hu
 
Péntek, 2024. Május 03.

A zöldebb lakókörnyezetért

2012.03.16

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal idén programot indított a város tömbházaiban élő polgárok számára, hogy a tavaszi és nyári időszakban az épületek közti zöldövezetek gazdagabbak és rendezettebbek legyenek. A program részleteiről Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnokot kérdeztük.

– A helyi tanács határozata azért született, hogy a tömbháznegyedek képét, rendezettségét javítsuk az ott lakók kényelme érdekében – közölte Czimbalmos-Kozma Csaba. A városgondnok kifejtette, hogy a korábbi években is odafigyelt az önkormányzat ezen területek rendezettségére, szépítésére, de nem ilyen formában, és nem ilyen szervezetten, mint ahogyan azt idén szeretnék tenni. A program nem a lakótársulásoknak szól (ugyanis társuláson belül nehezebb közös nevezőre jutni), hanem lépcsőházak pályázhatnak a zöldövezetek felújítására. A lépcsőházfelelősnek egy kérést kell benyújtania a polgármesteri hivatalhoz, amelynek tartalmaznia kell a lakótársulás elnökének beleegyezését is. A sikeresen pályázó lépcsőházak legtöbb 1500 lej értékben kaphatnak a várostól az övezetek szépítésére, rendezésére alkalmas berendezéseket (például padokat, amelyeknek darabja 657 lej) vagy növényeket, díszcserjéket (10 lej darabja), különböző virágokat (2 lej egy tő), bokrokat (6 lej darabja), fűmagot (16 lej egy kilogramm), védőkerítést (27 lej folyómétere). Zöldövezetek számára előkészített, speciális föld is kérhető (köbmétere 60 lej).

– Ahhoz, hogy a lépcsőházak megkapják a kerti bútorokat, növényeket, az 1500 lej 20%-át, azaz 300 lejt maguk kell előteremtsenek, miután ezt az összeget befizetik a városkasszába, megkapják a fennmaradó 1200 lej értékben a növényeket, kerti bútorokat – tájékoztatott a városgondnok. A tervek szerint a programot minden évben beindítják, és március 15-ig kell majd leadni a pályázatokat. Mivel idén kissé késve született meg a döntés, ezért március 31-ig lehet leadni az igényléseket.

Czimbalmos-Kozma Csaba felhívja a figyelmet arra, hogy azok a lépcsőházak, amelyek szeretnének padot kérni az arra kijelölt helyre, kérjék az ott lakók írásos beleegyezését, és azt csatolják a pályázathoz, mert volt már eset arra, hogy esténként fiatalok gyülekeztek az ülőalkalmatosság körül, és zavarták a lakókat.

– Sok esetben tapasztaltuk, hogy a lakók elkérték az ültetőanyagot, csemetéket, bokrokat, és azok hetekig hányódtak a lépcsőház pincéjében, mert nem került idő, ember, lapát, hogy elültessék azokat, ha meg ki is kerültek a zöldövezetbe, a késlekedés miatt már nem éltek meg. Ezért jól meg kell szervezni a munkálatokat – hívta fel a figyelmet a városgondnok.
A növényeket a városi kertészet biztosítja, a programra idén 100 ezer lejt különített el a város, ha nagy lesz az érdeklődés, a költségvetés-módosításkor még adnak pénzt.

 

Felhívás, tanácshatározat és szabályzat

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással