hu
 
Szerda, 2024. Július 31.

2014-09-19: Megnyerte Sepsiszentgyörgy az Újrahasznosítás városa címet

2014.09.19

Az Eco-Rom Ambalaje Rt. által szervezett Újrahasznosítás városa címért zajló vetélkedőn Sepsiszentgyörgy nyerte el a kitüntetést és a vele járó főnyereményt, a 12 ezer euró összértékű öko-pihenőhelyet, ahol a lakosság ingyen csatlakozhat a vezeték nélküli internethez. Czimbalmos Kozma Csaba, Sepsiszentgyörgy városgondnoka és Tóth-Birtan Csaba, a Tega Rt. igazgatója, 2014. szeptember 17-én vették át Bukarestben a díjat.

Az Újrahasznosítás városa címért 32 város küzdött meg. A verseny értékelésénél a szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatás minőségét, a kommunikációs kampány hatékonyságát és az összegyűjtött, különválogatott hulladék mennyiségét vették figyelembe.

A Tega Rt. több olyan intézkedést foganatosított, amelyek a lakosság bekapcsolódásával hozzájárultak ahhoz, hogy Sepsiszentgyörgy elnyerje a címet. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának Városimázs Irodájával közösen idén is kampányok szervezésével erősítették részvételüket a versenyben.

A köztisztasági vállalat által indított kezdeményezések egyike az „ajtóról ajtóra” jellegű gyűjtési rendszer. A kihelyezett tárolókban a lakók szelektíven gyűjthetik a hulladékot. A vállalat hetente egyszer elszállítja a műanyag és a papír hulladékot, illetve hetente háromszor a vegyes háztartási hulladékot.

A lakónegyedekben kialakított zárt hulladékgyűjtő pontok a kukázás megelőzését szolgálják, valamint megakadályozzák a kóbor kutyákat a szemét széthordásában. Hasonló célt szolgált A hulladék érték nevű nyereményjáték, amely során a Tega Rt.-vel szerződött városlakók mindenike sorsjegyet kapott a számlája mellé, abban az esetben, ha nem volt elmaradása a vállalat felé. A sorsolásra májusban került sor, a díj pedig ingyenes hulladékelszállítás – az első díj nyertesének egy évig nem kell szemétszámlát törlesztenie és egy belső gyűjtésre alkalmas szelektív tárolóedényt is kap, a második ugyancsak egy évig, míg a harmadik helyezett fél évig mentesül a szemételszállítási díj kifizetése alól.



Fotó: Henning János_Újrahasznosítás városa - nyeremény

Ilyen lesz az öko-pihenőhely

Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Tega Rt.-vel partnerségben interaktív táblákkal és vetítőkkel jutalmazta azokat a városi tanintézményeket, illetve osztályokat, amelyeknek a legtöbb különválogatott hulladékot sikerült összegyűjteni, ez lehetett papír, kartonpapír, műanyag tárgy, PET-palack, alumíniumból készült eszköz, illetve üveg.

13 tonna különválogatott hulladékot adtak le a Székely Mikó Kollégium tanulói, így sikerült az első helyen végezniük diákonként 10,16 kilogramm leadott újrahasznosítható anyaggal. Összesen 35 tonna hulladékot gyűjtöttek a város iskolái, ebből a legtöbb újrahasznosítható anyag a papír volt.

Sepsiszentgyörgy az előző évben három kitüntetéssel tért vissza a Újrahasznosítás városa gáláról.

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.