hu
 
Péntek, 2024. Május 17.

Múzeumkerti koncertek, szabadtéri mozi

2012.06.19

Minőségi, igényes zene műfaji sokszínűséggel – így jellemzi Lázár–Prezsmer Endre művelődésszervező Sepsi­szent­györgyön a Székely Nemzeti Múzeum kertjében a nyár folyamán hetente tartandó koncerteket, a sikeresként emlegetett tavalyi rendezvénysorozat folytatását.

A szabadtéri muzsika mellé szabadtéri mozit is pászítottak, a múzeumkerti előzmények után az Erzsébet park zenepavilonjában mutatnak be magyar és román kortárs filmeket.

A megyeszékhelyen bevált recept alapján válogathatnak a nyári kulturális uborkaszezon ideje alatt a zenebarátok, a múzeumkerti koncertsorozat a blues, a dzsessz, a folk és az alternatív műfajok kedvelőinek nyújt fogódzót, de a filmkedvelők sem maradnak vizuális, illetve közösségi élmény nélkül: az Erzsébet park pavilonjában magyar és román kortárs rendezők alkotásait vetítik szerda esténként fél tíztől. Mindkét program része a Sepsiszentgyörgy Szé­kelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozatnak.

A koncerteket nem azonos napokon tartják, hanem aszerint, hogy a fellépők mikor tudnak Sepsiszentgyörgyre jönni. A múzeumkerti rendezvények fő támogatója a Székely Nemzeti Múzeum, és a Szent György-napi borkert mintájára borkóstolót is terveznek. Székelyföldi és külföldi zenekarokat egyaránt hívnak, Lázár-Prezsmer Endre ugyanis fontosnak tartja a változatosságot, illetve azt, hogy ne ismételjék önmagukat. A Codex együttes nyitánya után tegnap este a székelyudvarhelyi Orpheusz koncertezett, jövő héten pedig a sepsiszentgyörgyi P. U. L. B. zenekar Képeslap a semmiből című műsora (Kovács András Ferenc megzenésített versei) következik, később fellép a budapesti Harcsa Veronika Quartett is. Persze, a szabadtéri koncertekhez a szervezők szép időt is remélnek, eső esetén a helyszín a Park Vendéglő Di Stefano bárja.

A parkbéli filmvetítések Sepsiszent­györgy mozi nélküli állapotán próbálnak segíteni – a rendezvénysorozat ötletgazdája Gombos Zoltán –, most szerdán este mintegy félszáz nézőt számláltak, a játékfilmek előtt bemutatnak egy-egy rövidfilmet is. A mozizás ingyenes, a koncertek viszont belépősek, Lázár–Prezsmer Endre úgy véli, a belépő egyfajta szűrőt is jelent – nem kívánatos személyek nem keverednek oda –, másrészt rangot is ad az eseménynek.

 

Szerző: Mózes László - Háromszék napilap

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.