hu
 
Kedd, 2024. Július 30.

2014-05-05: Az ’56-osok nem engednek a 48-ból

2014.05.05

A kommunista diktatúra áldozatai emlékházának avatóünnepségére került sor április 30-án a Beör-palotában. A diktatúra megtapasztalói és azok, akik azt csak hírből ismerik, együtt emlékeztek arra a negyven évre, amikor nem hogy cselekedni, de még gondolkodni sem lehetett szabadon.


A rendezvényt Antal Árpád András polgármester nyitotta meg: Sepsiszentgyörgy tud emlékezni − mondta, majd hozzátette: Fontos, hogy minél több fiatal látogasson el ebbe a börtönmúzeumba, és tájékozódjon arról, hogy nem is olyan régen még mivel járt együtt az, ha az ember vállalta a véleményét. Tudatosítani kell a következő nemzedékben, hogy mennyire fontos a szólás- és az önkifejezés szabadsága, s hogy ez pár évtizede nem hogy nem volt természetes, de börtön, meghurcoltatás, testi és lelki terror járt érte.

Antal Árpád polgármester a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékháza nyitóeseményén
Antal Árpád polgármester a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékháza nyitóeseményén

A polgármester azt is hangsúlyozta, az ’56-os eseményeknek ma is üzenete van a világ számára: Van ’56-nak egy másik tanulsága is: éspedig, hogy hatvan év még mindig nem volt elég a hatalom számára, hogy megértse, a székelyeket nem lehet megtörni, nem lehet jogi, közigazgatási eszközökkel elérni azt, hogy ne szeressük szülőföldünket, szimbólumainkat, Székelyföldet. Mert hiába ítélte el néhány éve Románia parlamentje a kommunizmust, ha utána nem születtek meg azok a jogszabályok, amelyek jóvátették volna mindazt, amit a kommunizmus ideje alatt a magyarság, de egész Románia lakossága ellen követtek el. Fontos lenne, hogy Románia vezetői is eljöjjenek ebbe az emlékházba, s talán mikor felfele mennek majd a lépcsőkön, megvilágosodnak és fognak változtatni azokon a jogszabályokon, amelyek jelenleg is korlátozzák szabadságunkat.
Zsigmond Barna Pál, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja is felszólalt: Ez a hely azokat az embereket juttatja eszünkbe, akik elég bátrak voltak ahhoz, hogy szembeszálljanak és ne alkudjanak meg. Ez az emlékház látszólag a múltra emlékeztet, valójában azonban a mindenkori terror nagyonis valóságos mivoltára figyelmeztet. Mert az önkény mindig ugyanaz, csupán eszközeiben, technikájában változik az évek során.


Tófalvi Zoltán történész saját tapasztalatairól mesélt az egybegyülteknek, majd kijelentette, hogy a XX. század legnagyobb magyarja Márton Áron volt. Ő az egyetlen Erdélyben, aki tudta, hogy a kompromisszum kötésben meddig szabad elmenni − indokolta kijelentését, majd így folytatta: Ez a múzeum az emberi szenvedések és szabadság emlékháza. Rengeteg még a tennivaló, mindenki csak azt kell hozzátegye, amihez ért. Török József ezt tette hozzá, neki ez az életműve.
A Volt Politikai Foglyok országos elnöke is megtisztelte jelenlétével az avatóünnepségen résztvevőket. Elmondta: A kommunista börtönbenben, ahol élet és halál közöt voltak az emberek, valaki azt mondta nekem: fiam, itt a rácsok mögött egyetlen nemzet létezik, a kommunizmus ellen harcolók nemzete, és az Istenünk is egy. Azóta is ezt hiszem és vallom: egy Isten, egy nemzet.
Török József, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezetének elnöke, mint a kiállítás megálmodója és létrehozója, megilletődötten köszöntötte az avatóünnepségre kíváncsiakat: Török Jóska nem tudta volna ezt egyedül kivitelezni. Kellett egy polgármester, kellett egy tanács és természetesen szükség volt a jó barátokra is, hogy ez az emlékház létrejöjjön. Köszönöm mindenkinek. Én akkor lennék a legbolodgabb, ha a szaktanárok ide hoznák a diákokat rendhagyó történelemórára.
Így legyen!


Ambrus Melinda

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.