hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

A láthatatlan falakat kell lebontani

2010.03.04
Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatal az Amenkha Egyesületen keresztül négy őrkői roma alkalmazását kezdeményezte, akik közvetítő szerepet töltenek be a rendfenntartók, az önkormányzat és a roma közösség között – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád András polgármester. Ez az első lépés, amely a kölcsönös bizalom kiépítését szolgálja – értett egyet a roma közösség képviselője is, Dima Mihály.

A sepsiszentgyörgyi Váradi József utcában levő úgynevezett berlini falról sok szó esett az elmúlt években, az őrkőiek lebontanák, az utcában élők megerősítenék. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint nemcsak a valódi falról van szó, hanem egy láthatatlan elválasztó vonal is létezik, amellyel kezdeni kell valamit. Az Őrkő szociális bomba, késő akkor lépni, amikor felrobban – hangsúlyozta Antal Árpád András.

\"\"

Az elképzelések szerint a négy alkalmazott a közösségi rendőrség, csendőrség munkáját segítené, úgymond hídszerepet vállalnának az őrkői közösség és a hatóságok között, egyrészt megakadályoznák a rendfenntartók túlkapásait, másrészt megértetnék a romákkal, hogy a törvényeket be kell tartani. Elsősorban a be nem jegyzett szekereket ellenőriznék és általában a szekerek jelenlétét a városban, ugyanis a megnövekedett autószám miatt életveszélyesek is. Dima Mihály elmondta, arra is gondoltak, hogy a rendőrséggel közösen ismertetik az őrkőieknek a közlekedési szabályokat és táblákat.



Az Őrkőn hozzávetőlegesen 2000-en laknak, a felnőttek negyede dolgozik. A polgármesteri hivatal már tavaly kezdeményezett együttműködési programot az őrkői romákkal: legelőhelyet biztosítanak a cigánylovaknak, ennek következtében csökkent a városban szabadon hagyott lovak száma. „Míg 2006-ban hetente be tudtunk volna fogni 10-12 lovat, ha lett volna rá kapacitásunk, tavaly egész évben 12 gazdátlan állatot szedtünk össze Sepsiszentgyörgy utcáin” – emelte ki a program eredményességét Hadnagy István, a Közösségi Rendőrség vezetője. Az önkormányzat ugyanakkor arra is lehetőséget adott, hogy a pénzbírságok 80-90 százalékát a roma közösség tagjai közmunkával ledolgozhassák.


Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.