hu
 
Csütörtök, 2024. Március 28.

Sepsiszentgyörgyön fontos a lakosság véleménye

2009.04.02


Sepsiszentgyörgyön fontos a lakosság véleménye

Lakónegyedi népszavazásokat szeretne bevezetni Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, ahol elmondta, az első ilyen jellegű konzultációt a dollárpiac felújítása kapcsán szervezik. Az elképzelések szerint május 10-én az érintett utcák lakói igennel vagy nemmel szavazhatnak az előzetesen bemutatott átalakítási tervről. Amennyiben az igenek lesznek többségben, a terv kivitelezésére licitet hirdetnek, ha a nemek lesznek többségben, akkor az önkormányzat megjavítja a környék utcáit és parkolóit, valamint rendbe teszi a zöldövezeteket és a játszóteret. Mint ismeretes, a dollárpiacnál felszámolnák a standokat, (és átköltöztetnék a Domb és a Vasile Goldiş útkereszteződésnél levő kihasználatlan területre), helyébe bevásárlóközpont épülhetne, azzal a feltétellel, hogy a cég vállalja a környék rendezését is. “Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyire tartják fontosnak a lakók véleményüket kinyilvánítani, ha sikeres lesz, akkor rendszeresen szervezünk ilyen lakónegyedi népszavazásokat. Iskolákban vagy óvodákban szerveznénk meg, személyi igazolvánnyal lehetne szavazni” – mondta Antal Árpád András.



A város vezetője beszámolt arról, hogy elkezdték a régi játszóterek felszámolását, a kiálló vasakat összeszedték, idén pedig 12-15 új játszóhelyet alakítanak ki a gyerekeknek, ezt belefoglalták a költségvetésbe is. Ugyancsak megkezdték a régi távfűtési rendszer itt-ott megmaradt, kiálló csöveinek a begyűjtését. 



A fűtési rendszerek kapcsán Antal Árpád András elmondta, hogy 2009-2010-ben 100 milliárd régi lejt fordítanának a tömbházak hőszigetelésére. Arról is tájékoztatott, hogy ettől az évtől a lakosságnak a munkálatok 20 százalékát kell kifizetnie az eddigi 30 helyett, az önkormányzat 30, a kormány 50 százalékot finanszíroz.  A polgármester arra kérte a lakosságot, hogy várják meg, amíg bekerülnek a hőszigetelési programba, mert az egyénileg elvégeztetett munkálatok hosszú távon drágábbak, nem elég hatékonyak és esztétikailag is rontják a városképet. Az elkövetkező két-három évben az önkormányzat prioritásként kezeli a hőszigetelési programot – mondta Antal Árpád András. Idén várhatóan a Dália, 1918. December 1., a Jövő, a Szorgalom, a Császár Bálint, a Lendület, az Ág utcák tömbházainak egy része kerül be a programba, összesen 2000 lakásról van szó. A Császár Bálint és az Ág utcai tömbházak esetében a tervek már készülnek, ez 630 lakás hőszigetelését jelenti.



A városban kitört hajtási jogosítványok körüli korrupciós botrány kapcsán a polgármester elmondta, álláspontot kértek az ügyészségtől. Mint ismeretes a városháza egy alkalmazottja gyanúsított az ügyben, őt ideiglenesen áthelyezték és jóváhagyták fizetés nélküli szabadság-kérelmét. „Szeretném, ha a kivizsgálás ideje alatt ez az alkalmazott nem dolgozna az adó-osztályon, amíg ki nem derül, hogy visszaélt-e a feladatköréhez tartozó információkkal. Az eset rendkívül súlyos, a polgármesteri hivatal hitelét is rombolja, az intézményben semmilyen szinten nem tűröm el a korrupciót” – hangsúlyozta Antal Árpád András.



Antal Árpád András beszámolt arról is, hogy az Olt Turisztikai RT vezetőitől ajánlatot kapott a város a sugásfürdői vendéglő, mofetta és kezelőbázis megvásárlására.  A polgármester elmondta, többször is kérte már a tulajdonos részvénytársaság vezetőit, hogy adják el Sepsiszentgyörgynek a sugásfürdői ingatlanjaikat, mert szeretnék a fürdőtelepet modernizálni.
 

 

Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.