hu
 
Vasárnap, 2024. Május 05.

Nagyobb az adózási kedv

2013.03.08

Március elsejével már lejárt a korábban biztosított tízszázalékos adókedvezmény, akik ebben a hónapban akarnak eleget tenni adózási kötelezettségüknek, még kedvezményben részesülnek: öt százalékkal kevesebbet kell befizetniük a város kasszájába.

– Összességében elmondhatom, elégedett vagyok az első két hónapi adóbefizetés mértékével Sepsiszentgyörgyön – közölte Sztakics Éva Judit, a megyeszékhely alpolgármestere.

Tájékoztatása szerint nagyon sok magánszemély igénybe vette a januárra és februárra az önkormányzat által meghatározott tízszázalékos adókedvezményt, ez abban az esetben volt érvényes, ha egész évre befizették a megállapított összeget.

– Összességében az adóbefizetési arányok a magánszemélyek esetében hasonlítanak a tavalyihoz, enyhe növekedés mutatható ki, ez százalékban kifejezve azt jelenti, hogy míg tavaly 53,4 százalékban fizették ki az adókat, addig most ez az arány 53,6 százalékot tesz ki – mondta az alpolgármester.

Sztakics Éva kiemelte, nagyobb emelkedést tapasztaltak a szállítóeszközökre vonatkozó adóbefizetésnél: tavaly ebben a kategóriában 38,4 százalékos volt a befizetés mértéke, idén 39,7 százalékos.

– Értékben azonban jelentősebb növekedést jegyeztek az adóhivatalnál, ugyanis 2012 első két hónapjában a magánszemélyeknél az épületek után 1 435 000 lejt fizetettek be a városlakók, ez idén 1 695 000 lejre emelkedett – közölte az alpolgármester.

Ugyanakkor kiemelte: a sokat vitatott, jogi személyeket érintő ingatlanadó-emelés körüli elégedetlenség csak a vállalkozók egy kis rétegét érintette, hiszen a befizetési arányok, a befizetési kedv egyáltalán nem azt tükrözi, hogy a vállalkozók „adósztrájkba” léptek volna.

– Míg tavaly az év első két hónapjában a jogi személyek 1 263 452 lejt fizettek be épületadó címén, idén 2 039 820 lej érkezett az adóhivatalba, ami 61,4 százalékos növekedést jelent. Ha figyelembe vesszük az ötven %os ingatlanadó-emelkedést, akkor is az derül ki, hogy idén még nagyobb arányban fizették be az adókat, mint tavaly, ezért alaptalan adósztrájkról beszélni – mondta Sztakics Éva.

Véleménye szerint a sepsiszentgyörgyi jogi személyek megértették, miért volt szükség az adó megemelésére, a kereskedelmi és iparkamara munkatársai jelenleg is dolgoznak a pályáztatási rendszeren, hogy a befizetett adótöbbletből bizonyos összegeket a cégek visszaszerezhessenek, ennek feltételei várhatóan a hónap végén dőlnek el. Az első félévi adókat egyébként március 31-ig kell befizetni.

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással