hu
 

Átalakuló városközpont

2013.01.18

Földalatti parkolók, ipari park, utcafelújítások

Idén nekifognak a központ teljes átrendezésének, olyan fejlesztési és átalakítási munkálat kezdődik el tavasszal, amely a következő ötven évre meghatározza a város központi arculatát – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád András polgármester.

A megyeszékhely vezetője a tavalyi év megvalósításairól is szólt. Több utcában sikerült elvégezni a teljes felújítást, kezdve a csatorna- és vízhálózat korszerűsítésétől, az útszakasz és a járdák aszfaltozásán keresztül a közvilágítás felújításáig. Új aszfaltréteg borítja a nagy sugárutak járdáit, parkolókat újítottak fel, több száz helyet alakítva a gépjármű-tulajdonosoknak. Három utca több tömbházában végeztek hőszigetelési munkálatokat, de új parkot alakítottak ki a megyei könyvtár mögött, ’56-os park is létesült, és a Mihai Viteazul tér rendezésével is haladtak, ezek a közparkok még különböző munkafázisban vannak.

A Cigaretta utcai szolgálati lakásokat is egyre több fiatal foglalja el, de építettek új színházi stúdiótermet, a Bene-ház ingatlanát kívülről rendbe tették, mint ahogy a szociális étkezde is megújult. Épül a Berde Áron-iskola udvarán egy új sportcsarnok, és Sugásfürdőn is nagy beruházások valósultak meg.

A 2013-as év terveiről Antal Árpád András elmondta, a legnagyobb kihívást az szépmezői ipari park építése jelenti. Jelenleg a közbeszerzési procedúra zajlik, elindult a konzultáns cég kiválasztása, amely az előírásoknak megfelelően foglalkozik a közbeszerzésekkel.

– Ebben az évben a Székely (Május 1.), a Debren, az Irinyi János, a Kender, a Malomgát, Gát, Őrkő, illetve Orbán Balázs utcákat szeretnénk leaszfaltozni, az Olt utcát pedig befejezni (itt az elvégzett munkálatok után a Környezetvédelmi Minisztérium tetemes adósságot halmozott fel, amelyet tavaly kellett volna megkapjon az önkormányzat), ezt egyirányúsítjuk, és parkolósávot is kiépítünk. Idén el szeretnénk kezdeni a városmag sétálóutcáinak kialakítását, folytatjuk a parkoló felújítási programunkat, megújul az Otthon sétány 34-es tömbháza mögötti rész, de a Horgász utcai tömbházak között is kialakítunk új helyeket – közölte a városvezető.

 


Antal szerint két év alatt teljesen megújul a Daczó, a Gödri Ferenc, a Konsza Samu, a Bălcescu, a Kórház, a Victor Babeş, a Bánki Dónát, a Dakó, a Martinovics Ignác és a Balázs Márton utca. Májusban megkezdik a központban a földalatti parkolók építését is.

– A földalatti parkolók kialakítására úgy kell tekinteni, mint az integrált városfejlesztési terv önrészére, hiszen gyakorlatilag ez a beruházás szerepelt a pályázatban. Ezt végül nem támogatták, de a parkolók fölötti rész felújítását finanszírozzák, így a mélygarázsok megépítése nem csupán opcionális feladata az önkormányzatnak – tisztázta Antal.

Két lépésben szeretnék a földalatti parkolót megépíteni: először a prefektúra, a megyei tanács, a bazár-épület előtti résznek látnak hozzá. 2014-ben kezdődne a Mikó előtti rész kialakítása, így az L-alakú mélygarázsban összesen 206 hely lesz, a felszínen fel számolják a parkolósávokat, helyükön kétirányú biciklisáv létesül A földalatti parkoló kiépítésének becsült értéke két és három millió euró között van, erre kormánypénzekre nem számít az önkormányzat, de a pénzszerzésre már több munkapéldányt kidolgoztak, a polgármester szerint biztos, hogy megoldják ezt a kérdést.

 

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással