hu
 
Vasárnap, 2024. Május 05.

Gazdag kulturális hét a 22. Szent György Napokon

2013.02.28

Sajtótájékoztatón mutatta be Grubisics Levente fesztiváligazgató és Dancs Zsolt programigazgató a Szent György Napok kulturális hetének teljes programkínálatát. Három budapesti színház, egy nemzetközi hírű fuvolaművésznő, Szécsi Pál emlékest, színvonalas román nyelvű előadások, klasszikus koncertek, a hazai nagy kedvencek és visszatérő színházak erősítik a városnapok kultúrhetét. Az idén a kultúrturizmus jegyében zajló fesztiválon most az a legfontosabb, hogy más megyékből is eljöjjenek megnézni az előadásokat, erre külön reklámkampányt is építenek, mondták a szervezők.

Grubisics Levente fesztiváligazgató bejelentette, hogy a kulturális hétre minden betervezett előadást már leszerződtek. Nyitottak befogadni még olyan előadásokat, amelyek gazdagítják és értéket adnak a városnapoknak, de a szervezők részéről megálmodott repertoár teljes – hangsúlyozta a fesztiváligazgató. Igazi, nagyvárosi színházi és kulturális hangulat fog uralkodni Sepsiszentgyörgyön a kulturális hét alatt, amolyan „szentgyörgynaposan” – fogalmazott Grubisics. Az előadásaink kiszolgálják a színházba járó és kultúrát fogyasztó közönséget, de meghívnak a színházba olyanokat is, akiket a nagy nevek vonzanak, és ezért vesznek jegyet.

A kultúrhét néhány kínálata

Fuvolavarázs fantáziacímmel rajtol a 22. Szent György Napok nyitóhangversenye, amelyen idén is a Georgius Kamarazenekar és a Csíkikamara Zenekar lép fel. Meghívott vendégük Horgas Eszter, nemzetközi hírű fuvolaművésznő, a darab ezért kapta ezt a nevet. Horgas Eszter fuvolaművész már a főiskolai évek alatt olyan művészekkel léphetett színpadra, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Kocsis Zoltán, Maurice Andre, Rosztopovics, a Bartók vonósnégyes és Jean Pierre Rampal. 2002-ben Artisjus előadói díjat kapott, játszott a Carmen előadásban, ahol partnere a nemzetközi gitárvirtuóz, Al Di Meola volt.
Visszatérő vendégként érkezik a Yorick Stúdió és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának közös produkciója, a Székely Csaba-trilógia második része, a Bányavakság. A Yorick Stúdió 2010-ben és 2012-ben is vendége volt a Szent György Napoknak, a közönség szerette, ezért idénre is meghívták a szervezők.

A gyerekelőadások egyik kiemelkedő produkciója lesz Tarján Pál Fánk történetek mesés-zenés koncertje, a Szegedi Miniszínház két előadása, a Rémusz bácsi meséi és a A három szabólegény, valamint a marosvásárhelyi Ariel Bábszínház A tengerkék kutyus című bábelőadása.

Három budapesti színház lesz jelen a városnapokon, az Orlay Produkciós Iroda Kramer kontra Kramerje és a Budapesti Operettszínház Lili bárónője mellett vendégszerepel még a Gergely Theáter két produkciója is. A Gergely Róbert alapította színház a Két férfi sakkban című vígjátékot hozza el a nagyközönségnek Détár Enikő, Némedi-Varga Tímea, Pelsőczy László és Gergely Róbert főszereplésével.

A román nyelvű előadások repertoárjában Gheorghe Zamfir, nemzetközi hírű pánsíp művész és népi zenekara, valamint a 94 éves Radu Beligan, a Bukaresti Nemzeti Színház művészének Confesiuni despre Artă și Viață című monológja szerepel.
A kulturális héten az a cél, hogy megtartsuk az egészséges egyensúlyt az előadások között – mondta Dancs Zsolt programigazgató. Nehézségeket okozott, hogy a Szakszervezetek Művelődési Háza kiesett, viszont együttműködő partnerre találtunk a Krisztus Király templomban, amely tökéletes helyszín a koncertek és kisebb produkciók számára – tette hozzá a programigazgató. Itt lesz például az Ave Maria című komolyzenei koncert is, amelyet Barabás Annamária, bardóci származású, nemzetközi elismertségű, a Liege-i Királyi Operaház szopránja és Reymond Martine, a Montreaux-i Szent Vince-templom orgonaművésze ad elő.

Dancs Zsolt a kultúrhét egy újabb kiemelkedő előadására hívta fel a figyelmet: Gergely Róbert előadásában Szécsi Pál emlékest is lesz, Szereted-e még? címmel. Gergely Róbert a fiatalon elhunyt énekest alakítja ebben a darabban, és elénekli a tragikus sorsú énekes mára már örökzölddé vált dalait. Az előadásban felcsendülnek a nagy slágerek: Csak egy tánc volt, Violák, Távollét, Én édes Katinkám, miközben sok személyes visszaemlékezés, dokumentum, filmbejátszás és egyéb más érdekesség látható.

Nemzetközi sztárvendég és közönségkedvencek a nagyszínpadon

Dancs Zsolt a hétvégi, nagyszínpadi nevekből említett meg párat, a sajtó kérdésére elmondta: a záróprodukció bejelentése még egy hetet várat magára. Pénteken a Szent György Napok vendége lesz a Bársony Bálint- és Németh Gábor „Némo”-féle Star Jam Session, amely Magyarország legnagyobb örömzenei koncertje, ahol minden a közönség kérésére alakul. A kétórás produkciónak sztárvendégei is vannak: a városnapokon Charlie, Zséda, Falusi Mariann (Pa-Dö-Dő) és, a What is love slágert jegyző, Haddaway lép fel a zenekarral.

A Facebook közösségi oldal szavazásán a magyarországi tehetségkutatókban szereplő énekesek vitték a pálmát, közülük is a legtöbb szavazatot kapta Vastag Csaba, a 2010-es X Faktor győztese. Csaba vasárnap lép színpadra, rögtön Szabó Ádám harmonikás után, aki a Csillag Születik döntőse volt 2011-ben.

A Szent György Napok kulturális előadásaira már lehet jegyet vásárolni Sepsiszentgyörgyön a Kulturális Szervezőirodában, Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház jegypénztárában és Brassóban is. A gyerekelőadásokra a jegy 5 lejbe kerül, a többi előadásra 15-35 lejes áron lehet jegyet váltani.

A rendezvény hivatalos honlapja a www.szentgyorgynapok.ro

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással