hu
 
Csütörtök, 2024. Szeptember 05.

Felmérni a klímaváltozás hatásait

2013.08.09

A fokozódó szárazság gondokat okozhat

Sepsiszentgyörgy önkormányzata, közösen a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel részt vesz egy nemzetközi konzorciumban, amelyhez 21 európai uniós város csatlakozott.

A tavaly szeptemberben rajtolt projekt célkitűzése, hogy a települések egymással tudást és tapasztalatot osszanak meg, olyan adaptációs stratégiákat dolgozva ki, amely a klímaváltozás során kialakuló természeti csapások hatásait orvosolná. Romániából egyedül Sepsiszentgyörgy került be a konzorciumba, minden költséget az Európai Bizottság állt.

Az Európai Unió kiemelten kezeli a klímaváltozás következtében egyre gyakrabban kialakuló és a városokat fenyegető időjárási és környezeti hatások megelőzését. Bizonyított tény, hogy az utóbbi években egyre több helyen váltak gyakorivá az extrém időjárási jelenségek. A 21 város között Sepsiszentgyörgy viszonylag előkelő helyen szerepelt a tekintetben, hogy nálunk még nem tapasztalható nagymértékben a szélsőséges időjárás hatása, habár a megfigyelések azt mutatják, megyeszinten a városban és környékén hull a legkevesebb csapadék. Ennek ellenére az ivóvízkészlet mennyisége megfelelő, és olyan zöld projektek is folyamatban vannak, amelyek valamennyire ellensúlyozzák majd a klímaváltozás hatásait.


Fotó: Henning János


A városháza pályázati irodájának közlése szerint egy város adaptációs stratégiájának kidolgozása évekbe telik, Sepsiszentgyörgy ennek még nagyon az elején, a tanulófázisban van. Akciócsoportot hoztak létre, amelybe az önkormányzat igyekezett olyan szolgáltatókat, intézményeket, gazdasági szereplőket bevonni, akik érintettek lehetnek és tenni is tudnak annak érdekében, hogy ez a stratégia megvalósuljon. Ilyen intézmény Kovászna Megye Tanácsa, a megyei közegészségügy igazgatósága, a gyermekjogvédelem, a Katasztrófa-védelmi Felügyelőség (ISU), a Tega Rt., a Közművek Rt., a Multitrans közszállítási vállalat, a város általános urbanisztikai tervét elkészítő tervezőcég, de emellett civil szervezeteket is bevonnak a projektbe.

A 21 várost három csoportra osztották, mindegyikben két olyan településsel, amelyek tapasztalattal rendelkeznek a klímaváltozás hatásainak kezelését illetően. Sepsiszentgyörgy Drezdával és Birminghammel került egy csoportba. A megyeszékhelyi küldöttség tavaly novemberben járt Drezdában, idén márciusban pedig Birminghamben, májusban a megyeszékhely látta vendégül ezek küldötteit.

Ismertették velük Szentgyörgy zöld beruházásait, terveit, a fejlődési irányt, melyet az élhetőbb város érdekében követni szeretnének, ugyanakkor a megyei önkormányzat hulladékgazdálkodási projektjét, valamint a Közművek víz- és csatornahálózatának felújítási tervét is bemutatták. Következik a hatások beazonosítása, illetve a tervek kidolgozása. A projekt szorosan kapcsolódik a múlt héten napvilágot látott, a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását célzó tervhez.

Rengetegen használják az új kerékpárkölcsönző rendszert  Sepsiszentgyörgyön
2024.08.30

Az első hetek tapasztalatai és válaszok a felmerülő kérdésekre

Egyiptomi fesztivál szerepléssel kezdi el a 20. évadát az M Studio
2024.08.29

Fesztivál szereplésekkel nyitja az új évadot az M Studio, két új bemutatót terveznek, folytatják a Beyond Front@: Bridging Periphery Kreatív Európa projekt programjait, elindítják a Contemporary Resilience: Reinventing Dance in Ukraine három éves nemzetközi projektet, majd a társulat fennállásának 20. évfordulóját ünneplő eseménysorozattal zárják a 2024/2025-ös évadot.

Aktívan. Itthon. Székelyföldön – Sepsiszentgyörgyön debütál az egészséges életmódot népszerűsítő konferencia
2024.08.28

Az aktív és egészséges életmódra inspiráló, annak számos aspektusát bemutató Aktív Székelyföld Konferenciára kerül sor 2024. szeptember 21-én Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi Arénában. 

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi közönségszavazása
2024.08.26

Kezdetét vette az idei Com’ON Sepsi közönségszavazása, amely során Sepsiszentgyörgy lakói dönthetnek arról, hogy melyik helyi kezdeményezések valósuljanak meg az őszi hónapokban.

Évadnyitó próbakezdéssel a Tamási Áron Színházban
2024.08.22

Kezdetét vette az új színházi évad a Tamási Áron Színházban. Az augusztus 20-án, kedden tartott évadnyitó társulati gyűlésen Pál-Ferenczi Gyöngyi igazgató röviden összefoglalta a 2024/2025-ös évad terveit, másnap pedig máris elkezdődtek Shakespeare A vihar című darabjának próbái Bodó Viktor rendező irányításával.