hu
 

Ácsolt fatornyok – védelmező templomok

2013.01.14

Válogatás a budapesti Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből

A Kós Károly Év rendezvényei keretében 2013. január 19-én 11 órától vendégkiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia termében.

A budapesti Néprajzi Múzeum kiállítása többszáz rajz, festmény és fotó segítségével a székelyföldi vártemplomok, a kalotaszegi, mezőségi, szilágysági fatornyok, valamint a szászföldi erődtemplomok világába vezet be.

A kiállítás számos nagyon jelentős építész és képzőművész nézőpontjából láttatja a templomépítészet csodálatos világát. A rajzos felmérők sorában ott láthatjuk a Mintarajztanoda számos kiválóságát: Edvi Illés Aladár, Hende Vince, Szinte  László, Telegdy Árpád, Bokros Ferenc, Makoldy József nevét ma is ismeri és becsüli a művészettörténeti irodalom. A kiállítás ritka értékei közt kiemeljük Kós Károly kéziratát, amelyet az Országos Széchenyi Könyvtár kölcsönzött intézményünknek a kiállítás időtartamára.

Vidékünk szempontjából nagyon fontos, hogy „hazakerülnek” a sepsikőröspataki születésű, méltatlanul elfelejtett Szinte Gábor felmérései és a volt sepsiszentgyörgyi rajztanár Huszka József rajzai és fotói is, de a századvégen lebontott maksai templom felmérései is ideiglenesen hazakerülnek a Székely Nemzeti Múzeumba.

A kiállítást Magyarosi Imola művészettörténész nyitja meg, és a kurátor Tasnádi Zsuzsanna ismerteti.

(Forrás: Székely Nemzeti Múzeum)

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással