hu
 
Szombat, 2024. Július 20.

Kós Károly eredeti tervei alapján készült el a Székely Nemzeti Múzeum új kapuja

2023.05.19

Kós Károly eredeti tervei alapján készült el a Székely Nemzeti Múzeum új kapuja

Száztizenegy év a tervtől a megvalósításig

A Székely Nemzeti Múzeumnak 1912 óta otthont adó, Kós Károly által tervezett monumentális múzeumépülete 2023-ra teljesen megújult. Az épületegyüttes és kert korszerűsítése során olyan szemet gyönyörködtető megvalósítások is helyet kaptak, mint a Kós szemléletéhez igazodó, Éltes Barna szobrászművész által kézzel faragott díszes ivókút, vagy a napokban felállított, Kós eredeti tervei alapján kivitelezett bejárati kapu.

Ferencz László, a múzeum asztalosmestere, a munka ötletadójaként azt is magára vállalta, hogy Kós 1912-es tervrajza alapján a felhasznált anyagokat és a kivitelezést is korhűen kezeli. A kálnoki tölgyfát kézzel faragta, a kész munkát „firnisszel”, azaz lenolajjal, és ami a legfontosabb, szeretettel és odaadással kezelte.

Munkájáról ő maga azt emelte ki, hogy a munkaközösség összefogásának díszes példája ez az ékszernek is beillő kapu. Éltes Barna, Gecse György, Albert István és Zavicsa József mindannyian tudásukkal és odaadásukkal támogatták a munkát, melynek eredményeképpen a főépület teljes nagyszerűségében tárul fel az arra sétálóknak.

A kovácsoltvas kiegészítők Nagy György kovácsmester olaszteleki műhelyében készültek. 

(Forrás: Székely Nemzeti Múzeum)

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait