hu
 
Kedd, 2024. Július 30.

Szabályoznák a legeltetést

2014.04.25

„Több sepsiszentgyörgyi polgár jelezte jogosan, hogy nincs tisztességesen megoldva a város területén a legeltetés. Éppen ezért készítettünk egy tanácshatározat-tervezetet, amelyet ma közvitára is bocsátunk” – mondta tegnap Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Elsősorban a juhnyájak legeltetésével van probléma, és az azokat őrző kutyákkal, mivel az ebek a megyeszékhely szélén sétáló kirándulókat zaklatják. A városvezető elképzelése az, hogy Sepsiszentgyörgy beltelkein teljes mértékben megtiltják a legeltetést. Kilyén és Szotyor ez alól kivételt képez, hiszen ott sok juhtartó gazda él, és nem is szoktak arrafelé kirándulni a városlakók.

Legeltetni a tervezet szerint majd csak az önkormányzat tulajdonát képező legelőkön lehet, amit kiadnak bérbe, és ugyanez a helyzet a közbirtokosságok által bérbe adott területek esetében is. „Meg szeretnénk oldani azt a problémát, hogy azokon a helyeken, ahol sok a kiránduló, illetve, ahol lakóházak vannak, ne legyen lehetőség a juhnyájak kihajtására” – tájékoztatott a városvezető. Az elöljáró úgy véli, ez természetesen vitákat fog szülni, mint azt már a szekerek betiltása kapcsán is tapasztalták, hiszen lesznek olyanok, akik ellenérdekeltek lesznek a döntésben. Az önkormányzat számára fontos az emberek biztonsága, hiszen csak úgy lehet egy élhetőbb várost kialakítani, ha a kirándulók nyugodtan tudnak sétálni a település közelében található erdőkben, mezőkön.

Amennyiben a tervezetet elfogadják, az Olt árterületeinek helyzete is megoldódik, megtiltják ezek bérbeadását. Az árvízvédelmi töltésekre kerékpárutak kialakítását tervezik, így a biciklizés és a juhászkutyás nyájlegeltetés nem fér össze. Eddig azért nem sikerült ezt a kérdést megoldani, mert ha valaki fel tudott mutatni egy bérleti szerződést, akkor ott szabadon legeltethetett. Gondot csak az jelentett, hogy hiába szólt a szerződés egy hektárra, a juhász akár húsz hektáron is terelgette a nyájat.

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.