hu
 
Szerda, 2024. Május 15.

Folyik a munka a Sepsiszentgyörgy Kiadónál

2012.01.20

\"\"Keményen dolgozik a tavalyi év őszén Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala által alapított Sepsiszentgyörgy Kiadó. A Városimázs iroda keretében működő kiadó már a harmadik saját kiadványánál tart.

A legutóbbit, Csáki Árpád A sepsiszentgyörgyi református egyház története a 17-19. században című munkáját január 25-én, 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében mutatják be.

Múlt év decemberében  a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal nagy gyűlésterme rendhagyó könyvbemutatónak adott otthont, amelyen a résztvevők megismerkedhettek az 550 könyvek című sorozat első kötetével. Áros Károly, a Háromszék napilap sportszerkesztője által írt Sepsiszentgyörgy a sportvilágban könyv a sporton és sportolóink történetén keresztül mutatja be Sepsiszentgyörgyöt, a kiadvány sorai között pedig olyan történetek elevenednek fel, amelyek nemcsak a múltat idézik, de a jelen kiemelkedő alakjairól sem feledkeznek meg.

A kiadó ugyanakkor egy másik kiadvány, az Sepsiszentgyörgy gyerekeknek című könyv létrejöttében is részt vett, partnerségben a kultúrAktív Egyesülettel.   

Lapozzon bele Csáki Árpád A sepsiszentgyörgyi református egyház története a 17-19. században című könyvébe:

A kiadó megalapításának gondolata már 2010-ben felmerült, amikor az 550 éve város Sepsiszentgyörgy rendezvénysorozat keretében a könyvkiadási tervek egyre komolyabban merültek fel. Végül az 550-es városünnep apropóján jött létre a kiadó 2011 júliusában, de mára a tervek túlmutatnak az eredeti elképzelésen (amely csupán a várostörténeti könyvsorozathoz kapcsolódott). Februárban jelenik meg a sorozat újabb, tavasszal pedig Sepsiszentgyörgy képes történetének bővített második kiadását forgathatják az olvasók. A kiadványok borítóit Damokos Csaba, a Háromszéki Képzőművészek Szövetségének vezetője tervezte.

Az 550 könyvek sorozat a város történetének különböző területeit ismertetve betekintést nyújt a legkülönfélébb témákba. Olyan tényeket tár az olvasóközönség elé, amelyek kevesek számára ismeretesek annak ellenére, hogy nap mint nap szembesülünk azokkal a helyekkel, amelyek őrzik a múlt emlékét.

– Az együvé tartozás érzésének erősítését szolgálja ez a könyvsorozat is, mely a városról szóló és a várossal kapcsolatos tudást, témákat dolgozza fel. Odafigyeltünk arra, hogy a szerzők helybeliek legyenek, a témák kifejezetten Sepsiszentgyörgyhöz kapcsolódjanak, mert oly sok minden van, amire mi, szentgyörgyiek büszkék lehetünk, mégis oly keveset tudunk a saját múltunkról. Azt szeretnénk, ha ez a könyvsorozat tovább erősítené a helyieknek az életterükhöz, a városhoz való kötődését, azt az érzést, hogy jó itt élni, jó szentgyörgyinek lenni – nyilatkozta a kiadó létrejötte kapcsán 2011 októberében Antal Árpád polgármester.

A kiadó a tervek szerint 2012-ben, a január 25-én bemutatandó kiadványon kívül újabb négy mű megjelentetését tervezi.

\"\"

A könyvek megvásárolhatók az Olt utcai Ex Libris könyvesboltban.

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.