hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

HOBO zárja a 30. Szent György Napokat

2023.04.05

Minden korábbinál nagyobb teret kapnak a helyi együttesek

A Főszínpadon igen sok műfaj képviselői lépnek fel, minden korábbinál nagyobb teret kapnak a helyi együttesek, vasárnap este pedig Hobo oltja el a világítást a záró tűzijáték előtt – derült ki a Szent György Napok szervezőinek szerdai sajtóértekezletén. A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben Dancs Zsolt, Bordás Beáta, Lázár Prezsmer Endre és Erdély András ismertették az utolsó részleteket a városnapok idei, jubileumi kiadásával kapcsolatban.

Dancs Zsolt elmondta: idén is odafigyeltek arra, hogy a helyi és környékbeli együtteseknek is jusson hely” a nagy, nemzetközi csapatok között.

- Teljesen megalapozott az a vélemény, hogy Erdélyben, egy főre számítva, valószínű, hogy Sepsiszentgyörgyön él a legtöbb zenész, ezért jogos az az elvárás, hogy ezeket megbecsülje a város, és a Főszínpadon is lehetőséget kapjanak az országos és nemzetközi együttesek között - mondta a Főszínpad programkoordinátora.

A Főszínpadon péntek délutántól vasárnap estig összesen 12 zenekar lép fel.

A sort pénteken 17 óra 30 perckor a Sing Floyd nyitja. A 11 tagú kézdivásárhelyi csapat, Demeter Elemér kezdeményezésére igen magasra tette a lécet, amennyiben Pink Floyd hangzást kíván elérni, magyar szöveggel, egyébként kiváló eredménnyel.

19 órától a 2022-ben alakult, Kovács István (KIP) vezette trió, a ZanZa lép a mikrofonok mögé. A kizárólag saját számokat játszó, magukat hard rock/heavy metal stílusba soroló helyi banda idén nagylemez kiadását tűzte ki célul.

S ha már a heavy metal/hard rocknál tartunk, akkor 20 órától a műfaj egy igazi nagy klasszikusának, a budapesti Ossiánnak örülhetnek a rajongók. 35 évvel ezelőtt az Acélszívvel indító, számos arany és platinalemezt produkáló kemény fiúk nem spórolnak az energiával, a buli garantált.

A fesztiválhétvége első napját 22 óra 30 perctől a Waldeck zárja. A bécsi Klaus Waldeck neve nem csak onnan lehet ismerős, hogy már a koronavírus-járvány előtt is „beígérték”, hanem onnan is, hogy több sikeres film zenéjének szerzője, az Electro Swing mozgalom prominens képviselője, aki az ugyancsak elektronikus hangzásvilágú jazzel (nu-jazz) és hip-hoppal (trip-hop), valamint a jamaikai reggae-ből kifejlődött dubbal fűszerezi műsorát, és minden bizonnyal kiemelkedő produkciót nyújt a városünnepen. 

Szombaton 18 órától a Szintaxis nyitja a programot. A 2019-ben alakult, erdélyi alternatív rockot játszó együttes már megalakulásának évében elnyerte a Legszebb Erdélyi Magyar Dal fődíját, dalaikban feltűnnek a fiatalságot foglalkoztató magasságok és mélységek, olykor elvontabb, máskor közvetlenebb megfogalmazásban. 

20 órától a 12 éve színpadon lévő, de még mindig csak 27 éves Radics Gigi ad kétórás koncertet. A fiatal énekes több tehetségkutatón indult, a Megasztár 6-ot meg is nyerte, részt vett a montreux-i jazz fesztiválon, ottani sikerét követően pedig rendszeresen lép fel az Amerikai Egyesült Államokban, több világsztárral dolgozik együtt. 

22 órától a román könnyűzene egyik legmenőbb előadója (kinek a Moldovai Köztársaságból és Romániából verbuvált együttesében Damian Rusu révén sepsiszentgyörgyi gitárosa van),  a The Motans veszi birtokba a színpadot. Dalai összességében átlépték a 250 milliós határt a videómegosztó csatornákon, a Szent György Napok 2018-as kiadásán fellépő Irina Rimes-szel előadott Poem külön is lassan ötven milliónál jár, a tavaly itt járt Deliával előadott Weekenddel pedig elnyerte a „2017 legjobb dala” címet Romániában. 

