hu
 
Péntek, 2024. Május 17.

Regionális parlamentek segíthetnék a kis létszámú törvényhozást

2010.05.05
A jelenlegi két ház helyett csak egy maradna, és lecsökkentenék a képviselők számát. Az államelnök hatásköre erősödne a változásokkal. Az RMDSZ szerint egy valódi felső és alsóházas rendszerben hatékonyabb lehet a kisebbségi érdekvédelem, ezért megtartanák a kétházas rendszert, a szenátust viszont a régiók képviseletévé alakítaná át.

A romániai parlamenti berendezkedés alapjait az 1991-es új alkotmány tette le. A kétkamarás parlamenti rendszer mellett az államelnök is erős jogosítványokat kapott.

Jelenleg egy törvénytervezet érkezhet a képviselőktől, szenátoroktól és az állampolgároktól is, amely témájától függően a képviselőházba vagy a szenátusba kerül. Itt a bizottságok alakítanak rajta, majd a ház ülésein vitatják meg, majd szavaznak róla. Ekkor kerül át a törvénytervezet a másik házba, ahol ismét a bizottság módosítják, majd az ülések napirendi pontjai között tárgyalják. Szavazás után elküldik az államelnöknek. Az elnöki aláírást követően megjelenik a hivatalos közlönyben. Ekkor lép érvénybe. Ezzel a folyamattal párhuzamosan kormánynak is van törvényalkotói hatalma.


Az erős elnök miatt az elmúlt évtizedet a parlament és az államfő közötti hatásköri harc jellemezte Romániában. Traian Basescu első mandátumának végén szította a politikusokkal szembeni ellenszenvet, majd kampányával egy időben népszavazást kezdeményezett a képviselők számának csökkentésére és az egykamarás rendszer bevezetésére. Emil Boc miniszterelnök és a Demokrata Liberális Párt támogatja az elnököt elképzelésében.

Forrás: Duna TV
Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.