hu
 
Szombat, 2024. Április 20.

Sepsiszentgyörgy szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése a fenntartható városi mobilitási terv alapján történő befektetések révén

2020-06-20 18:22:54

Integrált és kiegészítő projektként megfogalmazva, a projekt, ennek a 9 alkotóelemén keresztül, egy sor beavatkozást tartalmaz a városi tömegközlekedés korszerűsítésével kapcsolatban, például 12 környezetkímélő elektromos busz vásárlása, egy új jármű telephely építése a városon kívül, a szépmezői (Câmpul Frumos) ipari parkban, a több mint 60 tömegközlekedési megálló korszerűsítése és egy végállomás építése a Gólya (Berzei) utcában. A tömegközlekedési megállók LCD információs kijelzővel, videó megfigyelő rendszerrel, WiFi-vel lesznek felszerelve, több jegyautomata kerül majd elhelyezésre. A városi tömegközlekedés fejlesztése érdekében egy utasterminál fog épülni a város déli peremén, a jelenlegi útvonalak egy része felújításra kerül és a buszok meghosszabbított/módosított útvonalon fognak közlekedni (Gyár- Fabricii utca, Gen. Grigore Bălan utca, Nicolae Iorga utca, Csíki-Ciucului utca, Stadionului utca), és végül, de nem utolsósorban, a több közlekedési lámpával szabályozott útkereszteződéssel, video-megfigyelő és adatgyűjtő rendszerrel ellátott forgalomirányítási rendszer bevezetése, amely lehetővé teszi a forgalom és a buszállomány valós idejű felügyeletét, illetve az azonnali utasinformációt.

Ezeket a beavatkozások másokkal is kiegészítésre kerülnek, megkönnyítve a gyaloglást és a kerékpározást: egyes járdák felújítása Păiș David utca, Lunca Oltului utca), gyalogos- és kerékpárhíd építése az Olt folyón (amely össze fogja kötni a Tulipán-Lalelei és a Kis-Mică utcákat), egy kb. 7 km hosszú kerékpárút építése az Olt menti gáton és egy kerékpárkölcsönző rendszer üzembe helyezése (bike sharing). Mindezek a befektetések a közlekedés biztonságának fokozásához szükségesek, a nem szennyező szállítási módszerek alkalmazásának elősegítésére, ezzel alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást eredményezve és hallgatólagosan pozitív hatást gyakorolnak majd a város lakosainak életminőségére.

A projekt, amelynek végrehajtási időtartama 36 hónap, a 2014–2020 közötti időszakra szóló Regionális Operatív Programon keresztül lesz finanszírozva 4. Prioritási tengely - A fenntartható városfejlesztés támogatása - a megyeszékhelyek önkormányzatai számára, Befektetési prioritás 4.1.– Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású stratégiák előmozdítása minden típusú területen, különösen a városi területeken, ideértve a fenntartható multimodális városi mobilitás és az éghajlatváltozás mérséklésére vonatkozó alkalmazkodási intézkedések támogatását, 4.1. Konkrét cél: A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a megyeszékhelyek városaiban a fenntartható városi mobilitási terveken alapuló beruházások által.

A teljes érték 127.202.904,33 lejre emelkedik, a Sepsiszentgyörgyi Közigazgatási Területi Egység saját hozzájárulása a projekthez 17.239.583,70 lej, ami a projekt összes nem támogatható költségeit fedezi, 14.995.433,30 lej értékben, valamint 2.244.149,40 lejes hozzájárulása, azaz a projekt támogatható értékének 2% -a.

 

A projekt általános célja/A projekt célja 

A „Sepsiszentgyörgy szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése a fenntartható városi mobilitási terv alapján történő befektetések által” című projekt célja egy korszerű és hatékony tömegközlekedési rendszer kifejlesztése, a tömegközlekedés infrastruktúrájának és felszerelésének fejlesztésével, számítógépes irányítási rendszer megvalósításával/korszerűsítésével, tömegközlekedési járművek telephelyének felépítésével, kerékpárútak összefüggő hálózatának létrehozásával/korszerűsítésével/bővítésével, valamint a gyalogos vagy túlnyomórészt gyalogos útvonalak/terek létrehozásával/korszerűsítésével. Így, a legkedvezőbb előfeltételek lesznek biztosítva a személygépkocsi használat részarányának egy részének a tömegközlekedéshez való fenntartható átruházása, a kerékpárnak mint szállítóeszközként történő használatára és a gyaloglásra. Ily módon, a közúti forgalom és a CO2-ekvivalens kibocsátás Sepsiszentgyörgyön jelentősen csökkenthető.

 

A projekt konkrét célkitűzései

  1. Olyan stratégia végrehajtása, amely alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, a tömegközlekedés egyszerűsítése és ösztönzése révén (elektromos buszok), valamint a nem motorizált szállítás révén: kerékpáros és gyalogos közlekedés.
  2. Kerékpáros utak kialakítása/korszerűsítése/bővítése 22,83 km távolságon és 17 kerékpárkölcsönző állomás létesítése.
  3. 13,64 km gyalogosforgalomra szánt útvonalak (járdák) létrehozása/korszerűsítése, valamint 5 tömegközlekedési forgalomra szánt utca felújítása (összesen 5,89 km, ebből 0,89 km közúti infrastruktúrát lefed a tömegközlekedési külön sáv).
  4. 64 tömegközlekedési megálló korszerűsítése/létesítése a tömegközlekedéssel kapcsolatos feltételek optimalizálása érdekében.
  5. Helyi tömegközlekedési járművek telephelyének építése.
  6. A tömegközlekedést használók számának növelése 933613-ról (bázisév) 963655-re (a projekt végrehajtásának befejezését követő első év).
  7. Az Olt folyó feletti 0,207 km hosszú híd építése, az alternatív mozgási eszközökkel (kerékpáros vagy gyalogos forgalom) történő forgalom megkönnyítése érdekében.
  8. Számítógépes forgalomirányító rendszer megvalósítása.
  9. 12 elektromos, ökobusz vásárlása.