hu
 
Hétfő, 2024. Július 29.

Több százan az egyetemi börzén

2012.05.24

Az egyetemek közt is verseny zajlik a lelkes és tehetséges diákok megszerzése érdekében – derült ki az Európai Egyetemek Börzéjén. A Sepsiszentgyörgyön megszervezett eseményen zömmel hazai, illetve magyarországi egyetemek mutatkoztak be.

Háromszékről javarészt Kolozsvárra, Bukarestbe és Marosvásárhelyre mennek tanulni a fiatalok. Az elmúlt évek során egyre népszerűbb lett Csíkszeredában a Sapientia, illetve a sepsiszentgyörgyi BBTE. A börzén ennél sokkal szélesebb felhozatallal ismerkedhettek a licisták: hisz jelen volt a Veliko Turnovo University Bulgáriából, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem-Budapestről, a Gödöllői Szent István Egyetem, az ASE Bukarest, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája Székelyudvarhely, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is.

 

 


A megnyitóra Sepsiszentgyörgyön, a Babeș – Bolyai Tudományegyetem kihelyezett karának előcsarnokában került sor: az első órákban, még véletlenszerűen érkeztek az érdeklődők, azonban a szervezők elmondása szerint a börzére a megye többi településéről szervezett csoportokat is várnak. A szóróanyagok mellett az egyetemeket képviselő, zömmel fiatal diákoktól, tanároktól természetesen olyan információkat is meg lehetett tudni, amelyek a honlapokon, bemutatkozó filmekben nem szerepelnek.

Kristály Sándor a BBTE helyi tagozatának igazgatója magyarul, románul és angol nyelven köszöntötte a jelenlévőket, rámutatva, hogy a helybéli diákok számára is fontos, hogy rálátásuk legyen a helyi illetve külföldi felsőoktatási intézmények által biztosított lehetőségekre.

Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere beszédében kiemelte: az intézmény a város támogatásával jött létre. A megyeszék önkormányzata továbbra is támogatja az oktatási intézmények fejlesztését, különös tekintettel arra, hogy ez a város gazdasági és szellemi fejlődését is elősegíti.

Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke hangsúlyozta: fontos, hogy felkészült szakemberekként térjenek haza a környékbeli ifjak. Az önkormányzati vezető kifejtette, a külföldön végzett tanulmányok olyan plusz szellemi tőkét jelentenek, amellyel idehaza hatékonyabban lehet érvényesülni. A börze ebben is segíthet, hiszen a létező áthallgatási lehetőségekről, programokról is lehet informálódni a hét végéig tartó esemény keretében.

A megnyitó utolsó felszólalója Nagy László, a BBTE rektorhelyettese úgy véli, hogy az esemény nem csak a diákok számára érdekes: Románia egyik legrangosabb tudományegyeteme szívesen vállal együttműködést külföldi tanintézményekkel: a sepsiszentgyörgyi rendezvény erre is lehetőséget teremthet.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.