hu
 
Vasárnap, 2024. Június 30.

Markó: ezt a könyvet nem én írtam

2009.05.22
Teltházas könyvbemutatóra került sor csütörtökön a megyei könyvtár “kék-termében”: Markó ismertette a nevével jegyzett “Egy irredenta mindennapjai” kötetet. Kányádi versekkel startolt az esemény, majd Bogdán László és Markó Béla nosztalgiázó hangulatban mutatták be a titkosszolgálatok “szörnyirodalmának” titulált megfigyelői jegyzékek gyűjteményét. A könyv a költő Markó tevékenységének 1986-89 közötti időszakát öleli át. Az is kiderült, a szeku a magánéletet tekintve prűd volt.
\"\"

A dokumentumkönyv sokak számára ismerős időket idéz. A szerző sietett leszögezni, a könyvet nem ő írta, ő csak az előszóval és a magyar fordítás finomításában, korhűvé tételében jeleskedett. A munka többi része a szekut “dicsérik”, az elkészült jelentéseket ők készítették és finanszírozták. Bogdánnal (aki maga is szereplője a könyv cselekményeinek) rámutattak, a telefonlehallgatás műfaja jelentős erőfeszítést igényelt a titkosszolgálatoktól, elég ha csak a beszélgetések szövegértelmezését és románra fordítását nézzük. Hatalmas apparátus állt azonban a szövegértelmezési feladatok elvégzésére, cinikusan megemlítették: a diktatúra utolsó időszakában csupán a szeku volt az egyetlen román intézmény, amely fordítóként magyar alkalmazottakat is foglalkoztatott.

\"\"

Helyi vonatkozásként szóba került az 1987-es sepsiszentgyörgyi robbantás is, amelyet a jelenlevők egyhangúlag a titkosszolgálatok provokációjának, diverziókeltésének bélyegezték.

“Paranoid diktatúra totális ellenőrzésre törekedett” - fejtette ki Markó. A társadalom két részre oszlott, az egyik fél figyelte a másikat. Szó esett a szeku különböző módszereiről is, széles a skála: a megfigyeléstől, a verésen keresztül a likvidálásig. “A megfélemlítésekkel a rendszer az emberek magányérzetét igyekezett növelni: ez a kollektív magány időszaka volt” - így Markó.

\"\"

A szerző arról is beszélt, politikusként mit jelent számára ez a könyv: értelmezése szerint a társadalomnak joga van tudni vezetőinek múltját. Zsarolható-e, megfélemlíthető-e. Megjegyezte, szomorúnak tartja, hogy 2O évvel a diktatúra bukása után, még mindig a szeku adja a jelen politikusainak erkölcsi bizonyítványát.

\"\"

Fotók: Henning János
 
Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.