hu
 
Vasárnap, 2024. Július 28.

Újjabb autóbuszokat kap a közszállítási vállalat

2011.02.25

Idén három autóbusz vásárlására különített el pénzt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, ezzel felszámolják a Multitrans autóparkjában levő régi, környezetszennyező, kényelmetlen közszállítási járműveket – jelentette be sajtótájékoztatóján Antal Árpád András. A város vezetője szerint ezzel a közszállítás minősége érezhetően javulni fog.

„Hosszú távon, öt-hat év múlva új autóbuszokat kellene beszerezni, de addig is az a feladatunk, hogy javítsuk a közszállítás minőségét. A tavaly év végén vásárolt négy Volvo márkájú autóbusz használt ugyan, de kevesebbet fogyasztanak, fűtés van bennük, kényelmesebbek. Idén újabb három, hasonló állapotban levő járművet vásárolunk, ezzel 15-re nő a korszerű, személyszállításra megfelelő autóbuszok száma a Multitransnál. Én bízom abban, hogyha minőségi közszállítást tudunk biztosítani, egyre többen veszik igénybe azt” – magyarázta Antal Árpád András.

A Multitrans legrégebbi, jelenleg is használt autóbusza egy 1979-ben gyártott Ikarus – tudtuk meg Tittesz Zoltántól, a közszállítási vállalat igazgatójától, aki elmondta, ezeket a régi, húszharminc éves járműveket kivonják a forgalomból.

Jelenleg a Multitrans munkanapokon 20 útvonalon biztosít szállítást, a városiak mellett Szépmezőre, Szotyorba, Kilyénbe és Sugásfürdőre is indítanak rendszeresen járatokat, de a városszéli gyáraknak is szállítanak alkalmazottakat. A helyi közszállításban résztvevő autóbuszok 1688 kilométert tesznek meg naponta, 135 járatot teljesítve.

„Havonta átlagosan 110-120 ezer utazással számolunk, a bérletek és az eladott jegyek árából, illetve az ingyenes, kedvezményes bérletek számából következtetve. 2009-hez képest tavaly 5 százalékkal nőtt a bevételünk a közszállításból, ami azt is jelenti, hogy többen, többet utaztak. Az utasok száma változó, függ az időjárástól, iskolai vagy szabadságolási időszaktól, de azt is megérezzük, ha leáll egy gyár. Arra törekedünk, hogy minél jobb körülményeket biztosítsunk az utasoknak, ezt célozza az újabb autóbuszok beszerzése, a buszmegállók felújítása, menetrendet tartalmazó információs táblák elhelyezése is” – számolt be Tittesz Zoltán igazgató.

Az autóbusszal utazókat ugyanakkor idén tavasztól egy újabb változásról is tájékoztatni szeretnénk. Július elsejétől a sepsiszentgyörgyi városi buszokra – nyugati minta alapján – csak az első ajtón lehet felszállni, a gépjárművezető ellenőrzi majd a jegyeket, bérleteket. „Sajnos, rengeteg a potyautas, lehetetlen másképp ellenőrizni, ki próbál visszaélni, ezzel a szabályozással viszont a megóvjuk azokat, akik jeggyel, bérlettel utaznak” – hangsúlyozta Antal Árpád András.

\"\"
A tavaly év végén vásárolt Volvo márkájú autóbuszok - fotó, Henning János

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.