Vasárnap 17 órától Mano&Gregor kezd a Főszínpadon. Ráduly Botond Manó" az erdélyi zenei palettán már befutott személynek számít, Petri Gergő a Selfish Murphy zenekarokból lehet ismerős, amellyel 14 országban turnézott és nagyrészt ennek köszönhető a Mano&Gregor zenei projekt stílusválasztása is.

18 óra 30 perctől a Made in Sepsi RETRO projekt keretében három helyi együttes ad összesen kétórás koncertet. Elsőnek a 2001-ben alakult Free Connectiont láthatjuk, hallhatjuk, akik – nem véletlen a névválasztás - szabadon hangolódnak rá, „lépnek kapcsolatba” a jazz-blues zene óriásai által megírt zeneszámokkal. 19:15-től egy igazi Szent György Napi projekté, a PressTones-é lesz a színpad, amely a 2016-os városnapok alkalmával alakult, abból a felismerésből, hogy több háromszéki újságíró szabadidejében zenél, és hogy ezt közösen, egy „sajtóválogatott” együttesben is megtehetnék – és ezt teszik azóta is, kitartóan és sikeresen. 20 órától, a nosztalgia nevében, a Szent György Napok legalább öt kiadásán fellépő Semaphore együttes emlékeztet a kilencvenes évek végi városnapokra. 

21 órától a Kossuth-, EMeRTon- és Fonogram-díjas Földes László zárja a jubileumi Szent György Napokat. A HOBO művésznéven közismert zenész, dalszerző, előadóművész a magyar blues egyik legismertebb és legelismertebb alakja. Pályafutása alatt, többek között József Attila, Pilinszky János, Jim Morrison versei megzenésítésével mintegy ötven albumot adott ki Magyarországon és külföldön, 14 filmben játszott, kilenc könyvet adott ki, számos színpadi alakítást tud maga mögött, tíz éve a Nemzeti Színház tagja. Utánozhatatlan stílusa, sajátos fellépése, összetéveszthetetlen hangja szavatolja a harmincadik Szent György Napok zárókoncertjének sikerét. 

Made in Sepsi ArtBrunch – Kóstolj bele a művészetbe! 

Bordás Bea, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, a Made in Sepsi képzőművészeti programokat mutatta be. Az egyedülálló projekt újdonság a városnapi felhozatalban. Ennek célja kóstolót nyújtani a sepsiszentgyörgyi kortárs képzőművészeti életből az alkotók műtermeinek meglátogatása által. A kiscsoportos látogatás lehetőséget nyújt a képzőművészek kötetlenebb formában való megismerésére, az érdeklődők párbeszédet alakíthatnak ki a művészekkel és bepillantást nyerhetnek abba, hogyan, milyen anyagokból és milyen módszerekkel alkotnak városunk jeles művészei.

- A képzőművészek munkáival általában csak kiállítások során találkozhat a közönség, amely sok esetben talán megválaszolatlan kérdésekkel marad arról, hogy mik a művész szándékai, mondandója vagy hogyan valósította meg ötleteit? A műteremlátogatás során ezeket a kérdéseket is fel lehet tenni a művészeknek, ugyanakkor nagy élmény lehet betekinteni egy képzőművész „szentélyébe”, ahol a varázslat, az alkotás történik - mondta el Bordás Bea. 

A koncept nem újdonság, külföldön már több helyszínen rendeztek hasonló találkozókat, amelyek keretében a képzőművészek egy kis harapnivalóval, teával-innivalóval látják vendégül az érdeklődőket, akikkel ebben a formában kötetlenebb beszélgetést tudnak folytatni.

Április 24-én, hétfőn 11 órától Vargha Mihály szobrászművész (Csíki utca), 17 órától Petrovits István szobrászművész (Domb utca), kedden 11:00 órától Simó Enikő textilművész, délután 5 órától pedig Nicu Barb festőművész (105-ös blokk) műtermébe lehet betekintést nyerni. Szerdán, április 25-én 11 órától Miklóssy Mária, Albert Levente és Éltes Barna képzőművészek (Temető utca)  18:00 órától pedig Izsák Előd, Koter Vilmos és Vetró Bodoni Barnabás (Baji) képzőművészek (MAGMA) fogadják a látógatókat. 

Április 27-én, csütörtökön 19 órától az ArtBrunch Finisszázs záróeseményre kerül sor, ami egy pop-up kiállítás az eseménysorozatban részt vevő képzőművészek munkáiból az Erdélyi Művészeti Központ (Olt u. 2. sz.), földszinti kiállítótermében.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a helyek száma korlátozott. Minden műterem-látogatásra maximálisan 10 fő regisztrálhat, kivételt képez a Magmában zajló találkozó, ahol maximálisan 20 főt tudnak fogadni. Az ArtBrunch – Finisszázson, a sepsiszentgyörgyi képzőművészek műterem-látogatásának záróeseményén a meglátogatott alkotók egy-egy műalkotása lesz kiállítva. Erre az eseményre nem szükséges az előzetes bejelentkezés.

Változatos programok a Közösségi színpadon

Lázár Prezsmer Endre, a Közösségi színpad szervezője elmondta: felhívásukra, amely ingyenes fellépési és bemutatkozási lehetőséget kínált helyi és környékbeli tanintézményeknek, ifjúsági együtteseknek, 25 csoport jelentkezett. Az 1956-os emlékparkban felszerelt színpadon lesznek kortárs és modern tánc, zumba, versenytánc és néptánc előadások, versek, népdalok, gyermekmondókák, és fellép többek között Rétyi Ifjúsági Fúvószenekar is.

Esténként ugyanezen a helyszínen működik a borkert, a színpadon pedig jazz, blues és világzenei koncertek lesznek. Fellép többek között az Ana Maria Gâlea Quartet, Luiza Zan & Jazzpar Trio, Marcian Petrescu și Trenul de Noapte, Borbély Műhely Jazz Zenekar, Cimbaliband (HU) és a szíriai származású, Bukarestben élő Mohamad Zatari.

Erdély András közölte: ezen a helyszínen továbbra is várják pincészetek és borházak jelentkezését. Hozzátette: a Főszínpadon, vasárnap 20:30-tól húzzák ki a tombola nyertes számait, a Hobo koncertet követően, 22 óra 50 perctől tűzijáték zárja a jubileumi Szent György Napokat.

Elhangzott: vannak még jegyek a nyitókoncertre, Verdi Requiemjére, a Recirquel társulat My Land című előadására, a zenés stand-up-ra, a Mozsikácska lemezbemutató koncertre és a színházi workshopra is lehet még iratkozni. Ez utóbbira a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a jelentkezési űrlapot a honlapon kell kitölteni, határidő április 16.

Április 2-áig lehetett önkéntesnek jelentkezni: 75-en pályáztak, közülük válogatják ki azokat, akik a szervezők munkáját segítik.

Továbbra is várják a felajánlásokat a tombolára, amelynek nyereményei – akár egykor – „megfogható és elvihető” tárgyakból állnak.

A szervezők emlékeztettek: jegyeket online az eventim.ro honlapon, illetve személyesen a jegyirodában (Szabadság tér 1.) lehet vásárolni, amely minden hétköznap reggel 8-kor nyit, és hétfőn és szerdán 16, kedden és csütörtökön 18, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva. Kedvezményes belépőkre a tanulók, a nyugdíjasok és a nagycsaládosok jogosultak. Ez utóbbi jegyeket csak személyesen lehet kiváltani, a megfelelő igazolvány bemutatásával.

Folyamatosan frissül az esemény honlapjawww.szentgyorgynapok.ro, újabb nosztalgia felvételek jelennek meg Facebookon és részleteket lehet megtudni városnapok Instagram és Tik-Tok oldaláról is. 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.