hu
 
Szerda, 2024. Május 15.

Kiegyensúlyozott Sepsiszentgyörgy 2012-es költségvetése

2012.01.13

Megközelítőleg ugyanannyi pénzből, mint tavaly, azaz 90 millió lej körüli összegből gazdálkodhat idén is Sepsiszentgyörgy. A már megkezdett beruházások, programok mellett néhány új tétel is bekerült a már közvitára bocsátott, és a városi közgyűlés jóváhagyását váró 2012-es bü­dzsétervezetbe. Utóbbiakról és általánosságban a költségvetésről Antal Árpád András polgármester beszélt csütörtökön.

A polgármester mindenekelőtt leszögezte, hogy az önkormányzat a jelek szerint biztosítani tudja a különböző futó, vagy még indulás előtt álló pályázatok esetében az önrészt. Az egyetlen, európai uniós alapokból finanszírozott beruházás, amelynek esetében az önrészt a város nem tudja egymagában előteremteni, a szépmezői ipari park kialakítása. Ebben az esetben ugyanis a vissza nem térítendő támogatás csak 50 százalékos. A polgármester hozzátette, már zajlanak a tárgyalások sepsiszentgyörgyi és nyugat-európai vállalkozókkal, akik kihasználnák az ipari park nyújtotta lehetőséget.

A pályázatok tekintetében ugyanakkor bizonytalanságot okoz, hogy a lekérhető előleg mértékét 20 százalékkal csökkentette a pénzügyminisztérium.

A megkezdett beruházásokat mindenképp folytatják, illetve több új programra vonatkozó javaslatot is megfogalmaztak. Ezek között szerepel, hogy 2012-ben Sepsiszentgyörgy Székelyföld Ifjúsági Fővárosa lenne, erre a célra 500 ezer lejt különítene el az önkormányzat, aminek feléből a Reflex színházi fesztivált finanszírozzák.

Antal Árpád András az ötletet azzal indokolja, hogy miután a megyeszékhely nem nyerte el az Európa Ifjúsági Fővárosa 2013-ban címet, legalább a tervezett programok egy része valósuljon meg ebben a formában.

A büdzsében elég jelentős összeget irányozott elő a város a Zöld Sepsiszentgyörgy program folytatására. A polgármester elmondása szerint szeretnék idén az ’56-os emlékparkot, a Mihai Viteazul tér korszerűsítését befejezni, illetve folytatják a parkosítást, és a lakószövetségekkel közösen a tömbházak környékének a zöldebbé tételét is szorgalmazzák.

Egy másik prioritás a hivatal számára a városi strand korszerűsítése, átalakítása, amit teljes egészében saját forrásokból fedeznek.

Lényeges még, hogy a megyeszékhely önkormányzata nem vesz fel hitelt semmilyen munkálat fedezésére, sőt Antal Árpád elmondása szerint a régi kölcsönöket is sikerült törleszteniük. Egyetlen készenléti hitel van még, amit az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank biztosít, amelyből 17 utca korszerűsítését finanszírozzák.

A számítások szerint a megyeszékhely idén is valamivel több mint 90 millió lejből gazdálkodhat, ami az előző évek tapasztalata alapján 2012 végére – a különböző külső források révén – meghaladhatja a 100 milliót is. A saját bevételeket – a tavalyihoz hasonlóan – 52 millió lej körüli összegre becsülik.

A költségvetés-tervezet tanulmányozható a következő linken, és január 25-ig javaslatokat, észrevételeket is meg lehet fogalmazni.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.