hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Értékelték az ifjúsági konzultáció eredményeit Sepsiszentgyörgyön

2021.03.16

Közös sajtótájékoztató keretében értékelték a Sepsiszentgyörgy Önkormányzata által januárban indított ifjúsági konzultáció eredményeit. A márciusi kiértékelőn részt vett Antal Árpád-András polgármester, Vargha Fruzsina alpolgármester, Székely István Gergő, a Székelyföldi Szakpolitikai Intézet kutatási igazgatója, valamint Zsigmond József önkormányzati képviselő.

Vargha Fruzsina alpolgármester, a konzultáció kezdeményezője hangsúlyozta, a felmérés célja az volt, hogy az önkormányzat minél tisztább képet kapjon a fiatalok Sepsiszentgyörgyről és a városvezetésről alkotott képéről.

Azért tartottam fontosnak, hogy ez a konzultáció elkészüljön, mert úgy gondolom, hogy egy egyre gyorsuló világban élünk, ahol ha nem vagyunk naprakészek a fiatalok igényei tekintetében akkor nem fogunk tudni számukra megfelelő döntéseket hozni– emelte ki az elöljáró.

A január 4-e és 29-e között zajló ifjúsági konzultáción több mint 1 100-an töltötték ki az online kérdőívet. A kérdőíves felmérés mellett 5 fókuszcsoportos beszélgetést is szerveztek, ahol olyan témákat érintettek, mint az oktatás, közlekedés, ügyintézés, lakhatás, szórakozás és munkahelyteremtés. A kapott eredmények nem tekinthetőek reprezentatívnak, ami a város lakosságát és a fiatalokat illeti, mivel ez egy konzultáció és nem egy reprezentatív felmérés volt.

Antal Árpád hangsúlyozta, hogy örül annak, hogy a fiataloknak vannak elvárásaik, mert ez azt feltételezi, hogy Sepsiszentgyörgyön képzelik el a jövőjüket. Az önkormányzat igyekszik a felmerülő problémák orvoslására közpolitikai javaslatokat megfogalmazni.

Ami az eredményeket illeti, olyan, fiatalok által megfogalmazott problémák kerültek terítékre, mint például az alacsony fizetések, az egészségügyi rendszer helyzete, a munkalehetőségek hiánya, vagy lakhatási kérdések. A fiatalok az önkormányzattól várnak különböző megoldásokat munkahelyek teremtésére, a lakhatási lehetőségekhez való hozzáférésre, az autós forgalom és a parkolóhelyek hiánya okozta problémákra, valamint a közoktatás fejlesztésére.

A másik oldalon, a területek között, amelyekkel elégedettek a kérdőívet kitöltött fiatalok, a magyar nyelv használata, a sportolási lehetőségek, a zöldövezetek, az egészséges, család- és gyermekbarát környezet, a kulturális élet és a rendezvények színvonala, valamint a magyar-román viszony szerepel. 

Az ifjúságot érintő programokat indítanak

A fiatalok által jelzett problémák orvoslására, valamint az életminőség javítása érdekében az önkormányzat az elkövetkező időszakban több programot indít majd el, melyekről Vargha Fruzsina alpolgármester számolt be a sajtótájékoztatón.

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel együttműködve az önkormányzat még idén nyelvtanulási programot indít, amelynek keretében ezer személy kaphat fejenként ezer lejes ösztönző támogatást, hogy a románok magyarul, a magyarok románul tanuljanak, a cél az, hogy a résztvevők a program végére egy szinttel feljebb lépjenek nyelvtudásban. 

Az önkormányzat bővíti a lakhatási támogatásokat, a jelenleg is működő Gyere haza programon kívül még két-, illetve három emeletes szolgálati lakás és 35 sorház is felépül. Ezenkívül június 1-e után ötszáz 35 év alatti személynek havi 50 eurós lakbértámogatást biztosítanak, melynek célja a lakásbérleti piac kifehérítése és a törvényes keretek között zajló szerződéskötés támogatása is.

Egy start-up program keretében az önkormányzat 30 fiatalnak személyenként 20 000 eurós támogatást kíván nyújtani, az innovációs minimis programban pedig 10 fő nyerhet személyenkénti 40 000 eurót.

Ifjúsági iroda létrehozása is szerepel a tervek között, az információs csomópontként szolgáló irodának tájékoztató és közösségszervezői szerepe lesz a fiatalok körében. Továbbá bővül a városban található két felsőoktatási intézmény, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szakjainak kínálata.

Az önkormányzat bevezeti a rendszeres konzultációkat, de a tervek között szerepel egy ifjúsági parlament létrehozása is, amely által a civil szervezeteket kívánják megszólítani, különböző ösztöndíjprogramokat alapítani és fenntartani.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.