hu
 
Kedd, 2024. Július 30.

A szépkorúakat ünnepelték Sepsiszentgyörgyön

2012.10.02

Az Aktív idősödés és a generációk közti szolidaritás európai évének jegyében október 1-jén, az Idősek Világnapja alkalmából Kovászna Megye Tanácsa, az annak keretében működő Sepiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ és partnerei a városközpontban tartalmas programot szerveztek a szépkorúak tiszteletére.

 Az egész napos rendezvény egy szakmai beszélgetéssel kezdődött, ahol Tóth Anna, a Diakónia Keresztyén Egyesület vezetője egy nemrégiben készített tanulmány eredményére hívta fel a hallgatóság figyelmet, miszerint 2025-ig az európai népesség egyharmada meghaladja a 60 éves életkort és különösen nagy lesz a 80 év fölöttiek átlaga. Éppen ezért válik kiemelten fontossá a szociális és önkormányzati szféra aktív idősödést célzó programjainak a kidolgozása. Az idősgondozás jelentőségéről szólt Vass Mária, a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Ellátási Vezérigazgatóság vezetője is, aki a megyében működő szociális rendszert ismertette.

Vinkler Aranka, a Szorgos Kezek Kézimunkakör vezetője személyes, nyugdíjas tapasztalatait osztotta meg, ebben hangsúlyos szerepet tulajdonítva a kézimunkakörben aktívan eltöltött napok, délutánok előnyeiről, a közösség – és kapcsolatépítés fontosságáról.

Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke Sütő András szavain keresztül szólt az idősekhez: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.” A gondolatmenetet továbbszőve kifejtette: „A mi világunk Önökkel: apáink, nagyapáink, nagyanyáink életével, munkásságával kezdődött. Önök építették számunkra azt a jelent, amelyben a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg.….. A mi feladatunk, az aktív, életük delelőjén lévő emberek feladata, hogy gondoskodjunk öregjeinkről. Ez jelenti a létfeltételekről való gondoskodást, de jelenti a lelkiekről való gondoskodást is, hiszen mindkettő egyaránt fontos. Ma is ezért gyűltünk össze, ezért ünnepeljük az Idősek Napját.”
A délután további részében a Százlábú táncegyüttes és a Melodika énekegyüttes előadására került sor. A Szorgos Kezek és a Buborék Kézimunkakörök kézműves kiállítással és vásárral várták az érdeklődőket. Továbbá ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérés, valamint egészségügyi tanácsadás is zajlott a helyszínen.

17 órától a program a Kónya Ádám Művelődési Házban folytatódott a Visky Árpád Amatőr Színjátszó Társulat előadásával, 19 órától pedig filmvetítésre került sor.
 

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.