hu
 
Péntek, 2024. Március 29.

Értékelték az ifjúsági konzultáció eredményeit Sepsiszentgyörgyön

2021.03.16

Közös sajtótájékoztató keretében értékelték a Sepsiszentgyörgy Önkormányzata által januárban indított ifjúsági konzultáció eredményeit. A márciusi kiértékelőn részt vett Antal Árpád-András polgármester, Vargha Fruzsina alpolgármester, Székely István Gergő, a Székelyföldi Szakpolitikai Intézet kutatási igazgatója, valamint Zsigmond József önkormányzati képviselő.

Vargha Fruzsina alpolgármester, a konzultáció kezdeményezője hangsúlyozta, a felmérés célja az volt, hogy az önkormányzat minél tisztább képet kapjon a fiatalok Sepsiszentgyörgyről és a városvezetésről alkotott képéről.

Azért tartottam fontosnak, hogy ez a konzultáció elkészüljön, mert úgy gondolom, hogy egy egyre gyorsuló világban élünk, ahol ha nem vagyunk naprakészek a fiatalok igényei tekintetében akkor nem fogunk tudni számukra megfelelő döntéseket hozni– emelte ki az elöljáró.

A január 4-e és 29-e között zajló ifjúsági konzultáción több mint 1 100-an töltötték ki az online kérdőívet. A kérdőíves felmérés mellett 5 fókuszcsoportos beszélgetést is szerveztek, ahol olyan témákat érintettek, mint az oktatás, közlekedés, ügyintézés, lakhatás, szórakozás és munkahelyteremtés. A kapott eredmények nem tekinthetőek reprezentatívnak, ami a város lakosságát és a fiatalokat illeti, mivel ez egy konzultáció és nem egy reprezentatív felmérés volt.

Antal Árpád hangsúlyozta, hogy örül annak, hogy a fiataloknak vannak elvárásaik, mert ez azt feltételezi, hogy Sepsiszentgyörgyön képzelik el a jövőjüket. Az önkormányzat igyekszik a felmerülő problémák orvoslására közpolitikai javaslatokat megfogalmazni.

Ami az eredményeket illeti, olyan, fiatalok által megfogalmazott problémák kerültek terítékre, mint például az alacsony fizetések, az egészségügyi rendszer helyzete, a munkalehetőségek hiánya, vagy lakhatási kérdések. A fiatalok az önkormányzattól várnak különböző megoldásokat munkahelyek teremtésére, a lakhatási lehetőségekhez való hozzáférésre, az autós forgalom és a parkolóhelyek hiánya okozta problémákra, valamint a közoktatás fejlesztésére.

A másik oldalon, a területek között, amelyekkel elégedettek a kérdőívet kitöltött fiatalok, a magyar nyelv használata, a sportolási lehetőségek, a zöldövezetek, az egészséges, család- és gyermekbarát környezet, a kulturális élet és a rendezvények színvonala, valamint a magyar-román viszony szerepel. 

Az ifjúságot érintő programokat indítanak

A fiatalok által jelzett problémák orvoslására, valamint az életminőség javítása érdekében az önkormányzat az elkövetkező időszakban több programot indít majd el, melyekről Vargha Fruzsina alpolgármester számolt be a sajtótájékoztatón.

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel együttműködve az önkormányzat még idén nyelvtanulási programot indít, amelynek keretében ezer személy kaphat fejenként ezer lejes ösztönző támogatást, hogy a románok magyarul, a magyarok románul tanuljanak, a cél az, hogy a résztvevők a program végére egy szinttel feljebb lépjenek nyelvtudásban. 

Az önkormányzat bővíti a lakhatási támogatásokat, a jelenleg is működő Gyere haza programon kívül még két-, illetve három emeletes szolgálati lakás és 35 sorház is felépül. Ezenkívül június 1-e után ötszáz 35 év alatti személynek havi 50 eurós lakbértámogatást biztosítanak, melynek célja a lakásbérleti piac kifehérítése és a törvényes keretek között zajló szerződéskötés támogatása is.

Egy start-up program keretében az önkormányzat 30 fiatalnak személyenként 20 000 eurós támogatást kíván nyújtani, az innovációs minimis programban pedig 10 fő nyerhet személyenkénti 40 000 eurót.

Ifjúsági iroda létrehozása is szerepel a tervek között, az információs csomópontként szolgáló irodának tájékoztató és közösségszervezői szerepe lesz a fiatalok körében. Továbbá bővül a városban található két felsőoktatási intézmény, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szakjainak kínálata.

Az önkormányzat bevezeti a rendszeres konzultációkat, de a tervek között szerepel egy ifjúsági parlament létrehozása is, amely által a civil szervezeteket kívánják megszólítani, különböző ösztöndíjprogramokat alapítani és fenntartani.

Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.