hu
 
Vasárnap, 2024. Július 28.

Lezárult az 1940 előtt épült megyeszékhelyi magánházak „szépségversenye”

2010.10.01

Egy magánház nem csak attól szép és értékes, hogy újonnan épült. El kell jutnunk oda, hogy kiváltság és ne teher legyen egy régi épület – hívják fel a figyelmet a szakemberek, akik részt vettek a sepsiszentgyörgyi Homlokzatok Szépségversenye zsűrijében. A régi ház odafigyelést és törődést igényel, de az eredmény mindent megér – vallják egyes tulajdonosok, akik hajlandóak voltak akár többet is költeni, hogy megtartsák magánházuk eredeti formáját.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Művelődési és Nemzeti Kulturális Örökség Kovászna Megyei Igazgatósága közösen szervezte meg a Homlokzatok Szépségversenyét, amelyre 1940 előtt épült, sepsiszentgyörgyi házzal lehetett benevezni.

„A versenynek az is a célja, hogy felhívjuk a figyelmet Sepsiszentgyörgy épített örökségére, hogy a jó példákat megismertessük, ugyanakkor biztassuk is a tulajdonosokat, hogy a régi házakra odafigyeljenek” – mondta el Sztakics Éva alpolgármester, hozzátéve, hogy a zsűri négy házat választott ki, amelyeknek tulajdonosait egyenként 2500 lejjel díjazzák.

„Tavasszal egy régi ház felújítását követtem végig, és akkor fogalmazódott meg bennem, hogy az ilyen munkát érdemes úgymond nagydobra verni és jutalmazni is, a városháza pedig első megkeresésre partner volt” – idézte fel a szépségverseny megszületésének pillanatát Magyarósi Imola, a Művelődési és Nemzeti Kulturális Örökség Kovászna Megyei Igazgatóságának munkatársa, a zsűri tagja. „Sajnos sok esetben a tulajdonosokban nem tudatosul, hogy régi házuk milyen értéket képvisel, őket szeretnénk bátorítani” – hívja fel a figyelmet a műemlékvédelmes szakember.

A héttagú zsűri azt értékelte, ha átalakítás esetén megtartották a ház eredeti formáját, megőrizték a nyílás zárók anyagát és a díszítőelemeket is a homlokzaton. „Tudatában vagyunk annak, hogy többe kerülnek, és hosszabb időt tartanak a munkálatok, ha a felújításnál ezeket az elvárásokat figyelembe veszik, de a pályázóink által beküldött munkákat elnézve, megérte a fáradtságot. Tulajdonostól függ, hogy egy ilyen házat – különösen, ha műemlékről van szó – tehernek vagy kiváltságnak érez a gazdája. Mi azt szeretnénk, ha büszkék lennének egy-egy ilyen régi” – magyarázta Birtalan Erzsébet Csilla, Sepsiszentgyörgy főépítésze, a zsűri tagja.

A városháza és a műemlékvédelmi hivatal közös felhívására 11-en válaszoltak, az eredményhirdetésre hamarosan sor kerül. A Székely Hírmondó Városháza oldalán pedig egyenként bemutatatásra kerülnek a nyertes házak.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.