hu
 
Péntek, 2024. Május 03.

Tartalmas kiegészítő programok a Szent György Napokon

2012.04.12

A Szent György Napok szervezői sajtótájékoztató keretében mutatták be azokat a kísérőprogramokat, amelyek még színesébbé, még különlegesebbé teszik az idei városnapokat. Visszatér a nagysikerű Borudvar, Sepsiszentgyörgyön is hódít majd a nemzetközileg is népszerű Silent Disco, azaz a „fejhallgatós buli”, és ebben az évben is alkotnak valami igazán egyedit a Diószegi Pékség nemrégiben megépített hatalmas kemencéjében.

Csendben tombolhatunk

Romániában is elindult a fejhallgatós buli-láz. Amíg csak a különböző portálokon értesülhettünk eddig az ilyen jellegű szórakozási lehetőségről, addig Sepsiszentgyörgyön ebben az évben már másodszor szerveznek „csendes bulit”. Lényege: fejhallgatóval a fejeden szórakozni, arra a zenére, ami a legjobban bejön. A Gödri Ferenc utca 16. szám alatti ingatlant, a volt Zokogó Majom Vendéglőt használják majd ezekre a bulikra, amelyen kapcsolók segítségével három zenestílus közül lehet válogatni. Az Indoor Piknik nevű rendezvény a Silent Dance és a Sepsi Rádió közös szervezésében jön létre – mondta Molnár Katalin, az esemény PR-felelőse. Április 26-án este nyílik meg a rendezvény, és nappali, esti és éjszakai alternatív szórakozási lehetőséget kínál. Nappal társasjátékok várják az érdeklődőket a Székelyföld Ifjúsági és Kulturális Főváros szervezésében. Este átveszi a terepet az elektronikus zene, és a hazai valamint külföldi lemezlovasok: Chionghee, Dubase, Küb_Beat, Dj Goranga, Dj Missile, Barna és Kusmó, valamint az osztrák sztárvendég, Dj Dunkelbunt, aki elektro, swing és balkán ritmusokkal fűszerezett, igazi hangos bulit szolgáltat. Az eseményről részletes program a www.szentgyorgynapok.ro honlapon található.

Diószegiék dupláznak

13 ezer téglából épült az a speciális, alulról is tüzelhető kemence, amelyben a 100 kilós kenyeret kisütik majd. 80 kiló liszt, 20 kg krumpli és víz szükséges Diószegi László kenyeréhez, amely idén ismét rekordot állít fel. A tavalyi 50 kilós után, ez kétségkívül egy újabb kuriózum: körülbelül 10 órát sül majd, és szükségeltetik hozzá egy hatalmas lapát, amellyel ki- és beemelik majd az igazi pityókás házikenyeret. A kenyér április 28-án, szombaton hajnalban kerül a kemencébe, délután 15 órakor bocsájtják közszemlére. Szentelése vasárnap délelőtt, 11,30-kor lesz az ökumenikus istentisztelet keretében, a Szent György-téri színpadon.

Diószegi László azt is elárulta, hogy az 50 éves Omegának is lesz egy meglepetése.

Borudvar a Kultúrkertben

A Székely Nemzeti Múzeumban működő Kultúrkert ad idén is otthont a Borudvarnak, ahol erdélyi és magyar borászok kiváló borait kóstolhatják meg az ínyencek. Képviselteti magát a szekszárdi, az egri, a tokaji és a balatoni borvidék, az erdélyi ménesi borvidék Balla Géza pincészetével, valamint a román Jidvei és Cotnari borok is – mondta Sibisanu Emil borász, a Borudvar ötletgazdája. A különlegességek közül idén sem hiányzik a szarvasgombás stand, újdonságként pedig előadásokat és bemutatókat is tartanak a borászok boraikról, a borvidékekről és ínyencségeikről. Ezek előre tervezett program szerint folynak majd, 14 és 23 óra között, amíg a Borudvar is nyitva tart.

A Borudvar melletti Paprika Csárdában nyolc magyar tájegység profi szakácsa kínálja majd étkeit.

Péntektől műsorfüzet

Két lejes áron lehet megvásárolni a műsorfüzetet, amellyel kétszemélyes törökországi nyaralást is lehet nyerni, 1400 euró értékben. Műsorfüzetet a H-Press standoknál, az Imázsirodában és a Városi Kulturális Szervezőirodában lehet vásárolni.

Idén sem marad el a György-napi ajándékozás. A Györgyök, egy személyigazolvány felmutatásával, digitális fotót kapnak ajándékba a www.creeazacadou.ro támogatásával. A szabadtéren felállított stúdióban bárki készíthet majd személyre szabott ajándékokat.

Az ifjúsági sátrak programjai átkerülnek a Polgármesteri Hivatal belső parkolójának helyére, a Közösségért Egyesület és a HÁRIT közös szervezésében. Itt egész napos műsorok lesznek, meghívottakkal, játékokkal, bulikkal és közönségtalálkozókkal.

Már a finisben van a városnapok, ezért Szent György-napi bemelegítő bulival hangolódhatunk rá a kilenc napon át tartó szórakozásra. A városnap-váró buli április 14-én, szombaton, 21 órától lesz az Old Man’s Pubban, ahol a három év valamint az idei fellépők legnagyobb slágerei szólnak majd.

A kulturális hét előadásaira jegyek még kaphatóak a Városi Szervezőirodában.

A 21. Szent György Napok teljes programja a www.szentgyorgynapok.ro honlapon tekinthető meg.
 

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással