hu
 
Hétfő, 2024. Július 29.

Egy színház- és két moziterem

2012.04.06

Elkészültek a látványtervei a két héttel ezelőtt, többéves bírósági hercehurca után átvett sepsiszentgyörgyi mozi épületének. A legfontosabb hír talán mégis az, hogy a megüresedett ingatlanban az év végén már új színpadon fogadhatja nézőit az Andrei Mureşanu Színház, és a filmek szerelmesei is két vetítőteremben tekinthetik meg a legújabb alkotásokat.

Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Horaţiu Mihaiu, a román színház igazgatója közös sajtótájékoztatón jelentették be a Művész mozi épületére vonatkozó terveket. Sztakics elmondta, kedden átadták az épületet a Mureşanu színháznak, az erre vonatkozó helyi tanácshatározat értelmében a társulat megkezdheti a berendezkedést, illetve a próbák is elkezdődhetnek, mivel a város művelődési intézményeinek egyik nagy problémája nem csak az előadó-, hanem a próbatermek hiánya is.

Az alpolgármester ugyanakkor közölte, hogy gyakorlatilag az épület megszerzésével egy újabb teremmel bővült a város kulturális élettere, hiszen az egyezség értelmében a termet az M Studio, a Háromszék Táncegyüttes vagy éppen a Tamási Áron Színház is használhatja, mint ahogy a román társulat is a más intézmények előadótermeit.
– Folyik az épület megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése, amelyet az önkormányzat finanszíroz, az épület két részre lesz osztva, az egyik felében a román színház működik majd, a másikban pedig a mozitermek kapnak helyet – közölte Sztakics Éva. A mozinak két kisebb helyiséget alakítanak ki, az egyik terem 96, míg a másik 81 férőhelyes lesz. Az alpolgármester indoklása szerint azért jó ötlet a két moziterem működtetése, mert két filmet is lehet majd egyidőben vetíteni, így több nézőt is vonzhat a filmszínház, amelyet egy szakcéggel partnerségben fog működtetni az önkormányzat.

Antal Árpád, a város polgármestere egy korábbi nyilatkozatában elmondta, szeretnék megoldani, hogy a filmeket 3D-s technológiában is lehessen megtekinteni. Sztakics Éva ugyanakkor kifejtette, valószínűleg a diszkót működtető vállalkozóval a perek folytatódni fognak, viszont hatalmas lépés volt, hogy sikerült kilakoltatással átvenni az ingatlant, a benne maradt ingóságokat elszállították, és elkezdődhet az épület átalakítása. Horaţiu Mihaiu színházigazgató is örvendetesnek nevezte, hogy több mint 25 év után a román társulatnak is lesz saját székhelye, ezáltal nem csak a termek körüli zsúfoltság fog megoldódni, hanem a színházi kellékek is elférnek, hiszen a raktárakon is osztozniuk kellett a magyar társulattal. Az új előadóterem befogadóképességét 100–120 férőhelyesre tervezik, de a tér bármikor átalakítható lesz, a színpad is mozgatható. A tervek szerint az épület előtti parkolót is felújítja az önkormányzat.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.