigeteléssel és napelemek telepítésével;
  • Mérnöki, pénzügyi és társadalmi elemzés a város több pontján kialakítandó napelemes parkolók részletes koncepciójának megalkotása érdekében, amelyek megújuló energiát vonnak be a hálózatba és árnyékot adnak az autóknak;
  • Elemzés a város elektromos autóbuszok integrálását célzó tömegközlekedési rendszeréről, amelyből 24 darab beszerzése a tervek szerint 2024 előtt lezárul;
  • Utcai világítás: Régebbi gázlámpák cseréje LED lámpákra az egész város területén;
  • Intelligens hulladékkezelés: A város intelligens szeméttárolók bevezetését tervezi a gyűjtési útvonalak optimalizálása és az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében;
  • A város Előpatak felőli határában jelenleg működő naperőmű bővítése 6 hektárral/9600 panellel és 3 GWh/év becsült kapacitással;
  • A régió gazdálkodóitól származó mezőgazdasági hulladékot hasznosító biogáz létesítmény létesítése.

Ezek a beruházások hozzájárulnak a város érvényben levő Fenntartható Energia Akciótervében megfogalmazott célkitűzések eléréséhez, mely terv 2022 folyamán klímavédelmi területtel fog bővülni. Az előzetes becslések szerint, ha valamennyi beruházás megvalósul és hálózatba lesz kötve, akkor a várható energiamegtakarítás 8,374 GWh/év, a várható CO2-csökkentés 2707 tonna/év, míg a várható megújuló energiatermelés 11,445 GWh/év lesz, ennek eredményeként javulnak a környezeti mutatók, valamint a városlakók életminősége.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata által tervezett beruházások az energiahatékonyságot, a megújuló energiák használatát és a környezetbarát technológiák beépítését tekintik az elérendő elsődleges céloknak, ezáltal élhetőbb környezet, kényelmesebb városi lét alakítható ki. Az eredmény egy integrált, fenntartható, jelentős részben önfenntartó és környezetbarát rendszer, melynek kiépítéséhez elsősorban pályázati úton lehívott vissza nem térítendő támogatásokat kíván felhasználni a város.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.