hu
 
Hétfő, 2024. Július 29.

Hétfőn indul a varjúriasztás az Erzsébet Parkban

2011.10.14

Hétfőn, azaz október 17-én kezdi el a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madárvédő Egyesület a megyeszékhely központi, Erzsébet parkjában a varjak és a csókák riasztását. Az egyhetes akcióról és előzményeiről Kelemen László, az egyesület elnöke számolt be csütörtökön.

A madárvédők a polgármesteri hivatalával partnerségben látnak neki a riasztásnak, a szükséges műszaki felszerelést már beszerezte az egyesület, ez hangszórókból és öt darab sztroboszkópból áll, amelyeket a szervezet önkéntesei mozgatnak majd a technikai felelősök irányításával. Kelemen elmondta, hogy a riasztást azokon a részeken végzik majd, ahol nagyobb rajokban gyűlnek össze a madarak éjszakai pihenőre. Minderre hétfőtől, este tíz órától kerül sor egy héten át, és a hatékonyság végett az önkormányzat részéről ígéretet kaptak arra nézve, hogy az akciók alatt a közvilágítást kikapcsolják a parkban és a környékén (így lehet hatékony a fényjelekkel történő riasztás). Az elnök elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a madarakat zavarja az erős fény, illetve adott hangok, így várhatóan hatásos lesz a riasztás. Nem zárható ki ugyanakkor, hogy a varjak és szarkák átköltöznek a tömbháznegyedekbe, ha ez megtörténik, akkor folytatni kell ott is a tevékenységet. A siker lehetőségét erősíti az is, hogy ezek a madarak az október és március közötti időszakban tanyáznak a parkban, illetve télen egy időre eltűnnek és csupán januárban jelennek meg újból, nem itt költenek – ezért nem valószínű, hogy nagyon ragaszkodnának a parkbéli helyükhöz.

A varjak elleni fellépés azért is válik egyre sürgősebbé, mert már több egyed is lemondott a vándorlásról (így a sérült vagy túl fiatal madarak), és már fészeknyomokat is találtak. Ha ezek a szárnyasok „letelepednek”, akkor az elűzésük sokkal nehezebbé válik.

A berendezés beszerzését a megyeszékhelyi önkormányzat fedezte. Az akció teljes költségvetése 4500 euró, és megközelítőleg 15 személy vesz részt benne. A riasztást időszakosan egészen márciusig végzik, erre nézve szórólapokat is szétosztanak a lakosság figyelmeztetésére.

Kelemen ugyanakkor felidézte, hogy az egyesület tavaly és tavalyelőtt is felvette a kapcsolatot egy madárriasztásra szakosodott, magyarországi vállalattal, hogy közösen találjanak megoldást, de ez a kezdeményezés végül elakadt. Ezt követően keresték meg az önkormányzatot, amely felajánlotta az anyagi segítséget.

A madarak száma az elmúlt időszakban megduplázódott, és a becslések szerint megközelítőleg 20 ezerre tehető.

\"\"

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.