hu
 
Hétfő, 2024. Április 29.

Svéd befektető jön Sepsiszentgyörgyre

2012.02.03

Az LRO cég gyárépületének megvásárlásával a svédországi Autoliv Kft. hatszáz munkahelyet teremt: személygépkocsik biztonsági elemeinek gyártásával foglalkozó üzemet létesít még az idén – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Keresztes Zoltán, az LRO nadrággyár tulajdonosa.

Keresztes Zoltán elmondta, az LRO eladta a svéd befektetőnek a 13 ezer négyzetméteres épületkomplexumát, de ez nem jelenti a nadrággyár végét, egy kisebb, funkcionálisabb üzemet építenek számára. Jelenleg a nadrág-gyárban 620 személy dolgozik, ez év végére 200 dolgozóra fog csökkenni, de a két vállalat által kötött egyezség alapján a nadrággyártól elbocsátandó személyeknek lehetőségük lesz az Autoliv Kft.-hez szerződniük.

Keresztes szerint a svéd csoport mintegy 600 munkást alkalmazna, ezáltal nemhogy csökkenne, hanem emelkedik a munkahelyek száma a városban, és egy vállalat helyett két termelőegység fog működni a megyeszékhelyen.

– Nem lesz gond a nadrággyárból elbocsátandó alkalmazottak átvételével, ugyanis az Autoliv sepsiszentgyörgyi egységében többek között a kormánykerék borítását kell rávarrniuk az ott dolgozóknak, így nem kell attól tartani, hogy más szakmai feltételeknek kell majd megfelelniük – hangsúlyozta Keresztes.


Fotó: Henning János


A vállalatok közötti tranzakció értékét nem árulták el, csak annyit tudni, hogy több millió eurós szerződésről van szó. Az LRO új gyárának szeptember 15-ig kell felépülnie, az alkalmazottak akkor költöznek át a kisebb és kihasználhatóbb termelőcsarnokba.

– A svéd befektetői csoport Sepsiszentgyörgyre történő vonzása több hónapnyi munka eredménye. A vállalat az országban tizenhat helyszínt vizsgált meg, véleményem szerint a hangnem volt meggyőző számukra, hogy bennünket választottak – mondta Antal Árpád.

A városvezető kiemelte, tizenegy év óta az Autoliv gyár az első, termelést folytató beruházás Sepsiszentgyörgyön. Ráadásul az Autoliv szeretné tovább bővíteni tevékenységi körét, hiszen az idénre előrelátott 600 mellett a következő években további 1400-1500 személyt szeretnének alkalmazni. Remélhetőleg a svéd csoport a termelés mellett a fejlesztésekre is hangsúlyt fektet, mondta az elöljáró, ehhez pedig megfelelő helyszín a szépmezői ipari park.

Keresztes a munkahelyteremtés kapcsán megjegyezte, most is vannak olyan vállalatok, ahová helyben alkalmaznának ötven személyt, de jelentkező még nincs. Ennek egyik oka az alacsony átlagkereset, de idővel, ha egyre több vállalkozó jön a vidékre, akkor a fizetések is emelkedni fognak.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.