hu
 
Vasárnap, 2024. Május 19.

Hétfőn indul a varjúriasztás az Erzsébet Parkban

2011.10.14

Hétfőn, azaz október 17-én kezdi el a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madárvédő Egyesület a megyeszékhely központi, Erzsébet parkjában a varjak és a csókák riasztását. Az egyhetes akcióról és előzményeiről Kelemen László, az egyesület elnöke számolt be csütörtökön.

A madárvédők a polgármesteri hivatalával partnerségben látnak neki a riasztásnak, a szükséges műszaki felszerelést már beszerezte az egyesület, ez hangszórókból és öt darab sztroboszkópból áll, amelyeket a szervezet önkéntesei mozgatnak majd a technikai felelősök irányításával. Kelemen elmondta, hogy a riasztást azokon a részeken végzik majd, ahol nagyobb rajokban gyűlnek össze a madarak éjszakai pihenőre. Minderre hétfőtől, este tíz órától kerül sor egy héten át, és a hatékonyság végett az önkormányzat részéről ígéretet kaptak arra nézve, hogy az akciók alatt a közvilágítást kikapcsolják a parkban és a környékén (így lehet hatékony a fényjelekkel történő riasztás). Az elnök elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a madarakat zavarja az erős fény, illetve adott hangok, így várhatóan hatásos lesz a riasztás. Nem zárható ki ugyanakkor, hogy a varjak és szarkák átköltöznek a tömbháznegyedekbe, ha ez megtörténik, akkor folytatni kell ott is a tevékenységet. A siker lehetőségét erősíti az is, hogy ezek a madarak az október és március közötti időszakban tanyáznak a parkban, illetve télen egy időre eltűnnek és csupán januárban jelennek meg újból, nem itt költenek – ezért nem valószínű, hogy nagyon ragaszkodnának a parkbéli helyükhöz.

A varjak elleni fellépés azért is válik egyre sürgősebbé, mert már több egyed is lemondott a vándorlásról (így a sérült vagy túl fiatal madarak), és már fészeknyomokat is találtak. Ha ezek a szárnyasok „letelepednek”, akkor az elűzésük sokkal nehezebbé válik.

A berendezés beszerzését a megyeszékhelyi önkormányzat fedezte. Az akció teljes költségvetése 4500 euró, és megközelítőleg 15 személy vesz részt benne. A riasztást időszakosan egészen márciusig végzik, erre nézve szórólapokat is szétosztanak a lakosság figyelmeztetésére.

Kelemen ugyanakkor felidézte, hogy az egyesület tavaly és tavalyelőtt is felvette a kapcsolatot egy madárriasztásra szakosodott, magyarországi vállalattal, hogy közösen találjanak megoldást, de ez a kezdeményezés végül elakadt. Ezt követően keresték meg az önkormányzatot, amely felajánlotta az anyagi segítséget.

A madarak száma az elmúlt időszakban megduplázódott, és a becslések szerint megközelítőleg 20 ezerre tehető.

\"\"

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.