hu
 
Hétfő, 2024. Július 01.

Aláírásgyűjtő-kampány indul Sepsiszentgyörgy zászlajának ügyében

2023.09.21

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata közösségi kampányt indít annak érdekében, hogy újra loboghasson a város zászlaja a közintézmények homlokzatán. A városvezetés aláírásgyűjtéssel indítja újra a város zászlajának elfogadási folyamatát, miután a legfelsőbb bíróság idén télen megsemmisítette az erre vonatkozó kormányhatározatot. A kezdeményezést sajtótájékoztatón ismertette Antal Árpád polgármester.

Szeptember 25-től, hétfőtől az önkormányzat standokat helyez ki Sepsiszentgyörgy több pontján, és arra kéri a lakosokat, hogy írják alá a kezdeményezést. A standoknál két hétig gyűjtik az aláírásokat, azt követően egy online felületen lehet majd támogatni az ügyet. A polgármester bízik a sepsiszentgyörgyiekben: „Biztos vagyok benne, hogy ez a zászló lobogni fog az intézmények homlokzatán! Arra kérek mindenkit, akinek ez a város és ez a közösség fontos, nemzetiségtől függetlenül, hogy írja alá ezt a kezdeményezést. Ne engedjük, hogy egy brassói bíró döntsön a mi városunk ügyéről. Ez a mi városunk, a mi felelősségünk, a mi zászlónk! Nem lehet jogi vagy közigazgatási eszközökkel korlátozni jelképeink és szülőföldünk iránti szeretetünket. Meg kell mutatnunk közösségünk erejét, azt, hogy a zászló minden sepsiszentgyörgyit képvisel!”.

Mint ismeretes, idén télen a legfelsőbb bíróság megsemmisítette azt a kormányhatározatot, amely jóváhagyta Sepsiszentgyörgy hivatalos zászlaját. Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa 2010. január 28-án fogadta el azt a határozatot, amelyben eldöntötték, hogy a jelenlegi zászló lesz a város szimbóluma. Sokévnyi pereskedést követően 2014-ben a Brassói Táblabíróság kimondta, hogy nem engedélyezett ennek a jelképnek a használata. 2015-ben a parlamentben elfogadtak egy olyan jogszabályt, amelyben arról döntöttek, hogy a települések saját zászlóval rendelkezhetnek. 

Ennek értelmében Sepsiszentgyörgy Önkormányzata tanácshatározatot fogadott el, amelyet a fejlesztési minisztériumhoz küldött, ott azonban nem foglalkoztak a kérdéssel, egészen addig, amíg Cseke Attila akkori fejlesztési miniszter újra elő nem vette a dokumentációt. Miután az országos heraldikai bizottság szakmailag kifogástalannak találta a zászlót, a kormány is elfogadta a határozatot. Nem sokkal ezután a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma megtámadta a kormányhatározatot, azzal az indokkal, hogy nem képviseli az itt élő román lakosságot, ennek nyomán született a bírósági döntés a kormányhatározat megsemmisítéséről.

Nem törődünk ebbe bele, elölről kezdjük. Ha nem elég 21 önkormányzati képviselő döntése, akkor vissza kell menni az emberekhez, meg kell kérdezni tőlük, hogy ők mit gondolnak. Ezért válaszként aláírásokat gyűjtünk arra a kérdésre, hogy a sepsiszentgyörgyiek egyetértenek-e azzal: ez a zászló őket képviseli. A városzászló ügyét majd újból a kormány elé terjesztjük az aláírásokkal együtt” – fogalmazott a polgármester, ugyanakkor kiemelte: „Úgy gondolom, azok a román anyanyelvűek, akik Sepsiszentgyörgyön élnek, nyilvánvalóan különbséget tudnak tenni a székely zászló és a város zászlaja között. Erről az ügyről nem egy olyan bírónak kell döntést hoznia, aki nem itt él, nem ismeri a sepsiszentgyörgyi életérzést, jelképeinket, hanem a város lakóira kell ezt bíznunk.”

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.