hu
 
Vasárnap, 2024. Július 28.

'56-os emlékpark Szentgyörgyön

2011.01.21

A városi ’56-os meghurcoltjai és a Volt Politikai Foglyok Szervezete tagjainak kezdeményezésére emlékparkot alakít ki Sepsiszentgyörgy önkormányzata, így tisztelegve az 1956-os forradalom utáni megtorlások itteni áldozatai előtt. A Kónya Ádám Művelődési Ház kertjében, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum területén alakítják ki a több mint kétezer négyzetméteres emlékparkot létesítenek. A tervekről, illetve a park stílusáról Kovács Kázmér építészt, a tervezőt kérdeztük.

– Hogyan született meg az ’56– os emlékpark kialakításának ötlete?

– A kezdeményezés a városbéli ’56-os meghurcoltak részéről érkezett, ők keresték meg a városházát az ötlettel, hogy a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Plugor Sándor Művészeti Líceum közötti betonkerítés lebontásával a két kis kertből álló területet egybenyissák, így egy nagyobb közparkot alakítva ki, amely ’56-os emlékpark is lenne egyben. Bekerítve, nappal nyitva áll a látogatók előtt, éjszakára pedig, ahogy több nyugat-európai közpark esetében bezárják.

– Milyen stílusjegyei lesznek az új parknak, és hogyan fog kapcsolódni ’56-hoz?

– Nem lesznek figuratív elemei, hanem emlékeztető feliratok készülnek, de ezeket még most tervezik. Természetesen helyet kapnak a parkban a különböző dísznövénycsoportok, lugasok, ugyanakkor padok, sétányok is lesznek. Emellett helyet kap egy kis színpad is, ahol majd a művészeti iskola diákjai fognak játszani. Azáltal, hogy bekerített park lesz, egy korábbi városi kerthagyományt újítunk fel, ugyanis a 19. század második felétől szép számban létesültek városi parkok, amelyek be voltak kerítve. Ma már nincsen egy kimondottan domináns stílus, ami alapján közparkokat terveznek. A 20. században szinte kizárólag sajátosan eklektikus kerteket, közkerteket szokás építeni. Elsősorban a terület helyi adottságait próbáljuk minél jobban kihasználni.


– Mikor kezdődnek a munkálatok?

– Jelenleg még az előtanulmány fázisában vagyunk. A tervek első részét már leadtuk, a konkrét munkálatok a következő fázisnál fognak majd megkezdődni, ez egy vagy másfél hónap múlva esedékes, amikor az idő is megfelelő lesz. Ezt követően majd, ha a városi tanács jóváhagyja a kivitelezést, a munkálatok is jó ütemben tudnak haladni. A tervezésben nyolc szakember vett részt, köztük két remek tájkertész is. A park a díszkivilágítása mellett modern öntözőberendezéssel is büszkélkedhet majd, amely az időjárási körülményeket figyelembe véve fogja szabályozni a növények által igényelt vízmennyiséget.

\"\"

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.