hu
 
Kedd, 2024. Július 30.

Az energiatakarékos város

2013.08.02

Cél a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése

Sepsiszentgyörgy 2011-ben csatlakozott az Európai Unió által javasolt Polgármesterek Szövetségéhez az Újratermelődő Energiaforrások nevű projekt részeként, amelynek célja, hogy 2020-ra – 1990-hez képest – 20 százalékkal csökkentsék a települések a szén-dioxid-kibocsátásukat, emellett az is prioritás, hogy 20 százalékkal növeljék az energetikai hatékonyságot.

Ez viszont kötelezettségekkel jár, egy tervet kellett kidolgozni ennek érdekében, ami azért fontos, mert enélkül a 2014-ben kezdődő uniós pályázati ciklusban már nem lehet bizonyos projektekre pályázni. Sepsiszentgyörgy számára a tervet egy brassói cég készítette el. 2008-as adatokat összesítve született egy kimutatás arról, hogy a municípium hatáskörébe tartozó kulturális, tanügyi, sport- és adminisztratív intézmények a különböző energiahordozókból (áram, gáz, víz) mennyit fogyasztottak, felmérték a gépkocsiparkot, beleértve a közszállítási vállalat gépparkját is. Becslés is készült arra vonatkozóan, hogy hány autó van a városban, mekkora a tranzitforgalom, ennek milyen hatása van a környezetre. Ugyanakkor felbecsülték az épületek állapotát is, a nyílászárók, falak, tetőszerkezetek helyzetét is megvizsgálták, hogy az energiaveszteséget tudják meghatározni. A dokumentáció idén áprilisban készült el, május 30-án fogadta el a tanács.

Ezen kimutatások alapján a célkitűzés az, hogy Sepsiszentgyörgy 2020-ig 20 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. A felmérés során összesen öt kategóriát vizsgáltak meg: az önkormányzat alárendeltségébe tartozó közintézmények épületei kerültek elemzésre, ugyanezek belső megvilágítását is górcső alá vették, hiszen bizonyított tény, hogy a belső terek, irodák nem megfelelő világítása az egészségre rossz hatással van, a dolgozók fáradtnak érezhetik magukat. A közterek, utcák megvilágítását is szemügyre vették, de a legfontosabb elem mégis az autós közlekedés optimalizálása, ezen belül is közszállítási vállalat buszparkjának a kicserélése lenne, hiszen ez az egyik legnagyobb szén-dioxid-forrás. A tanulmányban azt is megjegyzik, hogy a napelempark megépítésére vonatkozó nyertes pályázat biztosítani fogja az önkormányzat intézményei számára a belső világítást, és a köztéri, utcai megvilágítást is, bizonyos fokú energetikai függetlenséget adva a megyeszékhelynek. A városháza tervezi, hogy a következő uniós pályázati ciklus során integrált projekteket dolgoz majd ki, amely például iskolák teljes felújítására szolgálannak érdekében, hogy az energiaveszteség az intézményekben minél kisebb legyen.


Fotó: Vargyasi Levente

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.