hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Idén dr. Péter Sándor nyugalmazott magyar szakos tanár és újságíró vehette át a Pro Urbe díjat

2023.04.30

Az ünnepélyes átadóra a hagyományokhoz híven a Szent György Napok vasárnapján, április 30-án került sor a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 1997 óta évente „Pro Urbe – A Városért” díjban részesíti azokat a kiemelkedő személyiségeket, akik tudásukkal és önzetlen munkásságukkal városunkat és annak lakóit mindenkor legjobb tudásuk szerint szolgálták.

Idén dr. Péter Sándor nyugalmazott pedagógus, kutató, újságíró, iskola- és újságalapító, könyvkiadó, számos egyesület, társaság és szervezet létrehozója, rendezvényszervező vehette át a város díszpolgári címének megfelelő Pro Urbe díjat. Az ünnepélyes átadóra a hagyományokhoz híven a Szent György Napok vasárnapján, április 30-án került sor a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.

Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: A Pro Urbe-díjátadás egyben üzenet a saját közösségünknek is, hogy kellő kitartással és megfelelő odaadással érdemes nagyban gondolkodni. Itthon, Székelyföldön is vannak olyan emberek, akik a kötelezőnél sokkal többet tesznek és a szabadidejük  egy részét a közösség szolgálatára fordítják. Ugyanakkor üzenet a nagyvilágnak is: saját szülőföldünket szeretve, ahhoz ragaszkodva itthon is tudunk értéket alkotni.”

Dr. Péter Sándor 1941-ben született a Hargita megyei Bögözben. Tanári diplomát a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett magyar nyelv és irodalomból. Pedagógusi pályáját Baróton kezdte, ahol elindította a háború utáni első diáklapot Életünk címmel.

1967-ben az ifjúsági  szervezet oktatási  előadójaként kezdett dolgozni Sepsiszentgyörgyön, ezzel egyidőben a Székely Mikó Kollégium óraadó tanára, ahol az 1968-ban újraalakuló Népi Együttes egyik táncoktatója volt.

1968-ban kezdte újságírói pályáját, 1991-ig szerkesztő és rovatvezető a Megyei Tükörnél, illetve a Háromszéknél, valamint több lap munkatársa.

1990-ben kiadót hozott létre, amelynek legfőbb célja olyan segédkönyveket adni a tanulók kezébe, amelyek hozzáférhetőbbé teszik az irodalmi műveket, a nyelvi tudnivalókat és a matematika rejtelmeit. Kiadványai eljutnak Erdély számos magyar tanintézményébe, ezzel is öregbítve Sepsiszentgyörgy kulturális hírnevét.

1991-ben visszatért az oktatásba, a Kós Károly Szakközépiskola magyartanára volt nyugdíjazásáig, 2007-ig. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének alapító tagja, jelenleg ennek a Kovászna megyei elnöki tisztségét tölti be. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külső köztestületének tagja, az MTA pedagógus-kutatói pályadíjának nyertese, a magyar kormány által odaítélt Trefort Ágoston-díj mindezidáig egyetlen erdélyi kitüntetettje. Megkapta a Román Oktatási Minisztérium Gheorghe Lazăr-díját, elnyerte az Apáczai- és az Ezüstgyopár díjat. Tagja az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének, a Kriza János Néprajzi Társaságnak, társelnöke a Háromszéki Magyar Tudományos Társaságnak. 

Dr. Péter Sándor munkájára ma is számítanak, kiadói tevékenysége mellett egyik kezdeményezője a Székelyföldi Műszaki Múzeum létrehozásának, szerkeszt, rendszeresen ír publicisztikát, folyamatosan jelennek meg könyvei.

A Pro Urbe díjat Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere adta át, a laudációt pedig Erdély András újságíró mondta. Az esemény színvonalát Opra Fruzsina Kitti énekesnő és Opra Balázs zongorista előadása emelte.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.