hu
 
Kedd, 2024. Július 30.

Színházi világnap Sepsiszentgyörgyön

2014.03.13

Egész napos rendezvénysorozattal ünneplik meg Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosában a március 27-ei színházi világnapot. A Játék évében közösen szervezi a színházi világnapot a Tamási Áron Színház, az Andrei Mureşanu Színház, az M Studio, a Cimborák Bábszínház és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala. A rendezvény célja felhívni a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, ilyen értelemben a színházi világnap mindenkori üzenete egybeesik a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program stratégiai célkitűzéseivel. Mint ismeretes, 2014-ben, a Játék évében Sepsiszentgyörgyön a színház, az előadóművészetek kapnak kiemelt hangsúlyt, a színházi világnap is ennek a tematikus évnek a része.   

A színházi világnap Sepsiszentgyörgyön a Nemzetközi Színházi Intézet idei üzenetének felolvasásával kezdődik, a város iskoláiban kerül sor erre a sepsiszentgyörgyi színészek közreműködésével. Nemcsak kicsiknek szól a Cimborák Bábszínház nyílt kapuk rendezvénye, ahol a kulisszák mögé lehet bekukkintani, majd délután a színészek jelmezes, biciklis felvonulásához lehet csatlakozni. Természetesen a magyar és román társulat különböző előadásait is meg lehet tekinteni, az Andrei Mureşanu Színház erre az alkalomra időzítette bemutatóját, érdekes programpont az éjszakai szabadtéri bábelőadás, de bizonyára sokak örömére lép fel ismét a színészzenekar, azaz a Tesztoszteron Zenei Alakulat.

A világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Idén 52. alkalommal hangzik majd el egy üzenet, amelyet minden évben más színházi alkotó fogalmaz meg. A színházi világnap célja, hogy tisztelegjen a színészek és a színházakban dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Egy héttel korábban, március 21-én tartják a bábszínházak világnapját.

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.