hu
 
Hétfő, 2024. Április 29.

Kulturális kapcsolódások: Kőnig Frigyes képzőművész Háromszéken

2012.02.14

Három kiállítás, könyvbemutató, előadás, koncert, állófogadás, beszélgetések és tárlatvezetések: az Árkosi Kulturális Központ, a Lábas Ház és a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér meghívására Sepsiszentgyörgyre érkező Kőnig Frigyes képzőművésznek, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorának műalkotásaival változatos programok keretében ismerkedhet meg a művészetkedvelő közönség. A program fővédnöke Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, 1955-ben született Székesfehérváron. 1980 óta művei több mint 180 egyéni- illetve csoportos kiállításon szerepeltek Oroszországtól az Egyesült Államokig. Számos szakmai díjban, elismerésben részesült és művei megtalálhatóak a legfontosabb magyarországi közgyűjteményekben. 1990 óta tanít a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Anatómia, Rajzi és Geometria Tanszékén, amelynek 10 éve a tanszékvezető egyetemi tanára is, 2005 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora.

A művészeti és oktatói munka mellett elméleti tevékenysége is jelentős: a Sepsiszentgyörgyön is bemutatásra kerülő Historia Picta Castellorum,  Erődítések és várak a Kárpát-medencében az őskortól a XIX. Századig (Archaeolingua Kiadó, Budapest, 2010) című kötet az ötödik megjelent könyve.

A Kulturális kapcsolódások: Kőnig Frigyes képzőművész Háromszéken című programsorozat keretében a művész három helyszínen, három tematikailag elkülöníthető műtárgy-csoportot állít ki Sepsiszentgyörgyön és Árkoson.

A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben Orbis Pictus (Festett világ) címmel bemutatott művek egy-egy optikai, térábrázolási kérdést, problematikát vizsgálnak. A műveket rövid összegző, pedagógiai indíttatású magyarázó szövegek kísérik, amelyek a művész munkamódszeréről árulkodnak. Munkanapló-szerűen rögzítik  a művész tudományos rendszerben végzett vizuális kísérleteit, amelyek változó körülmények között vizsgálják egy-egy tárgy, tárgyegyüttes megjelenítésének lehetőségeit. A műterem hétköznapi tárgyai mellett növényi, természeti struktúrák, állati és emberi csontvázak, illetve torz teremtmények (törpe, küklopsz, szirén, sziámi ikerpár) jelennek meg a rajzokon.

A Lábas Házban a művész több mint két évtizedes gyűjtőmunkájának eredményei, Kárpát-medencei várakról és erődítményekről készült rajzok láthatóak, számos erdélyi helyszínt, többek között, Alsócsernátont, Bikfalvát, Botfalut, Brassót, Gernyszeget, Gyulafehérvárt, Illyefalvát, Kolozsvárt, Nagyszebent, Sepsibodokot, Szatmárt, Uzont, is beleértve. A művek egy része a rendelkezésre álló építészeti és régészeti forrásanyagokban leírt állapotban mutatja be az erődítményeket. A kiállítás keretében bemutatásra kerülő, Historia Picta Castellorum című kötetben is közölt rajzok esetében viszont Kőnig nem egyszerűen rögzítette a feltárt tényeket, hanem továbbgondolva azokat, rekonstruálta,  hogy milyenek lehettek egy adott történeti pillanatban vagy milyenek lettek volna, ha a tervek alapján elkészülnek.

Az Árkosi Kulturális Központban Képzelet és kontinuitás címen kiállított olajképek központi témája a múlt továbbélése a jelenben. Az erődítmények itt nem egykori, virágzó állapotukban láthatóak, hanem pusztuló romokként, fenyegetően meredező omladékony falakként, sötét üregekként jelennek meg. A történeti múlt emlékei mellett a jelen vagy a közelmúlt modern erődei, a betonbunkerek is funkciójukat vesztve jelennek meg. A hideg színekkel, kietlen, képzeletbeli környezetben megfestett épületek elvesztik eredeti funkciójukat: nem védelmet, biztonságot sugallnak, hanem szorongás, pusztulás, elhagyatottság érzését keltik. Nagy emberi erőfeszítések emlékei válnak semmivé a szemünk előtt és tűnnek el nyomtalanul. Kőnig a saját eszközeivel száll szembe ezzel a természetes folyamattal. A múlt nyomait keresi a jelenben, miközben értéket ment a jövő számára.

További információ a művészről:

http://www.mke.hu/node/29167

http://www.konig.hu/

Megnyitók és a kiállításokhoz kapcsolódó programok:

Február  17., 13 óra
Kőnig Frigyes vetített képes előadása a Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében

Február 18., szombat, 16 óra
Kőnig Frigyes Historia Picta Castellorum című könyvének bemutatása és a Várak című kiállítás megnyitója. A kötetet méltatja: Kovács Kázmér
Helyszín: Lábas Ház

Február 18., szombat, 17 óra
Kőnig Frigyes Orbis Pictus című kiállításának megnyitója.
Beszédet mond: Szücs György, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria mb. Főigazgatója
Helyszín: Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér
 
Február 18., szombat
18.30 óra Kőnig Frigyes Képzelet és Kontinuitás című kiállításának megnyitója a művész tárlatvezetésével.
19 óra  Beke István klasszikus gitár estje.
20 óra  Állófogadás: sült tök és forralt bor, sült krumpli és káposztalé.
Helyszín: Árkosi Kulturális Központ

Február 21., 23. és 26., 16 óra
Tárlatvezetés a Lábas Házban

Február 21., 23. és 26., 16.45 óra
Tárlatvezetés a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben

Osztályok, csoportok számára egyéni időpontokban is biztosítunk tárlatvezetést február 18. és 28. között. Bejelentkezés: sebestyenaginak@gmail.com

A programokon való részvétel ingyenes.

A kiállítások megtekinthetőek:
2012. február 17/18–március 9.
Nyitva tartás: Lábas Ház: 09–17, hétfőn zárva; MAGMA: 11–19, hétfőn zárva; Árkosi Szentkereszty Kastély: 09–15; Árkosi Kulturális Központ–Istálló Galéria: 10–18

Szervezők: Árkosi Kulturális Központ, Lábas Ház, Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér valamint Kerezsi Nemere, Musát Arnold, Sebestyén Ágnes

Támogatók és partnerek: Sepsiszentgyörgy Város Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Székely Nemzeti Múzeum, Plugor Sándor Művészeti Líceum, Focus Rectus Egyesület, Romániai Képzőművészek Szövetsége (sepsiszentgyörgyi fiók)
 

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.