hu
 
Kedd, 2024. Július 30.

2014-04-18: Energiaspórolós lámpatestek

2014.04.18

Intelligens városi közvilágítás Sepsiszentgyörgyön
                         
A mintegy hat évvel ezelőtt megkezdett városfejlesztési munkálatok részeként a közvilágítás korszerűsítését is fontosnak tartotta a megyeszékhelyi önkormányzat. Mára már több utcában eltűntek a légvezetékek, és korszerű lámpatestek biztosítják az utak, terek, járdák megvilágítását. Idén februártól a Borvíz utca végén 20 oszlopon intelligens elektronikus vezérléssel ellátott lámpák működnek.

 Ezen lámpatesteket egy központi egység irányítja, így lehetőség van arra, hogy beprogramozott időrend szerint a fogyasztást 100 százalékról 60 százalékig csökkenteni tudjuk – közölte Biró László, a Városgazdálkodási Igazgatóság vezetője. A rendszer segítségével be tudják állítani a fényerősséget a nyári-téli napkelték, illetve napnyugták alakulása szerint, hogy hétköznap vagy ünnepnapokon miként világítsanak a lámpatestek. Az önkormányzat szeretné a rendszert bővíteni, az Olt negyedben 279 lámpa van felszerelve, melyek elektronikus gyújtótekercse kompatibilis a rendszerrel, ezeket kell kiegészíteni adóvevőkkel és három vezérlőegységgel.


Fotó: Vargyasi Levente


A Borvíz utcában a közvilágítás 23 óráig működik 100 százalékon, majd lecsökken 75 százalékra, 1 órától hajnalig 60 százalékos teljesítményen égnek, majd a reggeli munkába, iskolába menés idejére ismét teljes fényerősséggel működnek a világítótestek. Az Olt utcai rendszer beindításához 65 ezer euróra lenne szükség. A hagyományosan működő, de új köztéri lámpák esetében már nem lehet beszerelni ezeket a speciális alkatrészeket, hiszen esztétikai szempontból nem néznének ki jól az oszlopok.

– Ez egy intelligens módja a spórlásnak, hiszen korábban egy általános közvilágítási lámpa 250 wattot fogyasztott, most egy csúcstechnikának számító LED-lámpa 5–10 wattot használ. Emellett a rendszer kimutatja, melyik oszlopnál történt meghibásodás, hogy a lámpával van-e gond vagy a feszültséggel. Sepsiszentgyörgyön a Szegfű utcában van három darab LED-lámpa. A felújított, fehér fényt kibocsátó lámpák fémhalogénesek, a LED-technológia előtt ez volt az akkori legfejlettebb rendszer. A központban és a régi városrészeken felszerelt oszlopok tetején pedig nátriumgőzös lámpák világítanak, amelyek sárgás színárnyalata a régi köztéri világítást idézi vissza.

Próbára kész szökőkút


Megtörtént a közbeszerzés és sikerült a korszerűbb technikai eszközöket, az erősebb pumpát, motort beszerelni a Mihai Viteazul téri szökőkút rendszerébe. Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok tájékoztatása szerint szeretnék a városnapok kezdetéig beindítani a szökőkutat, ezért hamarosan a próbákat is megkezdik. Az üzembe helyezés azért késett, mert a 2008-ban tervezett technikai felszerelés időközben korszerűtlené vált, ezért új eszközök megvásárlására kellett közbeszerzést hirdetni.

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.