hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Fák kivágása és elszállítása a lakónegyedekben

2021.05.17

Pontosítások az ügyintézés folyamatát illetően

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata korábban már ismertette, hogy mi a teendő a lakónegyedekben található fák kivágásával és elszállításával kapcsolatban. Az alábbiakban néhány pontosítás található az ügyintézést és a költségek kifizetését illetően. 

Azokban az esetekben vágható ki egy fa a lakónegyedi zöldövezetben, ha az túl magasra nőtt és veszélyt jelenthet a lakókra nézve. Más esetekben a fák kivágását kizárólag alaposan indokolt helyzetekben engedélyezik: ha egyértelműen beteg, kiszáradt vagy ha egy épület falának, ablakainak közvetlen közelében van. Minden más esetben a fák metszése javasolt.

A lakónegyedekben található zöldövezetek gondozásáért a Tulajdonosi Társulások felelnek, ennek értelmében a fák kivágásáért és elszállításáért is, ez azonban kizárólag az erre vonatkozó szabályozás betartásával történhet. 

Amennyiben egy Tulajdonos Társulás egy év során nem vág ki több, mint 20 köbméter fát, nem szükséges a munka elvégzésére fakitermelői bizonylattal rendelkező szakosodott céget kell hívnia, a 2020-ban módosított 46/2008-as számú erdészeti törvénykönyv, 62/(3)-as cikkelyének értelmében. 20 köbméternél nagyobb mennyiség esetében a bizonylattal rendelkező szakemberek felkeresése a kivágást kezdeményező lakótársulás felelőssége. 

A fáK kivágása vagy nyesése a következő eljárás szerint történik:

  • Amennyiben a lakók egy fa kivágása mellett döntenek, szükség van a lakóközösség többségének (fele plusz egy fő) beleegyezésére, valamint a kivágás alapos megindoklására. Ezt követően kérvényezni kell a kivágást a Polgármesteri Hivatalnál, a kérést a lakóbizottság teszi le, a lakók többségének aláírását tartalmazó listával.
  • Az önkormányzat engedélyének megszerzése után szükséges felkeresni a Hatod Magánerdészetet, aki kibélyegzi és szállítási engedélyt állíti ki a kivágott fára.
  • A Magánerdészethez szükséges iratokat a lakótársulások feladata kitölteni, ezt a Polgármesteri Hivatal Tulajdonosi Társulások - Kapcsolattartó Részlegében lehet igényelni. 
  • Az engedélyek megszerzését követően, a Tulajdonosi Társulások felveszik a kapcsolatot egy szakosodott szolgáltatókkal, akik elvégzik a szükséges munkálatokat: fák kivágása vagy nyesése, és a levágott részek elszállítása.

Az eljárás ugyanúgy érvényes a fák kivágására és az ágak nyesésére egyaránt, a növények méretől függetlenül. A munkálat megfelelő elvégzése, így az engedélyek megszerzése, a fák kivágása, az ágak nyesése, majd ezek elszállíttatása is a Tulajdonosi Társulások elnökének felelőssége. A munkálatok költségeinek kifizetése a lakótársulások költségvetéséből történik. 

A témában írt korábbi közlemény IDE kattintva olvasható. 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.