hu
 
Kedd, 2024. Július 30.

Képzés a migrációs folyamatok kezelésére

2014.01.24

A tavaly november végi, a migrációs témakörben rendezett fókuszcsoportos beszélgetéseket követően, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szervezésében egy újabb rendezvényre került sor január 20-án a SEEMIG – A migráció és a migrációs hatások kezelése Délkelet-Európában c. projekt keretén belül. Kolozsvári és csíkszeredai társadalomkutatók olyan helyi és regionális intézmények képviselőinek tartottak előadásokat, akik maguk is gyakran szembesülnek munkájuk során a vándorlási folyamat megannyi aspektusával.

Oláh Sándor, a csíkszeredai KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központjának munkatársa a székelyföldi migráció előtörténetével vezette be a hallgatókat a térség belső, illetve határokon átnyúló vándorlási mozgalmaiba a 19. század közepétől a régió arculatát az erőszakos urbanizációs és iparosítási folyamatok révén alaposan átrajzoló 1970-es évekig, majd ezt követve Horváth István, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (NKI) elnöke elemezte a demográfiai mutatók alakulását napjainkig, különös tekintettel a bizonyos korok népességpolitikai, valamint migrációs szabályozására. Mindkét előadás rávilágított az elvándorlás motivációs korspecifikumára, illetve arra, hogy egyre kevésbé érvényesül a migráció cirkuláris jellege, ami bizonyos régiók gazdasági fenntarthatóságát veszélyezteti. Ez talán kevésbé érvényes Székelyföldre, ahol az elvándorlási és népszaporulati mutatók kedvezőbbek az országos átlagnál, részben az erősebb regionális identitásnak is köszönhetően, véli Bodó Julianna, a Sapientia Egyetem oktatója, aki a migráció és a fejlődés fogalmak fölött reflektált előadásában.

A migránsoknak, valamint az itthon hagyott családtagoknak romániai nyilvántartása tele van anomáliákkal, a szakintézmények szakmaiatlanságának iskolapéldája az Országos Statisztikai Hivatal, mely bő kétmillió személlyel elszámolta az ország népességét, s ez beláthatatlan következményekkel járhat a közpolitikák, a nagyléptékű stratégiák kidolgozása folyamán, hívta fel a figyelmet Kiss Tamás, a NKI szociológus munkatársa.

A részvevők Barna Gergő szociológus jóvoltából  az elérhető hazai, illetve nemzetközi adatforrásokkal, adatértelmezési és alapfokú elemzési technikákkal is megismerkedhettek, hiszen különösen fontos a közigazgatásban dolgozók számára, hogy a lehető legpontosabb adatok ismeretében lássák el feladatukat, szolgálják a lakosságot.

(Buja Gergely)


Fotó: Palkó István-Zsolt
 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.